SN ARHIVA
POVRATAK NA STAZE STARE SLAVE

VELIKI PREPOROD DRAŽENOVOG KLUBA KOJI JE ŠOKIRAO BIVŠU DRŽAVU! VRATILO SE STARO, SLAVNO IME, A NAJAVE ZVUČE GOTOVO NESTVARNO 'Idemo po naslov prvaka!'

KAKO JE ŠIBENIK OPET POSTAO ŠIBENKA Odlazak Turaka iz Dogus Grupe na čijim eurima je klub (pre)živio proteklih 6 godina nije uzdrmao financijske temelje kluba, dapače nova je uprava već osigurala nove sponzore, Grad Šibenik je povećao izdavanja, okosnica momčadi je ostala i s Baldekina stižu optimistične najave nove sezone i budućnosti
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 12. kolovoz 2019. 15:50

Šibenska sportska javnost s velikim simpatijama i nepodijeljenim oduševljenjem dočekala je odluku Skupštine kluba da se šibenskom košarkaškom prvoligašu opet vrati staro ime iz slavnih dana - Šibenka. I do sada je s tribina kultnog Baldekina odjekivalo iz grla Funcuta ono čuveno navijanje “Ši-ši-Šibenka” čime su navijači stalno davali do znanja da za njih postoji samo jedno jedino ime kluba, ono iz nezaboravnih 80-ih, Draženove Šibenke…

Povratak tradiciji

Nova uprava na čelu s ambicioznim 35-godišnjim odvjetnikom iz Šibenika Antom Burićem tako je ispunila prvo od nekoliko danih obećanja s inauguracijske skupštine kluba prije dva mjeseca.

- Nije to bila odluka da se dodvorim navijačima, jer znamo koliko je jaka i izražena ta sinergija i odnos kluba i navijača u Šibeniku. To je odluka da se vratimo tradiciji, a košarka je šibenska tradicija i Šibenka dio toga - pojašnjava poduzetni predsjednik kluba s Baldekina.

Druga obećanja, ona o financijskom stabiliziranju, te znatnom rezultatskom iskoraku bit će sigurno teže ispuniti. Ne, i nemoguće.

Odlazak Turaka iz Dogus Grupe na čijim eurima je klub (pre)živio proteklih šest godina unatoč nekim procjenama nije uzdrmao financijske temelje kluba. Naprotiv, iako su Turci održavali GKK Šibenik na nekom normalnom životu, ubrizgavši u šest godina oko 3 milijuna eura, njihov odlazak iz generalnog sponzorstva nije poremetio ni ugrozio financijsku stabilnost kluba. Dolaskom nove uprave stigli su i neki novi sponzori (Addiko banka), uz stare poput JU NP Krka tu je i Grad koji je u odnosu na prethodne godine znatno povećao proračunska izdvajanja. I tako Šibenka iz gradskog budžeta dobiva oko 1 milijun kuna godišnje te uz ostale sponzore budžet kluba iznosi otprilike isto kao i u doba Turaka - 2,5 milijuna kuna. S tendencijom da se poveća barem na 3 milijuna ili nešto sitno više.

Niksa Stipanicev / CROPIX
CROPIX

To bi drže u klubu bilo dovoljno da se sezona u ovom obliku izgura bez stresova, uz jasno povećane ambicije. Treba reći da su Turci za sobom ostavili čiste račune, da za razliku od nekih drugih klubova u Hrvatskoj nema blokada, višemilijunskih dugova, kostura iz ormara…

- Kad spominjete Turke moram im se još jednom zahvaliti na svemu, na brizi za klub i naročito što za sobom ostavljaju pozitivnu nulu. No, mi idemo dalje, već imamo gotovo zatvorenu financijsku konstrukciju za ovu sezonu. Na dobrom smo putu da postignemo dogovor s novim sponzorima, i to ne nekim manje značajnim. Dapače, u igri su neki jači igrači i ako to realiziramo, klub bi trebao dugoročno biti novčano zbrinut - ističe Burić.

Silno simpatično je zazvučala i hrabra najava predsjednika Burića da će već u prvoj godini mandata klub napasti titulu prvaka Hrvatske.

