Screenshot
NASTAVAK PRIČE

NAKON NEMILIH SCENA IZ BEOGRADA BUDUĆNOST TRAŽI PONIŠTENJE ČITAVE FINALNE SERIJE Direktor ABA lige odgovorio na priču o ucjeni

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. travanj 2019. 10:23

Košarkaški klub Budućnost VOLI traži poništenje finalne serije u kojoj je Crvena zvezda (3:2) stigla do naslova prvaka ABA lige.

Klub iz Podgorice izdao je na tu temu priopćenje za javnost poslije izvanredne sjednice Upravnog odbora na kojoj se raspravljalo o nemilim scenama i potezima nakon posljednje utakmice u Beogradu.

Tekst sa službene stranice Budućnosti prenostimo u cijelosti.

Priopćenje KK Budućnosti: Cijelu finalnu seriju treba poništiti!

"Snimke prije početka i tijekom posljednje finalne utakmice Play off-a ABA Lige, koje su obišle regiju, jasno su pokazale da zbog napada domaćih navijača na igrače KK „Budućnost VOLI“ , nisu postojali uvjeti za normalno odigravanje te utakmice. KK „Budućnost VOLI“ će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA Lige s jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg natjecanja poništi.
Dodatno, bit će upućen zahtjev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA Lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i djelić onoga što je KK „Crvena Zvezda MTS“ na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK „Budućnost VOLI“. Nova pravila natjecanja bi morala eliminirati situacije u kojima igrači tijekom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj sigurnosti.

Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cijele finalne serije obavijestimo i Euroligu.

Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno natjecanje sačuva i da ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regiji koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?.

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, s predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u “Pioniru”, jasno je predočeno da ako ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrirana službenim rezultatom u korist KK “Crvena Zvezda MTS” i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna. Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu , u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegate) , tako da su naši igrači i stručni stožer očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudac utakmice je došao u svlačionicu i priopćio da će ako se ne izađe na teren u sljedećih 5 minuta , beogradski klub biti proglašen pobjednikom , a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima priopćili i Predsjednik ABA Lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel. Očigledno je da su predstavnici ABA Lige , suci delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK “Crvena Zvezda MTS” i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni stožer bili uplašeni za svoju sigurnost. U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači sigurno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenarij doveo do eskalacije nemilih događaja u “Pioniru” i ugrozio njihovu sigurnost. Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopće, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu", stoji na službenoj stranici kluba.

KREŠO NOVOSEL Direktor ABA lige je pod paljbom

Krešo Novosel je pod paljbom. Direktor ABA lige proživljava najteže dane na svojoj funkciji, a nakon svršetka finalne serije iz Budućnosti je poslano priopćenje u kojemu taj klub decidirano traži da dva direktora lige, poslovni Novosel i sportski Žarko Čabarkapa, odstupe sa svojih pozicija ili Budućnost više neće igrati ABA ligu. Doduše, prije početka pete utakmice finala, priopćenje je poslala i Crvena zvezda u kojoj je Nebojša Čović zaprijetio da će Zvezda razmisliti o daljnjem igranju ABA lige bez obzira osvoji li ili ne naslov prvaka.

Krešo Novosel ovako je sažeo dojmove dan nakon beogradskog cirkusa:

- Sve ovo treba sagledati u kontekstu onoga što se događalo lani, pa se taj animozitet između Budućnosti i Zvezde, rekao bih čak i otvorena mržnja, prebacio na ovu godinu. Prešlo je sve razumne sportske okvire. Znamo kakvi su odnosi između Zvezde i Partizana, ali ovo prelazi međunacionalne relacije. Svega toga bili smo svjedoci na trećoj utakmici finala u Podgorici, ali i na majstorici u Beogradu u ponedjeljak. Događale su se scene kojima definitivno nije mjesto na sportskim terenima.

Zagrbe, 251017.
Dom sportova, dvorana II. Trg Kresimira Cosica.
Utakmica Eurokupa 3. kola A skupine, 
KK Cedevita - Morabanc Andorra.
Na fotografiji: Mirko Novosel, Kreso Novosel.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon što se Budućnost povukla u svlačionicu, Krešo Novosel i Žarko Čabarkapa bili su na terenu. Što se događalo u tim trenucima, kakvi su bili pregovori s Nebojšom Čovićem, čelnicima Budućnosti?

