Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
A1 LIGA

U ŠIBENIKU I SPLITU POČINJE ČETVRTFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA HRVATSKE Iz Jollyja poručili: 'Ljuti smo na njih jer su birali protivnika'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 26. travanj 2017. 16:04

JOLLY JBS - CEDEVITA 18h

Jolly JBS: Scott, Markulin, Bilinovac, Brkić, Novačić

Cedevita: Tomas, Katić, Krušlin, Žganec, Bilan

-------------------------------------------------------------------------

Ureprizi nedavnog finala Kupa na Baldekinu u četvrtfinalu doigravanja za prvaka opet će koplja ukrstiti aktualni prvak i momčad Jolly JBS-a.

Šibenski sastav u borbi za svoj prvi trofej nije imao šansi, ali sada protiv jako oslabljene Cedevite Jolly vidi svoju priliku. Kao i u činjenici da imaju prednost domaćeg terena.

- Pitanje je u kakvom će sastavu istrčati Cedevita. Ali ta prednost domaćeg terena ono je što nam daje nadu. Roviti jesmo, imamo i mi puno ozlijeđenih igrača, naročito pod obručima, gdje je Cedevita najjača. Istina, i njima će nedostajati dva Amerikanca. Sa Zagrepčanima imamo omjer 1-1 i mogu samo obećati da ćemo se boriti za svaki koš - ističe trener Ivan Velić.

Sezona iz snova

Livnjak na klupi Šibenčana ističe međutim da je, bez obzira na ishod play-offa, ovo i više nego uspješna sezona.

- Možemo biti prezadovoljni jer smo nadmašili sva očekivanja. Biti treći u ovakvoj A-1 ligi, igrati finale Kupa Krešimira Ćosića, zabilježiti pet pobjeda protiv ABA ligaša, završiti regularni dio sezone bez poraza na domaćem terenu... Mislim da je to dovoljno da bismo zaključili da smo imali sezonu iz snova. Zbog svega toga igračima skidam kapu do poda, kao i svim ljudima iz kluba.

Velić kaže da ga žaloste neke druge stvari, aludirajući na neke rezultate posljednjega kola. Ponajprije na poraz Cedevite u Ludbregu zbog kojega su Vitamini u četvrtfinalu ciljali baš Jolly.

Cedevita
Hanza Media / Hanza Media

- To je njihov izbor i put. Ja svoje igrače uvijek učim da trebaju pobjeđivati. Uostalom, i Jolly je mogao kalkulirati i izgubiti od Osijeka i tako spojiti Cibonu i Cedevitu, no takvo nešto nama nije bilo ni na kraj pameti. Inače, mislim da vam se takav pristup sportu kad-tad obije o glavu. I protiv Cedevite u play-offu cilj će nam biti obraniti domaći teren - poručuje Velić.

Drukčiji scenarij

Jolly su također u ključnom dijelu sezone napale ozljede; iskusni centar Šime Špralja ne igra već mjesec dana, Bilinovac je također imao problema s leđima, a u posljednje se vrijeme i drugi centar Jozo Brkić žali na ozljedu. No u klubu nitko ne želi priznati Cedeviti da je bolja, a da to ne potvrdi na parketu.

- Ljuti smo na njih jer su birali protivnika u četvrtfinalu, ali neka im je to na dušu. Nismo mi bez šansi, dapače; iako su i nas sustigle ozljede, motiva nam ne manjka - kratko i jasno poručuje ubojiti strijelac Jollyja Ivan Novačić.

Jedno je samo sigurno: u srijedu nas na Baldekinu čeka repriza finala Kupa, ali ne i ponavljanje istog ili sličnog scenarija; ni blizu. Na radost košarke i košarkaša u cijelosti.