Moguća i pojačanja tijekom sezone

- To sam rekao i iza te izjave stojim i dalje. Zašto sam to rekao? Zato što smatram da Šibenik kao grad, i klub to može. Nisam rekao da ćemo biti prvaci, jer to naravno nitko ne može reći, ali da ćemo se boriti za naslov to sigurno. Hoćemo li na kraju biti drugi ili peti, to je manje bitno iz ove perspektive. U svakom slučaju napravit ćemo sve da Šibenka bude konkurentna Ciboni, Zadru i Splitu, da se s njima “tučemo” za vrh. Mene ne zanimaju najave u stilu borit ćemo se za plasman do 8. mjesta, jer to može svako obećati.

Znači li to da će dolaskom novih sponzora roster biti dodatno osnažen, za eventualni napad na titulu?

- I bez tih sponzora s kojima razgovaramo imamo zatvoren više-manje budžet za novu sezonu. Ako bi se u tijeku sezone pokazalo da nam treba još neko pojačanje na poziciji koju označe trener Jurić i sportski direktor Vukičević, naravno da bismo reagirali. No, o tom potom. Smatram da ćemo imati dovoljno jaku momčad da konkuriramo favoritima za vrh.

Da su na Baldekinu zapuhali neki novi vjetrovi svjedoči i činjenica da će trener Miro Jurić već od prvog dana treninga, sredinom kolovoza imati na raspolaganju kompletan roster. To znači da će na prvom treningu uz starosjedioce biti i ovoljetna pojačanja Mario Primorac (Bosco) te vjerojatno i novi play Jakov Vladović. Razgovaralo se navodno i s Katićem, Veljačićem…

Katić je preskup

- Ne znam odakle te priče, ali ja te najave o Vladoviću ne mogu potvrditi. Rekao sam da ćemo kroz nekoliko dana riješiti pitanje playa i to tako da ćemo angažirati jedno prokušano, iskusno ime. Pričali smo s Katićem kojeg poznajem i osobno, ali realno njegove financijske zahtjeve, koji su opravdani s obzirom na njegovu kvalitetu, ne mogu pratiti ni Cibona, Split ni Zadar pa je ta pričala otpala. Pričekajmo još koji dan pa ćemo otkriti tko će nam biti novi play - kaže prvi čovjek kluba s Baldekina, koji priznaje da bi ga titula prvaka Hrvatske najviše zadovoljila kao čelnika.

Ali, isto tako i da klub postane dugoročno stabilan na svim poljima, i da uz njega uvijek, kao i do sada, budu navijači kao jedan od temelja. Naravno, briga o mladima i dalje ostaje prioritet Šibenke.

I dok su neki drugi hrvatski klubovi u ganjanju rezultata kojih nije bilo, zanemarili svoj rudnik, Šibenik je posljednjih godina iznjedrio cijeli niz mladih, vrlo talentiranih igrača. Gledajući u globalu takav potencijal nema nitko u zemlji. Veliki dio njih dolazi iz OKK Dražen Petrović, koji je prirodna baza seniorskog pogona, i čije zbližavanje se osjeća dolaskom novih ljudskih resursa. A, to je i jedina logična i prirodna stvar u djelovanju kluba, ta sinergija omladinskog pogona koji izbacuje talente kao na traci. Dokaz tomu je i EP igrača do 16 godina jer u hrvatskoj reprezentaciji su četvorica igrača Šibenke, odnosno kadeti “Dražena Petrovića” (Juraj Pleadin, Antonio Klarin, te “tornjevi” braća Tomislav i Zvonimir Ivišić).

Upravo će se oni pokušati izboriti za veću minutažu u novoj sezoni, iako je realno da će također mladi, ali već s poprilično iskustva, reprezentativci Domagoj Šarić, Pavao Paić, Ivan Gulin i Toni Nakić, koji je osjetio i draž nastupa za A reprezentaciju, biti jedni od nositelja igre ove Šibenke.

