CROPIX
DOIGRAVANJE

FOTO: CIBONA STIGLA NA KORAK OD OSVAJANJA NASLOVA HRVATSKOG PRVAKA 'Vukovi' u velikom finalu protiv Cedevite poveli sa 3:0!

Košarkaši Cibone pobijedili su Cedevitu 76:65 (14-14, 18-17, 26-22, 18-12) u trećoj finalnoj utakmici doigravanja Prvenstva Hrvatske i tako stigli na korak od osvajanja naslova. Cibona u seriji sada vodi s uvjerljivih 3:0 i nalaze se samo jednu pobjedu od konačnog trijumfa.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. svibanj 2019. 23:44

Cibonu jedna pobjeda dijeli od prvog naslova prvaka Hrvatske nakon 2013. godine! Treća zaredom stigla je na parketu Dvojke zagrebačkog Doma sportova, gdje je peterostruki uzatopni prvak Cedevita na svom parketu tražio pobjedu s kojom bi se pokrenuo veliki preokret u ovoj finalnoj seriji.

Međutim, vrhunsko izdanje Cibone u svakoj od prve dvije utakmice definitivno nije bilo slučajno, a momčad Ivana Velića najbolje je to pokazala u trećoj utakmici s kojom je došla na korak od"metle". Što zapravo zvuči nestvarno u seriji protiv - na papiru - izrazitog favorita. Međutim, Damira Markotu, Marina Rozića i ostale ne zanima papir, oni stvari dokazuju na parketu, a prikazanim zaslužuju ono što silno žele - biti prvaci. Nakon ovoga samo čudo može spasiti Cedevitu...

Start utakmice bio je sličan prethodnima u Draženovu domu jer je Cibona rano stigla do prednosti od 6:2 nakon što je Srđan Dođai odsvirao tehničku pogrešku Justinu Cobbsu te 9:4 tricom Damira Markote u šestoj minuti. Međutim, razlika u odnosu na prve dvije utakmice je bila ta da se od početka "brojalo sitno", prije svega zbog čvršće obrane Cedevite, koja je serijom 10-2 u završnici prve četvrtine preuzela vodstvo (14:11) nakon kojeg se do poluvremena igralo u "mrtvom egalu". Malo je bilo trenutaka vrijednih isticanja poput serije poena s kojom je Filip Krušlin spriječio Cibonu u stvaranju razlike ili fantastične blokade Marina Rozića na Andriji Stipanoviću.



Ali u izostanku kvalitete dobra je i neizvjesnost, koju smo u utorak u Domu sportova i dobili jer u utakmici malih brojki nijedna momčad nije ni imala priliku napraviti osjetniju razliku. Do najveće je Cibona došla rano u drugom poluvremenu nakon što je Filip Bundović s dvije trice donio +7, da bi se Damir Markota do sredine treće četvrtine pobrinuo da još u tri navrata Vukovi povedu šest razlike.

"Slobodan pad" Cedevite su u tim trenucima zaustavili Toni Katić i Jacob Pullen, priključio se Marko Banić i u 29. minuti došlo je do preokreta (53:52), koji pak poništavaju Ivan Novačić sa četiri vezana poena i Markota novom tricom. Dovoljno za solidnu prednost gostiju prije posljednjih 10 minuta i euforiju na tribinama kojima su po tradiciji dominirali navijači Cibone...

Da bi oni imali što slaviti, Markota je u 33. minuti pogodio tricu nakon što je Cedevita stigla do izjednačenja (58:58), a nešto kasnije je Filip Bundović zaradio nesportsku pogrešku Elgina Cooka pa se za jedno promašeno bacanje u tom napadu iskupio tricom. Šest minuta prije kraja Cibona je imala 65:58 i tu se Cedevita - predala. Vidjelo se to u očima igrača Slavena Rimca, koji ni treću utakmicu nije pronašao način kako razbuditi svoju momčad. Potpuna nemoć. Tako Cedevita izgleda u ovoj finalnoj seriji, a još goru sliku ponudila je u posljednjih pet minuta ove utakmice.

U posljednjoj minuti je Damir Markota teren napustio uz ovacije s tribina:

"MVP, MVP...", orilo se Dvojkom.

Junak dvoboja kod Cibone bio je Markota s 23 koša, 4 trice, 8 skokova i pet asista, a istakao se i Filip Bundović s 16 poena i tri trice. Kod Cedevite su najbolji bili Filip Krušlin s 15 ubačaja i Elgin Cook s 10.

Četvrta utakmica igra se u četvrtak također u Domu sportova, a eventualna peta u nedjelju u Draženovu Domu.

Linker
20. travanj 2024 00:05