Markota s Halidom
 Screenshot: Facebook
'ZVALI SU ME MUNJA, JER SAM MUNJEN'

U ZAGREB SE NAKON 15 GODINA I 14 KLUBOVA PO ČETVRTI PUT VRATILA LEGENDA IZ TISUĆU ANEGDOTA 'Ja košarkaški Balotelli? To je kompliment za Balotellija!'

DAMIR MARKOTA Nakon Cibone i Zagreba rođenom Sarajliji odraslom u Švedskoj Cedevita će biti treći klub u gradu, koji je s godinama postao njegov dom
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. prosinac 2017. 19:06

Priča o tome kako je Damir Markota sa 14 godina stigao u Zagreb nakon što je sestri Meri, koja je telefonski kontaktirala Cibonu, portir rekao da “mali” dođe na probu, već je postala legendarna. Dječak rođen u Sarajevu tada se još uvijek prezivao Omerhodžić, a na spomenutoj je probi sve trenere u omladinskom pogonu Vukova ostavio zabezeknutima.

Cibona je tako “ni kriva, ni dužna” dobila silno talentiranog igrača, koji će nešto više od dvije godine kasnije postati jedan od najmlađih euroligaških debitanata u povijesti, točnije, sedmi najmlađi u 21. stoljeću sa 16 godina i 43 dana.

Desetljeće i pol nakon toga Damir Markota se četvrti put vraća u Zagreb, grad u kojem je odrastao i silno ga zavolio, što zorno pokazuje tetovaža Thora s - grbom Zagreba.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Zvali su me Munja

- U Švedskoj su me zvali Munja, valjda zato što sam munjen - svojedobno je novi igrač Cedevite objasnio nordijskog boga, koji vlada nebom i rukovodi gromom, munjom, vjetrovima, kišom na svojoj lijevoj nadlaktici.

Ne računajući posudbe dok je još bio junior, Markoti je ovo 14. klub u profesionalnoj karijeri, koja ga je iz Cibone odvela u NBA (draftiran 2006. i u jednoj sezoni zaigrao na 30 utakmica te upisao ukupno 51 poen i 31 skok), a nakon toga je, osim u Hrvatskoj, igrao u Rusiji, Litvi, Španjolskoj, Sloveniji, Turskoj i Njemačkoj. Iako je zapravo svugdje igrao dobro, Markota je samo u Olimpiji i Istanbulu BB počeo novu sezonu u istom klubu u kojem je završio prethodnu. Osebujnost ga je definitivno koštala veće karijere, ali činjenica da ga Jure Zdovc dovodi u Cedevitu nakon što ga je vodio u Olimpiji, pokazuje da ima i trenera koji se s tim znaju nositi...

- Ja sam košarkaški Balotelli? To je kompliment za Balotellija!

Ovu izjavu je Šveđo emitirao tijekom Eurobasketa 2013, na kojem je Hrvatska s njim kao starterom i čovjekom za sve “prljave poslove” stigla do polufinala. Punih osam godina Markota je bio standardni reprezentativac, zaigrao je ukupno na četiri velika natjecanja (triput EP i jednom SP), a Olimpijske igre u Pekingu propustio je jer se teško ozlijedio u prvoj utakmici atenskih kvalifikacija.

Reprezentativna karijera mu je završila (?) kad je izbornikom postao Velimir Perasović, s kojim se svojedobno “zakačio” u Ciboni 2008. te morao otići iz kluba jer se nije pojavio na okupljanju za odlazak u Sankt Peterburg, gdje se igrao turnir u sklopu priprema za sezonu. I tada se po Zagrebu, kao što je to bio slučaj godinama, o Markoti svašta pričalo, a iako nikad nije skrivao da voli izaći van, pa čak i priznao da se kockao, velik dio onoga što se govorilo bilo je predimenzionirano.

Screenshot: facebook

Slabo govorio hrvatski

- Nije lako sa 14 godina iz Švedske doći u Zagreb, u kojem nikoga nisam poznavao. Slabo sam govorio hrvatski, društvo me ponijelo, a kod kuće mi nije imao tko opaliti šamar. Nisam se promijenio, ali bolje da sam neke stvari prošao tada i jedino sebi štetio, nego da se to događa sada kada imam obitelj. Što god se pričalo o meni, još uvijek mirno hodam Zagrebom i svim ostalim gradovima u kojima sam stanovao.

Ljudi općenito vole lijepiti etikete pa je tako Damir Markota u Hrvatskoj poznat kao problematičan tip, ali on je prije svega iskren. Oduvijek je takav. Možda i preiskren. Pritom iznimno zabavan. A najvažnije je zapravo ono što nudi na parketu, gdje spada u kategoriju “igrača, ne samo košarkaša”. Cedevita je dobila - kako se to kaže u Zagrebu - španera...

Markotina seniorska karijera

2001/02. Zabok (posudba)

2002/03. Karlovac (posudba)

2003-06. Cibona

2006/07. Milwaukee Bucks

2007. Spartak (SP)

2008. Žalgiris

2008. Cibona

2008/09. Menorca

2009/10. Bilbao

2010-12. Olimpija

2012. Zagreb

2012/13. Bešiktaš

2013. Bamberg

2013/14. Bilbao

2014. Cibona

2015-17. Istanbul BB

2017. Ušak

2017- Cedevita

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:40