Uz Vuku, Milekovića te spomenuta pojačanja s tom narančastom škvadrom već osam sezona ravna kapetan Domagoj Bašić. Snajper iz Mandaline, kako mu zbog meke ruke i preciznog šuta navijači tepaju, upravo je potpisao novi 2-godišnji ugovor s klubom, koji će simpatičnog Zagrepčanina šibenskih korijena zapravo najvjerojatnije vezati uz voljeni Baldekin do kraja karijere.

- Iznimno sam sretan zbog toga. Vjerujem da ćemo zajedno našim vjernim navijačima i ove sezone priuštiti puno lijepih trenutaka, i da ćemo kao uvijek na legendarnom zidiću proslavljati naše pobjede na Baldekinu - kazao je Dome.

Ima tu kvalitete

Kada u ekipi imate najavljenu kvalitetu na playu (Vladovića ili nekog sličnog), uz sjajnog Domagoja Šarića, pa raznovrsnog Tonija Nakića koji zatvara pozicije 2, 3 i 4, vrsnog šutera Milekovića te centarsku liniju Primorac, Vuko, Paić uz osigurača Bašića i silnu energiju s klupe koju će davati “napaljeni” šibenski poletarci, ova nova Šibenka će imati štošta za reći u nadolazećoj sezoni.

Još kada dodamo tu silovitu energiju s tribina, nove vjetrove koji su zapuhali u klubu, sve veću podršku grada, mogla bi ovo biti u najmanju ruku jedna vrlo zanimljiva sezona na Baldekinu. A, tko zna, možda i lijepa priča sporta koji je Krešimirovom gradu podario toliko sretnih trenutaka u povijesti.

Uz Miru Jurića ostao Maleš i došao Rahimić

Glavnog trenera Jurića, negdašnjeg šibenskog “wunderkinda”, osvajača bronce na SP 1993. godine u Torontu s hrvatskom reprezentacijom jako je obradovalo to što će početi s treningom s kompletnim sastavom.

- To je proteklih godina bilo nezamislivo. Nova uprava se potrudila i osigurala nam da možemo normalno početi s pripremama od prvog dana. To je san svakog trenera. Uspjeli smo očuvati okosnicu od prošle sezone, iako su otišli neki bitni igrači poput Koraća, Slavice, još ranije i Junaković, Poščić… No, ostali su Vuko, Mileković. Pojačali smo se na centarskoj poziciji dolaskom iskusnog Primorca. Nadam se da će uskoro biti riješeno i pitanje playmakera te bi uz postojeći kadar trebali imati sasvim dobru ekipu. E, sad koliko dobru to je sada teško reći. Bit ćemo dobri, homogeni, borbeni, ići ćemo iz utakmice u utakmicu pa dokle stignemo - prilično oprezan je u izricanju prognoza Jurić.

Njegov stožer ojačan je dolaskom još jednog poznatog bivšeg člana kluba Đenana Rahimića, te uz Petra Maleša Šibenka ima uz parket vrlo respektabilan stručni kadar.

Toni Nakić sve bliže ostanku

Jedna od većih priča ovog ljetnog prijelaznog roka je i Toni Nakić. Dvadesetogodišnji veliki talent hrvatske košarke tjednima se provlači po medijima koji ga seljakaju od Cibone, preko Splita do inozemstva. Ali, čini se da će ovaj polivalentni moderan košarkaš i iduće sezone nositi onaj šibenski narančasti dres.

- Sve je bliža ta opcija, i vjerujte da bih to najviše volio. Ali, neću se time zamarati, važno mi je da treniram, da budem s ekipom, i da me posluži zdravlje - iskreno je progovorio za medije Toni, za kojega se spekuliralo da bi se mogao pojaviti i na ovoljetnom NBA draftu, ali to se nije dogodilo.

Podsjetimo, Toniju je aktivirana izlazna klauzula ugovora ovog ljeta, ali klub se u ovom slučaju za razliku od nekih prošlih neoprostivih gafova (slučajevi Badžim i Radovčić, primjerice) na vrijeme zaštitio ugradnjom odštete od 60.000 eura. Ako do 15. kolovoza nitko od brojnih “prosaca” ne iskešira odjednom taj iznos talentirani košarkaš ostaje na Baldekinu, što će najviše razveseliti trenera Jurića, ali i navijače.

Linker
25. travanj 2024 02:30