-------------------------------------------------------------------------------------

Split - Vrijednosnice Osijek 18h

Split: Širko, Filipović, Kalajžić, Kedđo, Jukić

Vrijednosnice Osijek: Mustapić, A. Šarac, Došen, Vuković, Robinson

------------------------------------------------------------------------------------------

Bez obzira na poraz od Cibone pod Tornjem, koji je Splitu u konačnici izmaknuo prvo mjesto ispod nogu nakon 26 kola A-1 lige, epitet najugodnijeg iznenađenja Žutima nitko ne može oduzeti. Od momčadi sklopljene po najnižim mogućim cijenama na tržištu, od momčadi pune iskustva i mladosti trener Ivica Skelin složio je prilično skladan orkestar i taj je orkestar svirao uhu ugodne melodije više od šest mjeseci.

O tomu prije svega svjedoči masovan povratak gledatelja u trošnu dvoranu na Gripama s kulminacijom u siječnju i veljači, u ludih mjesec dana kad je žuta euforija obuzela Split, a na terenu padali rivali poput Cedevite, Cibone, Šibenika... Jedino se provukao Zadar, u produžetku.

Split je doista nadmašio sve prognoze, maksimalno iskoristio sve pogodnosti koje su mu se ukazale, praktički nije napravio pogrešan korak igrajući najčešće na gornjoj granici vlastitih mogućnosti.

- Iza nas je zaista sjajan prvi dio sezone - rekao je jedan od nositelja, razigravač Goran Filipović, čije su partije i igre jedan od onih dobitaka na koje je Split računao u projekciji uspješnosti.

Naš veliki iskorak

Filipović je treći strijelac (12,8 koševa) i prvi asistent (5,6) momčadi. Momak koji je morao rušiti barikade zbog manjka centimetara (180), ali kako takve skeptike demantira Isaiah Thomas (175 cm) u NBA ligi, tako to (u manjoj mjeri, naravno) radi Filipović u hrvatskom prvenstvu.

Kako je riječ o vrlo inteligentnom dečku, čiji radni moment nikada nije sporan, vjerujemo da će i dalje nastaviti pomicati svoje granice.

- Važno je bilo biti među dva, dobiti za suparnika u doigravanju Osijek ili Zagreb, koji ipak nisu ABA ligaši. Drugo je mjesto naš veliki iskorak, nitko to nije očekivao od nas prije početka. Već se dugo pripremamo za doigravanje, jedva smo čekali početak i uvjeren sam da ćemo guštati u seriji protiv Osijeka.

Split se i dalje ne opterećuje kalkulacijama, niti postavlja domet za play-off. Jednostavno, nema potrebe za time. Činjenica je da su protiv Osijeka favoriti, i to prilično veliki. Tri su ih puta svladali ove sezone, dva puta u prvenstvu i jednom u Kupu.

- Ali je posljednja međusobna na Gripama bila vrlo neizvjesna, oni su dugo kontrolirali rezultat, stvarali su nam probleme u skoku i igri jedan na jedan. Nadam se da smo izvukli pouke - oprezan je trener Skelin.

U prijevodu, to što je drugi ili što je lako mogao biti prvi ne znači da Split ima pravo podcijeniti bilo koga. I to se neće dogoditi večeras.

- Play-off je sam po sebi vrlo stresan dio sezone, jedna te utakmica može jako visoko dignuti ili baciti. I uvijek je prva utakmica najvažnija.

Htjet će nas usporiti

Svjestan je toga zreli 20-godišnjak Filipović.

- Osijek će nas nastojati usporiti, pokušati iznenaditi na mirnoću i iskustvo. Znači da mi moramo biti kakvi jesmo na Gripama - agresivni, brzi, u jakom ritmu.

Što će ponajviše ovisiti o njemu i godinu dana mlađem partneru na istoj poziciji, Mati Kalajžiću. Bilo bi lijepo da ovaj play-off pamtimo baš po njima dvojici, Filipoviću i Kalajžiću. Da u svom košarkaškom odrastanju prijeđu još jednu važnu stepenicu.

Domagoj Kanaet vrlo je upitan za nastup, energični Sinjanin liječi se već peti tjedan od ozljede trbušnog zida.

- Ovo je vrlo podmukla ozljeda, odradio je jedan lakši trening i tek treba vidjeti koliko je spreman za napore - rekao je Skelin.

Prema tome, prije ne nego da.

Linker
19. travanj 2024 04:33