Zagreb, 030819.
KC Drazen Petrovic.
Trening hrvatske kosarkaske reprezentacije u sklopu priprema za turnir Sangaju koji ce se odrzati od 10. do 12. kolovoza. Na fotografiji: Toni Perkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

MAESTRALAN NASTUP

HRVATSKI TALENT ZAPALIO GRAD SPORTA, OPET SU SE ČULE OVACIJE KAO 1991. 'Ma preda mnom je dalek put da bih bio upola kao Toni Kukoč'

AUTOR:
  • Davor Burazin

 • OBJAVLJENO:
 • 05.12.2019. u 21:10

 • JUNAK GRIPA Toni Perković, 21-godišnji Puljanin, nakon što je odigrao odličnu utakmicu u pobjedi Splita protiv Heliosa i u nekoliko navrata izazvao skandiranje s tribina

  Napisati da je Toni Perković odigrao najbolju utakmicu u dresu Splita definitivno bi bilo podcjenjivački. Uostalom, mladi je Puljanin sam rekao da mu je utakmica protiv Helios Sunsa bila najbolja u karijeri. Kratkoj karijeri, ta tek mu je 21 godina. Statističarima na znanje, Perković je postigao 35, a ne 33 koša, šutirao je 13-16 za dva, 2-3 za tricu, 3-4 slobodna bacanja, imao šest asistencija i tri skoka.

  Sve skupa za valorizaciju 41. Maestralno, nema tu pretjerivanja, a palac gore zaslužuje dodatno zbog igračke inteligencije, čitanja igre, jer kad je shvatio da ga suparnik želi pritisnuti s loptom, odlučivao se na prodore, zabijao pod koš i trpao kroz obruč.

   

  Samo prema gore

  - Istina, izlazili su na mene agresivno i onda sam to koristio na različite načine. Nije bilo potrebe šutirati preko ruke kad je ovako sve funkcioniralo - rekao je junak Splita dan poslije.

  - Ponovit ću da mi je najvažnija naša pobjeda, a ja sam zadovoljan mojom igrom.

  Samo zadovoljan?

  - U redu, malo više nego zadovoljan.

  Takva Perkovićeva reakcija nakon groznog starta Splita (0:8, 2:17, 6:24) bila je nasušno potrebna, ali zašto vam se ponavljaju loši ulasci, stalni minus i onda hvatanje suparnika?

  Snimio: Miljenko Karacic
  Snimio: Miljenko Karacic

    

  - Ne znam. Trener se odlučio za nešto mlađu petorku, nisu se snašli, tako se dogodilo. Meni ne smeta krenuti s klupe, ne smeta mi ni početi. Zapravo, sasvim mi je svejedno, navikao sam na sve. I uvijek ću dati sve od sebe.

  Da je protiv Heliosa dao sve od sebe, pa i malo preko toga, svjedoči grč prilikom doskoka pred kraj utakmice.

  - Posljednjih nekoliko dana sam imao problema s prstom, pa skoro da nisam trenirao i ovo sam odigrao na svježinu. Zato grčevi.

  Ispalo je savršeno, navijači su dobili priliku da vas ovacijama isprate na više nego zasluženi odmor. I prije toga se dvoranom u nekoliko navrata orilo “Toni, Toni”, a zgodno je da se izvikivanje toga imena nije čulo od 1991. godine, posljednje Tonija Kukoča u dresu Splita.

  - Meni je stvarno iznimna čast kad me spomenete u tom kontekstu, ali preda mnom je dalek put da bih bio upola kao što je on bio. Prelijep je osjećaj kad te navijači tako nagrade. Nadam se da je s ovim adaptacija na novu sredinu gotova, četiri mjeseca sam u Splitu. Nadam se da ćemo ekipa i ja od sada ići samo prema gore.

  Kaže Toni da mu nakon pet godina života u Zagrebu, dolazak u Split izgleda kao povratak u djetinjstvo, u njegovu Pulu.

  - Ritam života je drugačiji, nekako laganini, a da ne govorim o tome kako su me ljudi primili. Nemam niti jednu primjedbu.

   

  Želio sam igrati

  Znači, povukao je dobar potez?

  - I za to mogu reći da se nadam. Nakon Cedevite tražio sam sredinu u kojoj ću igrati i napredovati. Mislim da u Splitu imam mogućnost za to. Vjerujem da Split zaslužuje više, na primjer, igranje u ABA ligi.

  O tom, potom. Što će biti sljedeće sezone još je teško naslutiti, možda Splita neće zanimati ABA liga (pogotovo ABA 2 liga), možda se okrenu europskim kupovima.

  - Ja na to ionako ne mogu utjecati. Želim igrati i osvajati trofeje. Mislim da to stvarno možemo u hrvatskim okvirima, dakle, u Kupu i prvenstvu. Za mene ne bi bilo iznenađenje da se to dogodi, jer imamo kvalitetnu momčad i možemo još napredovati.

  Iz drugih medija