Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
LOŠ START

IZGUBILI SU OD BUDUĆNOSTI, A SADA IDU U JAZBINU BEOGRADSKOG VELIKANA 'Oprez, još su agresivniji nego lani!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. listopad 2016. 20:39

Nije im dobro sjeo uvodni poraz od Budućnosti. Računali su na Velesajmu da će regionalnu sezonu otvoriti pobjedom, i to protiv jednog od glavnih konkurenata za vrh ljestvice, no, dogodio se potop.

Iako je Budućnost igrala bez tri igrača, premda je Cedevita u deset dana prije toga dva puta sredila Budućnost na pokusima u Sarajevu i Zadru.

I da stvar bude gora po Cedevitu, već večeras, od 21 sat, u Beogradu je čeka Crvena zvezda, branitelj naslova i momčad koja je na startu sezona pokazala najviše.

Bit će lakše s Katićem

Veljko Mršić, trener Cedevite, mirno očekuje ovaj dvoboj, iako se još jednom vratio na Budućnost.

- Analizirali smo, razgovarali. I dalje glavni uzrok poraza vidim u našem lošem postotku šuta, kao i činjenici da nas je prva utakmica u sezoni pred našim navijačima sputala. Izvukli smo pouke, treba ići dalje.

A dalje ih put vodi u Beograd.

- Još uvijek čekamo oporavak Tonija Katića, bit će nam lakše kad budemo na dispoziciji imali dva playa. Malo je nade da Katić zaigra u Beogradu, ali bi do kraja tjedna trebao biti u momčadi i na parketu.

I taj detalj jasno će sugerirati da je Cedevita imala problem s organizacijom igre kontra Budućnosti. A sada ide na noge momčadi kojoj je agresivnost vanjske linije zaštitni znak.

Zagreb, 080416.
KC Drazen Petrovic.
Kosarkaska utakmica Eurolige Top 16,
Cedevita - Crvena zvezda.
Na fotografiji: Jacob Pullen, Stefan Jovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Mislim da je to Zvezdina najveća kvaliteta, a mi smo se do sada susreli s takvom vrstom obrane samo u onoj utakmici na turniru u Zadru protiv Fenerbahčea.

Zvezda to, međutim, bolje radi i od Fenera. To je specijal Dejana Radonjića kao trenera. I sada je još vratio Charlesa Jenkinsa, pa je s njim ta Zvezdina agresivnost i jača nego je to bio slučaj prošle sezone. Doista je umijeće postaviti napad kontra Zvezde.

- Morat ćemo biti pažljivi, nećemo smjeti srljati u gužve, morat ćemo što više iskorištavati situacije “jedan na jedan”, gdje brzina naših igrača može doći do izražaja.

A tu bi jedan od tih trebao biti Scotty Hopson, Amerikanac na poziciji krila, koji je kontra Budućnosti iz igre šutirao 0-10.

- Malo ga je poremetio promašeni zicer na početku utakmice. Zabrinjavajuće je da nije išao na prodore, a to mu je jača snaga, nego se oslanjao na šut, želio se kroz to izvući. A nama trebaju njegovi prodori. Ostatak posla obavio je solidno, imao je četiri oduzete lopte, no, treba nam njegova okomitost u napadu, a onda će i doći šut.

Nema tome spora, utakmica protiv Budućnosti nije bila ogledni primjer kako će igrati Cedevita jer ona je tijekom pokusa bila bolja nego u toj utakmici. Nije realno da se šutira 32 postao, ili, ne računajući Davida Stocktona, jedva preko 20 posto.

C. Zvezda's Telekom Jenkins Charles (C) shoots in front of Panathinaikos' Dimitris Diamantidis (L) during the Euroleague basketball match Panathinaikos vs C. Zvezda Telekom at the Athens' Olympic Indoor hall on December 6, 2013.  AFP Photo / Angelos Tzortzinis
AFP Photo / Angelos Tzortzinis / AFP

Uvijek po istom sustavu

Kapetan Cedevite Miro Bilan zna što će biti važno, nakupilo se u našeg reprezentativnog centra iskustva...

- Čeka nas, gledajući posljednjih nekoliko sezona, možda i najveći derbi sada u ABA ligi. To je sigurno jedan od najtežih terena za igrati. Bez obzira na to što Zvezda ima nekoliko novih igrača, oni uglavnom funkcioniraju po istom sustavu, a tu je isti trener. Dvije godine za redom su prvaci i sigurno ćemo morati odigrati znatno bolje nego u prvoj utakmici da bismo uopće imali nekakvu šansu da dobijemo.

Zvezda, barem dok ne dovede nekog koji će biti odrezan s NBA kampova, ima ove igrače u tretmanu nositelja. Stefan Jović i Nikola Rebić su na playu, Charles Jenkins i Branko Lazić na “dvojci”, Marko Gudurić i Nemanja Dangubić na niskom krilu, a na oba krila tu je i Marko Simonović. Na poziciji krilnog centra je Luka Mitrović, na “petici” su Milko Bjelica i Ognjen Kuzmić. Za sada. I to je dovoljno da budu prvi favorit.

Cedevita će, osim na agresivnost Zvezde, osobito morati paziti i u onim minutama kad na pozicijama “četiri” i “pet” budu igrali Mitrović i Bjelica, ali i Simonović i jedan od njih dvojice. S centrima koji “popaju” na šutu za tri poena, Cedevita bi mogla imati problema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:48