Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
NOVO POJAČANJE

BIO JE VELIKA ŽELJA HRVATSKOG PRVAKA, DUGO SU OFIRALI SVE DO KONAČNOG RJEŠENJA: Zagrepčani njegovim dovođenjem najavljuju novu veliku ofanzivu

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. prosinac 2019. 17:53

Roko Badžim je bio prva želja Vukova ovoga ljeta, no nekako je ispalo da se nije dogodilo. Iako su pregovori bili dugi, iako je bio na korak do potpisa, on nije stigao.

No, “udvaranje” nije prestalo kako je sezona počela, a Roko Badžim je bio, nakon što ga je Olimpija isplatila za treću godinu ugovora, bez kluba.

Napokon, nakon odrađenog prvog kruga HT Premijer lige, nakon uvodnih deset utakmica ABA lige, Cibona i Roko Badžim su se dogovorili za suradnju koja bi mogla trajati ovu i sljedeću sezonu. Ivan Velić je zadovoljan, Roko Badžim je zadovoljan. Moglo se sve završiti i ranije, ali 22-godišnji bek je ipak pod Tornjem...

- Ma, možda mi je i sada nezahvalno pričati zašto nisam stigao na ljeto. Imao sam u to vrijeme neke druge opcije, imao naznaka za neke klubove, ali je nedostajalo da se sve realizira, ali evo, sada sam napokon igrač Cibone.

Sibenik, 110617.
Kosarkas Roko Badzim na igralistu Drazena Petrovica.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX CROPIX

Pomogao bih Cedeviti

Od ljeta je bio slobodan, kad ga se Olimpija, koja je u međuvremenu dobila i prefiks Cedevita, odrekla. Je li bio razočaran? Tim više što je lanjsku sezonu Olimpije zaključio kao najbolji igrač Ljubljančana, barem je takav bio u finalu slovenskog prvenstva kontra Primorske.

- Pa, ne mogu reći da sam bio razočaran što me u Cedevita Olimpiji nisu vidjeli u kadru za ovu sezonu, ali mogu reći da mi je bilo krivo, jer sam bio uvjeren da sam imao kvalitete za biti u toj momčadi i da bih im pomogao na terenu. Međutim, bila je to na kraju dana njihova odluka.

Koju su morali platiti, barem tu treću godinu koju je Badžim imao potpisanu.

- Pa, da.

Što je to bilo od ostalih ponuda, spominjala se Litva, pa u zadnje vrijeme i Grčka, bio je u kombinaciji i Zadar...

- Bilo je ponuda, bilo je dobrih ponuda, ali se jednostavno nismo našli.

I Šibenka je stalno zvala. Roko Badžim je trenirao u Šibeniku, ali nije se dogodilo.

- Je, zadnjih mjesec, dva bilo je o tome razgovora, čak sam u zadnjih nekoliko tjedana i trenirao zajedno sa Šibenkom i iz ove perspektive mi je čak i žao što nisam učinio ranije, jer mi je falila košarka, igranje pet na pet.

U Cibonu je stigao, dakle, kao pojačanje. Trebao bi popraviti kvalitetu momčadi kojom kormilari Ivan Velić.

- Na meni je samo da treniram, da se tu nametnem treneru, a siguran sam da ću onda i dobiti priliku te je iskoristiti.

Razgovarao je s trenerom Ivanom Velićem, je li mu trener rekao i gdje ga vidi. Onako, na prvu trebao bi biti primarno bek-šuter, ali bi mogao pomoći i u organizaciji igre.

- Razgovarali jesmo, ali nismo govorili o detaljima, pa niti o tome kako bih mogao igrati u nekim varijantama i na playu. Iako, u završnici sezone u Olimpiji sam igrao na toj poziciji i bilo je to, mogu reći, dosta dobro.

Kad se o hrvatskim bekovima govori, onda je svaki onaj tko može kreirati s loptom u rukama pravi dobitak, jer takvih nema mnogo. Roko Badžim je, pak, upao rano u prvi sastav u Šibeniku, bio je i zaštićeno godište, ali se njegova igra u početku svodila da “stoji u kantunu i nada se balunu”. Nije igrao s loptom u to vrijeme, što je šteta...

- Jest, upao sam rano u prvi sastav, ali da budemo iskreni, upao sam u prvi sastav i zato što sam imao šut, što sam mogao pogoditi. U to je vrijeme to njima bila potrebno, da netko stoji u kutu i da posprema šutove. Onda sam pokazao i da mogu kreirati, igrati s loptom. U prvo vrijeme bilo je starijih momaka koji su to radili, kasnije sam ja to igrao, za godinu, dvije. Mogao sam to s loptom, odigrati pick, kreirati i za sebe i za druge...

I evo ga, sada je u Ciboni. Nije to prvi Badžim u Ciboni, bio je tu i njegov tata Živko. Međutim, tata je odmah završio na posudbi u Benstonu, današnjoj Dubravi.

- Pa, evo, nadam se da ću odigrati više od njega, ha, ha, ha. Ne sjećam se tih vremena, jer to je bilo prije nego sam se rodio.

Mršićev poziv

Inače, Šibenčani i Zagreb imaju jednu neraskidivu vezu...

- Je, mi smo poznati navijači Zagreba i Dinama, znate onaj transparent, “Dugo lice Dalmacije”, uvijek je tu. I to je teška tema. Ajmo ovako, meni je Hajduk bliže nego Dinamo, ali opet nisam od onih koji kad Dinamo igra Ligu prvaka navijaju protiv njega, dapače, jako sam navijao za Dinamo. No, kažem, to je teška tema.

Kad pogleda nisku Šibenčana u Ciboni, a bili su tu i Aco i Dražen Petrović, Ivica Žurić, pa i Dario Šarić, barem od onih najzvučnijih, što pomisli?

- Pa, to je jedan zanimljiv podatak, jer mi smo mali grad, ali izbacili smo toliko velikih košarkaša i svi su oni igrali za Cibonu. Lijepo je to znati, ali ja idem svojim putem, dobro je to znati, ali se time neću opterećivati.

Usput, vjerojatno je i Veljko Mršić, izbornik reprezentacije zadovoljan što je Roko Badžim napokon našao klub. Kvalifikacije za Eurobasket kreću za dva mjeseca...

- Nismo razgovarali nakon Las Vegasa, ali nadam se pozivu, samo da uhvatim ritam.

A to će biti sljedećeg tjedna, vjerojatno će debi biti u Zadru u četvrtak u okviru HT Premijer lige.

- Ne, ne idem u Osijek i u Beograd, to su vezana putovanja, trenirat ću u Zagrebu, a onda se nadam i biti na parketu.

A onda je sve na njemu. Roko Badžim ima tek 22 godine, nemojte to zaboraviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:00