- Bio je s nama i Igor Dodik, predsjednik ABA lige. Razgovarali smo i sa sucima, koji su najmjerodavniji u tom trenutku, željeli smo osigurati sve sigurnosne uvjete kako bi se odigrala utakmice. Dogovor je bio da se isprazne dva reda s gledateljima iza klupe Budućnosti, da na to mjesto stignu policija i žandarmerija i da nitko ne može ući na teren. Bio je dogovor da će suci, dogodi li se i najmanji incident, biti u poziciji da isprazne dvoranu ili da prekinu utakmicu. To je sve rečeno ljudima iz Budućnosti, a onda se postupilo u skladu s pravilima košarkaške igre, Budućnost je imala nekoliko minuta za izlazak na teren, a da se to nije dogodilo, utakmica je mogla biti registrirana sa 20:0 za Zvezdu.

Iz Budućnost tvrde da ste ih vi i Čabarkapa u dogovoru s Čovićem ucijenili tim izlaskom na parket?

- Ispričao sam sve što se dogodilo. Sudac ih je pozvao da se vrate. Njihovo je pravo da se žale ili ne, da igraju ABA ligu ili da je ne igraju. Neću govoriti u Čabarkapino ime, ali mogu u svoje. Nama mandat istječe 30. lipnja, taj mandat su nam dali klubovi, oni će odlučiti i što i kako dalje, jer su oni vlasnici lige. Međutim, nije samo, što se mene tiče, do odluke klubova, vidjet ću osobno, dobro razmisliti što i kako dalje.

U tom odgovoru ostavljate mogućnost da možda nećete tražiti novi mandat?

- Apsolutno je tako.

Novosel je dodao i ovo:

- Sada imamo obrnutu situaciju od one lanjske. Tada nam je iz kluba koji je izgubio finale, govorim tu o Zvezdi, spočitavano da smo se dogovorili s čelnikom Budućnosti Draganom Bokanom, a sada strelice odašilju iz kontra tabora. Sve to je dovoljno nebulozno i samo je sebi komentar. Nikakve prijetnje nisu se dogodile prema nama, niti smo mi prijetili Budućnosti...

I kako će se cijela ova stvar rasplesti?

- Ako se ne promijene odnosi između Budućnosti i Zvezde, ako tu nema uvjeta za sportsku suradnju, ako se cijelo okruženje ne smiri, ne vidim načina da stvari budu bolje. To je i odnos između dva kluba iz dvije države, različitih nacionalnosti. Sjednica Skupštine ABA lige bit će 15. svibnja, dotad klubovi, koji su i vlasnici lige, trebaju dobro razmisliti što i kako dalje, jer ovako više nema smisla (Tvrtko Puljić)

Suci su se osilili, ABA liga ih ne kontrolira

Sudačka priča je otkako ABA liga postoji u njoj iznimno važna. Uostalom, Danko Radić je godinama tu vedrio i oblačio i, barem u prvim godinama te lige, imao je veliki autoritet i držao suce pod kontrolom.

U međuvremenu ga je izgubio, a svakako ga nije imao čovjek zadužen za suce od uspostave nove lige Branko Jovanović, nema ga niti Iztok Rems, čovjek koji danas delegira suce.

U ABA ligi postoji šest vrhunskih sudaca, odnosno onih s velikim rejtingom u Euroligi, ljudi koji mogu suditi NA Final Fourovima. Njihova imena su Ilija Belošević i Milivoje Jovčić (Srbija), Sreten Radović (Hrvatska) te Sašo Pukl, Matej Boltauzer i Damir Javor (Slovenija). U pet utakmica finala, samo u prve dvije sudila su dvojica od ove šestorice, na trećoj utakmici u Podgorici niti jedan (?!), na četvrtoj i petoj po jedan od ove šestorice. Pri tome, iako više nema zabrane suđenja klubovima koji dolaze iz iste države kao i sudac, niti jednu utakmicu finala nisu sudili Ilija Belošević i Milivoje Jovčić.

Iako su svi ti suci ostvarili velike karijere (i) jer su ponikli iz ABA lige, ona im je danas samo nužno zlo. Ne trebaju im pritisci, a kad se u isto vrijeme igra regionalno doigravanje i doigravanje Eurolige, onda je puno unosnije suditi euroligaške utakmice nego balkanski rusvaj.

Pa, eto, ne sude.

Doduše, i kad ne sude, njihova su imena u raznim pričama, od toga tko je čiji sudac, tko je od klubova koga od njih platio i za koliko novca, a i takve su priče izlazile iz raznih, često i opskurnih, tekstova na portalima diljem regije.

Sve to skupa nije dobro okruženje. U kojemu niti sucima nije lako.

Uostalom, koliki je to pritisak, možete uzeti i ovako. Kad ti isti suci sude Euroligu, utakmice završavaju za sat i 45 maksimalno, eventualno se dva-tri puta pregledavaju sporni detalji na snimkama. U ABA ligi teško je zamisliti utakmicu koja ne traje dva sata i na kojoj se i po deset puta provjeravaju sporni momenti...

Linker
19. travanj 2024 12:50