CROPIX
HT PREMIJER LIGA

ŽILAVI SPLIĆANI DUGO SU MUČILI CIBONU, PA NA KRAJU PALI U ZAGREBU Vukovi stigli do prve pobjede i napravili veliki korak prema finalu

U prvoj utakmici polufinala doigravanja Premijer lige košarkaši Cibone su u subotu na domaćem terenu protiv Splita slavili sa 89-82 (47-50), te su poveli sa 1-0 u seriji koja se igra na tri pobjede.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. svibanj 2019. 23:30

Split je opasno prijetio pod Tornjem, Cibona se morala i te kako pomučiti ne bi li upisala incijalnu pobjedu u polufinalnoj seriji, a time i napravila trećinu puta prema finalu. No, ukoliko Split bude i dalje na razini agresivnosti i vjere u sebe kakvu je imao u Zagrebu u prvoj utakmici polufinala, ova serija neće ponuditi “metlu”...

Kako je i najavio Ante Grgurević, Splitov trener, njegova momčad nije došla u Zagreb s podignutom bijelom zastavom. Štoviše, Split se ukazao pod Tornjem motiviran, napaljen kao rijetko kada i prepun samopouzdanja. To kao da je iznenadilo Vukove, nešto je svakako učinila i obrana Žutih, pa je Split već u trećoj minuti imao velikih 11:0. Kako je Cibona otvorila utakmicu najbolje će sugerirati odluka Ivana Velića, njezina trenera, koji je već u drugoj minuti, kod 0:7 iz igre izvukao čak tri igrača, pa je startere Marka i Krešu Ljubičića te Marića zamijenio sa Rogićem, Prkačinom i Bilinovcem,

Marčinkovićeve minijature

Prvi koš Cibona je ubacila, bio je šut Damira Markote s četiri metra, nakon tri i pol minute igre.

Iako su Vukovi uhvatili ritam, još uvijek su se mučili s preuzimanjima u Splitovoj obrani, kao i s agresivnosti Pavla Marčinkovića, koji igra košarku karijere, što je najbolje pokazao u jednom driblingu u mjestu, s cross-overima, pa onda laganom step-backu s vrha reketa, a to je nešto što do sada u njegovom opusu doista nismo vidjeli.

Ipak, obrana Splita nudila je i rizik, kojega su, kako je vrijeme odmicalo, sve više kažnjavali Filip Bundović, a onda i Damir Markota.

Na odmor je Split otišao sa samo tri poena viška, usput je Mate Kalajžić već u 19. minuti skupio četiri osobne greške, pa je nastavak gurao Cibonu u velikog favorita.

Kad je Damir Markota povezao dvije trice na startu treće četvrtine, Vukovi su prešli u vodstvo (55:50), a Splitu je preostala jedino nada, jer Cibona je opet bila ta koja je diktirala sve na parketu.

No, Vukovi se nisu uspjevali odlijepiti na preko deset poena viška. Nije im to dopustio Pavle Marčinković, koji je u završnici treće dionice oteo dvije lopte, brutalno nakon toga zakucao, a jednom je silovito zakucao i Lovre Runjić, pa je Cibona sa samo plus tri (69:66) otišla u zadnjih deset minuta.

Split je otvorio zonom posljednju četvrtinu, ne bi li dodatno zakomplicirao posao Ciboni, ali je na prvu takvu obranu u zadnjem kvartalu Marko Ljubičić stavio tricu za 72:66. Imala je Cibona i 74:66 nešto kasnije, ali Split je na tri i pol minute do kraja opet bio na samo 79:81. No, Cobbinsu su svirana dva faula u napadu (drugi mu je bio i peta osobna, ispao je zbog penala i Kedžo), Mate Kajažić promašio je otvorenu tricu još ranije za egal, kod 79:82, pa je Cibona imala potpunu kontrolu završnice. Split se i dalje nije predavao, Ivan Vrgoč je stavio tricu za 82:86, gost se još i obranio, a Tomislav Gabrić je promašio na minus četiri novu tricu. Da bi Damir Markota na 38 sekundi do sirene pogodio tricu za 89:82. I definitivni prvi korak Vukova ka finalu. U srijedu je druga utakmica polufinala, sada će Split biti domaćin.

Linker
19. travanj 2024 09:39