Foto: Jure Miskovic / CROPIX
A TEK JE POČELO

OVO JE LIGA U KOJOJ ĆE NAJVIŠE KORISTI IMATI ONI KOJI SU NAJVIŠE PRIGOVARALI Ovo je prvenstvo koje će svima otvoriti oči

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. studeni 2016. 15:36

Ivan Marinković je Zadrov centar koji je krenuo sjajno u sezonu ABA lige. Uostalom, treći je po korisnosti i drugi strijelac ABA lige, gdje je prosječno u osam kola postigao 20,8 poena po utakmici. Zabio je 32 FMP-u, 28 Megi i 24 Krki.

U nedjelju je u Šibeniku, u potopu protiv Jollyja ubacio 10. U A-1 ligi. Ivan Velić naredio je svojim igračima da Marinkoviću zatvaraju bolju lijevu stranu, usmjeravali su ga striktno u desno, a to nisu radili, ili nisu uspjeli raditi, niti Slobodan Klipa (FMP), niti Dejan Milojević (Mega), niti Dean Mihevc (Krka).

Prigovarali, a profitiraju

Prvi puta u 15-godišnjoj povijesti ABA lige dogodilo se - a slučaj iz Šibenika samo je potvrda svega - da u regionalnoj sezoni ne igraju najbolji klubovi iz regije. Nešto ranije i Split je svladao Zadar, a još prije toga Sutjeska je u Balkanskoj ligi uneredila Karpoš Sokole. I nisam siguran da su Krka i Olimpija, ili barem jedan od ta dva kluba, bolje od Heliosa, slovenskog prvaka koji ne igra ABA ligu.

Prebacimo li sve na hrvatske parkete, možemo nakon pet kola ustvrditi - iako Cibona i Cedevita igraju s kombiniranim momčadima, štedeći glavne poluge za ABA ligu i Ligu prvaka/Eurokup - da je ova sezona vrlo zanimljiva. Uostalom, o tome govori i broj gledatelja u dvoranama, iako se od ove sezone utakmice A-1 lige mogu gledati i u prijenosima na HTV-u, na Areni, ali i live-streamovima, na kojima se mogu pratiti svi susreti.

Zanimljivost sezone leži i u pogledu na ljestvicu, gdje šest momčadi (Cedevita, Cibona, Jolly, Šibenik, Zagreb i Split) imaju samo jedan poraz, a Osijek i Zadar dva.

Iako zvuči paradoksalno, već je uvodnih pet kola PH pokazalo da bi od ove lige mogli najviše koristi imati oni koji su joj u startu najviše prigovarali. Cibona je u njoj napokon doživjela eksploziju Nika Slavice, na koju se čeka već sezonama, kroz A-1 ligu nešto je odigrao i Domagoj Bošnjak, kao i Emir Suljemanović pa ih se može koristiti u većem obimu i u ABA ligi i u Ligi prvaka.

Cedevita će, pak, sa širokim fondom igrača nakon ove sezone imati jasnu predodžbu tko je to od momčadi koja igra u PH potencijal za prvu, udarnu momčad. Recimo, Filip Bundović već je pokazao da se na njega može računati.

Tek dolaze derbiji

Nadalje, vezano uz kombinirane momčadi, kad se budu igrale važnije utakmice - a bit će to u sudarima najboljih sedam-osam momčadi PH - igrat će i Cibona i Cedevita s punim rosterima. Ili gotovo punim.

Uostalom, Zadar je igrao s punim rosterom kontra Jollyja u subotu i stradao trideset razlike. Isti taj Jolly tjedan dana ranije izgubio je u Trnskom...

I ova će liga, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve zanimljivija. Još uvijek nismo vidjeli ni jedan derbi ABA-ligaša. Ili odlazak u Sinj. I paziti se Brandona Johnsona. Zadar je prvi iskusio kako je to gostovati u Šibeniku, a tu nije samo Jolly, tu je i Šibenik. O Splitu da i ne govorimo, on je sredio kombiniranu Cedevitu u Zagrebu, svladao i Zadar na Višnjiku, ali je izgubio, i to glatko, u Šibeniku. Ne od Jollyja, nego od Šibenika.

​Hrvatsko prvenstvo ima smisla. I te kako ima!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:16