Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
INTERVJU S MLADENOM VEBEROM

NAKON VELIKOG SLAVLJA IZ CEDEVITE ANALIZIRALI SEZONU 'Važno mi je što je Alonso zatražio sam dolazak u Zagreb, a nema fuzije s Cibonom'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 04. lipanj 2018. 18:33

Roko Ukić je bubnjao, Andrija Stipanović uhvatio se mikrofona, a gitarom vladao fizioterapeut Marko Bosak. Prije nego što se Cedevitino slavlje petog naslova prvaka raspametilo, predsjednik kluba i član uprave glavnog sponzora Atlantic Grupe Mladen Veber analizirao je netom završenu i najavio korake za novu sezone. Započeo je s rečenicom koju je emitirao nekoliko sati ranije. Sezona je - neuspješna.

- Nismo osvojili ABA ligu niti smo napravili iskorak u Eurokupu. Na papiru smo imali odličnu momčad, ali imali smo problem s dvojicom igrača iz najjače petorke. Nismo si smjeli dopustiti da glavnog centra (Johnson) čekamo do listopada.

Zanimljivo je da drugu sezonu zaredom imate sličnih problema. Lani ste se nakon par mjeseci odrekli Hopsona, Stocktona i Dukana...

- Normalno je da se u konfiguriranju ekipe ne može sve pogoditi. Naš problem je bio što nismo na vrijeme reagirali kako bismo zamijenili igrače.

Ove sezone vam se prvi put dogodilo da ste zbog nezadovoljstva demonstrativno napustili dvoranu prije kraja utakmice...

- Bio sam izrazito nezadovoljan onime što su igrači pokazali u prvoj utakmici finala. Cibona nam je očitala lekciju, bili smo ispod svake razine.

Nije vas bilo niti na sljedeće dvije, a momčad je proigrala...

- Rekli su mi da je bolje da više ne dolazim, ha, ha... Smije se izgubiti, ali ne na takav način. Na kraju smo dokazali da smo puno bolji od Cibone. Nakon poraza od Splita kapetan (Ukić) mi je rekao: ‘Ne brinite, bit ćemo prvaci’.

Što će se promijeniti u novoj sezoni?

- I dalje je glavni cilj osvojiti ABA ligu, ali definitivno krećemo s dvije odvojene momčadi. Eksperiment s jednom koja igra na tri fronta nije uspio. Nemoguće je tako funkcionirati, a naš problem je bio i što je trener Zdovc najviše snage trošio na hrvatsko prvenstvo. Odustajemo od razvojnog kluba jer će u momčadi koja će igrati PH pod vodstvom Slavena Rimca dominirati mladi igrači. Dodat ćemo im dvojicu ili trojicu iskusnijih.

Nova sezona donijet će i novog trenera...

- To ćemo još vidjeti.

Nije se valjda Španjolac Sito Alonso uzalud nedavno upoznavao s klupskim kampom?

- On je jedan od kandidata. Iznimno je zainteresiran što je meni vrlo važno kod donošenja bilo kakve poslove odluke. Ne volim one koji se premišljaju.

Svi naši treneri bi odmah pohrlili u Španjolsku, a sada jedan Španjolac želi raditi baš u Hrvatskoj...

- Vrlo neobično, ali i to se događa. Kao što sam rekao, on je jedan od kandidata, a najkasnije 15. lipnja ćemo znati ime trenera.

Znači, Zdovc je definitivno bivši.

- Ne, i on je jedan od kandidata. Suradnja je formalno prestala jer nismo osvojili ABA ligu, ali razgovarat ćemo i s njim.

Rekao nam je da se osjećao ružno i tužno kad je čuo da ste tijekom doigravanja počeli razgovarati s drugim trenerima...

- Uvijek smo ga štitili, a ne vidim zašto ne bismo razmatrali i druge opcije kao i u svakom drugom poslu. Ništa još nije odlučeno, ali želimo što prije znati tko će biti trener kako bismo definirali tko će ostati od aktualnih igrača.

Nije li, ipak, u najmanju ruku ispalo nezgodno što ste Alonsa doveli u klub tijekom bitke za naslov prvaka?

- Mislim da je to sasvim profesionalno. Razgovarali smo i s drugima, ali oni su već bili kod nas. Alonso se sam najavio da bi želio doći, a meni je bilo drago što ga možemo ugostiti.

Što se zna oko igračkog kadra? Ugovore za sljedeću sezonu imaju samo Katić, Krušlin i Musa, dok Ramljak i Slavica imaju opciju za ostanak...

- Produžit ćemo s nekolicinom, a volio bih da ostanu barem Ukić, Stipanović, Cherry i Nichols. Sa svima ćemo razgovarati, a baš zbog igračkog kadra želim da što prije odredimo i trenera.

Musa ima opciju odlaska samo u NBA?

- Da, a ja bih volio da ostane jer ima ‘x faktor’. No, samo ako će i on biti zainteresiran. Kako god bilo, poštovat ćemo njegovu odluku.

U javnosti se sve više javlja mišljenje kako bi za Cedevitu bilo dobro da jednom izgubi hrvatsko prvenstvo kako bi vas potaknula na ozbiljniju reorganizaciju i lakše dostizanje cilja koji vam već godinama bježi, a to je osvajanje ABA lige...

- Suci su to pokazivali tijekom finala, ha, ha... Odvajanje druge momčadi pokazuje da se resetiramo, a možda trebamo promijeniti pristup, uvesti i drugu percepciju, a ne samo lokalnu.

Niste uspjeli dovesti 18-godišnjeg Luku Šamanića koji je nakon odlaska iz Barcelone izabrao Olimpiju...

- Žao mi je, ali s druge strane oni koji nas ne prepoznaju ne trebaju niti doći. Kod Šamanića mi je najgore što nismo imali priliku ozbiljno razgovarati. Ne razumijem roditelja koji se na našu izdašnu pisanu ponudu nije udostojio odgovoriti. Naša ideja je bila da krene u momčadi koja će igrati u PH, ali s mogućnošću da već za mjesec dana postane dio glavne momčadi ako pokaže kvalitetu. Sve je bilo otvoreno za pregovore, dopustili bismo mu i opciju za odlazak u NBA već nakon prve sezone. Čudi me što nije došlo niti do razgovora...

Je li se u posljednje vrijeme razgovaralo o fuziji s Cibonom?

- Ne postoje takvi razgovori, ali nas uskoro čeka važniji razgovor s gradom. Moramo odlučiti hoćemo li igrati u Draženovu domu ili u Varaždinu jer u Domu sportova više nema uvjeta. Lani nas je grad podržao, ali je zapelo u Ciboni. Rekli su da organizacijski nije moguće, ali mislim da su osjetili kako bi njihov komfor bio ugrožen. Grad bi najbolje pomogao Ciboni kad bi joj uredio jednu halu za treniranje, a Draženov dom trebao bi se prvenstveno namijeniti utakmicama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:05