Ranko Suvar / CROPIX CROPIX
NAPETO DO SAMOGA KRAJA

DRAMATIČNA ZAVRŠNICA U DOMU SPORTOVA, CEDEVITA U ZADNJIM TRENUCIMA SLOMILA CIBONU 'Ja nemam problema s ovakvim porazom...'

Cibona je u Draženovu domu hrabro pala protiv Cedevite Olimpije 84:82 (17:26, 21:13, 24:22, 20:23) u sklopu 13. kola ABA lige.
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 29. prosinac 2019. 15:29

Plavi protiv narančastih na zagrebačkom parketu, kao da se ništa nije promijenilo... No ovog puta Draženov dom ipak nije bio domaćin velikog gradskog derbija, nego ogleda 13. kola regionalne ABA lige između Cibone i Cedevite Olimpije.

Da je nešto čudno, i laicima je postalo jasno kada su se na zagrijavanju Krušlin, Stipanović i Murić (trojac koji je imao i zagrebačku adresu) pojavili u zelenim majicama. Priča je već dobro poznata, Cedevita se proteklog ljeta preselila u Sloveniju i spajanjem s Olimpijom nastavila svoju košarkašku priču, a domaća košarka je ostala bez kluba koji nastupa u europskim natjecanjima. Ono što je do nedavno bio najjači derbi domaće košarke ovog puta je označio susret najbolje hrvatske i najbolje slovenske momčadi u kojoj je do pobjede stigla Cedevita Olimpija 84-82.

Kada smo bili na prvom okršaju nakon preseljenja Cedevite u Ljubljanu, od domaćih navijača smo mogli čuti kako svoju momčad ipak više vole vidjeti u zelenom, ali sudeći po navijanju, nije im smetalo vidjeti svoje igrače u narančastoj garnituri. Pedesetak navijača gostiju je stiglo naoružano zastavama i bubnjem, pa su gosti imali veću podršku nego kada su još stanovali u Zagrebu. "Olimpija, Olimpija" odzvanjalo je dvoranom...

Dolje na parketu je pak izgledalo kako će to biti lagana pobjeda Cedevite Olimpije, ali su "cibosi" sredinom druge četvrtine krenuli režirati ozbiljan preokret nakon što su gubili dvoznamenkastom razlikom (14 poena), pa se dovukli do jako prihvatljivog minusa od samo pola koša (38-39). To je vratilo i malo boje u lice oko 1500 domaćih navijača koji su se oglasili krajem prvog poluvremena. Njihovo dobro raspoloženje nastavljeno je u drugom dijelu kada su izabranici Cibone potpuno okrenuli momčad Slavena Rimca i semafor je pokazivao 44-41. Trener Velić je dugo na klupi ostavio Rozića i Bundovića, koji su promijenili ritam ogleda, a Rimčeva momčad je nakon ugodnog vodstva upala u nervozu. Pretočeno u rezultat, čak osam plusa na startu posljednje dionice za "vukove".

U napetoj završnici Cibona je 20 sekundi prije kraja imala 82-81 plus napad, a Gibson prvo promašuje polaganje, zatim radi i faul na trici na Blažiču koji stavlja sva tri. Na šest sekundi do kraja Cibona je imala napad za pobjedu ili produžetak, a Bundović iz dva pokušaja promašuje tricu. Pola godine kasnije, dakle, sada je Cedevita u novome ruhu dočekala revanš u Zagrebu za onaj poraz u finalu prvenstva Hrvatske...

- Lošu situacija smo okrenuli u svoju korist, osigurali smo bitnu pobjedu. Ne bi bilo nezasluženo i da je Cibona slavila, vidjeli smo neizvjesnu završnicu. Moramo se malo podići u nekim stvarima, sada je iza nas period u kojemu smo igrali utakmice svako malo. Kao bivši igrač u ovakvim situacijama volim da igrači znaju da im vjerujem, zato je naš zadnji šut išao na Blažiča. Kada je izašao Boatright s pet penala, onda mi se učinilo da je Blažič logična opcija - rekao je Rimac nakon pobjede.

- Igrači su dali sve od sebe, nemam nikakvih problema. Bilo je nekih pogrešaka, ali to se događa. Ali šteta je što smo izgubili, žao mi je igrača jer im je poraz teško pao. Imali smo puno problema, Bundović viroza, Bilinovac smrtni slučaj u obitelji... Dosta toga se dogodilo u zadnjoj minuti, ali da igramo s nekom momčadi nižeg ranga možda bismo to riješili, ali znamo kakve su ambicije Cedevite Olimpije. Bitno mi je da igramo košarku na visokom nivou i nije problem da ostanemo na četiri pobjede do kraja - istaknuo je Velić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:15