CROPIX
LUDA VEČER U DRAŽENOVU DOMU

'NIJE BILO PONIŽAVANJA CIBONE!' LUKA BOŽIĆ NAKON VELIKE POBJEDE U ZAGREBU 'Iigrali smo sportski, čvrsto muški, pa kako ispadne. A ispalo je vrhunski!'

Mladi košarkaš (22) koji niže lijepe brojke u dresu Zadra, o “gaženju vukova” usred Zagreba, o tome koliko mu znače individualna priznanja, o sazrijevanju, pozivu u reprezentaciju i opuštanju uz knjige Charlesa Bukowskog
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 21. studeni 2018. 13:16

Uobičajeno je kazati da se vukovima može staviti soli na rep, posebno otkad su zakonom zaštićeni, međutim, kad govorimo o košarci, onda Zadrani nisu imali nimalo milosti za zagrebačke “vukove”. Rastjerali su ih samo tako usred Zagreba, a najbolji u skupini jednakih ponovno je bio Luka Božić.

Iz utakmice u utakmicu Božić niže lijepe brojke, puna ga je statistika. Kako i neće kad trči, skače, zabija, igra obranu, pa treneri na suprotnoj strani mogu samo “držati Luku”. Ni to nije pomoglo cibosima, ostali su smrznuti na minus 31, što kroničarima nikako nije promaknulo, jer malo tko se sjeća sličnog stradavanja nekadašnjeg prvaka Europe u ogledima sa Zadrom.

- Jednom se i takvo što moralo dogoditi, nismo im zaboravili što su nam nedavno nanijeli težak poraz u HT Premijer ligi. Eto, vratili smo im s posebnim guštom u ABA ligi - kaže Božić.

Slušali smo Nazora

Nedugo nakon utakmice zamjeralo vam se da ste išli 100 posto do posljednje sekunde. Mnogima u Ciboni to se nije nimalo dopalo. Je li bio takav dogovor ili vas je sve skupa nosio rezultat jer u jednom trenutku bježalo se ispred domaćina s čak 35 poena viška?

- Odmah moram otkloniti priču o bilo kakvom obliku nekakvog ponižavanja suparnika, naprotiv, igrali smo sportski, onako čvrsto muški, pa kako ispadne. A ispalo je doista vrhunski.

Što vam je u tim trenucima visokoga vodstva, koje je, istina, počelo rasti od početka utakmice, govorio trener Ante Nazor?

- Ništa posebno, tražio je da svakog trenutka, odnosno, u svim četvrtinama igramo snažno, agresivno kao da je rezultat nula prema nula i da damo sve od sebe. Nije bilo druge nego poslušati ga, ali ponavljam, bez primisli o nekakvom omalovažavanju suparniku. Ako je netko od njih razmišljao na takav način onda je silno pogriješio.

Kad običan promatrač gleda vašu igru nemalo puta se zapita “otkud tolika energija u tom čovjeku”?

- Sve dolazi od treninga i to ne samo onih obveznih, nego koristim svaki slobodan trenutak za odlazak u dvoranu. Stalno želim biti brži i jači, nastojim ispraviti uočene pogreške u upravo odigranoj utakmici, nevažno jesmo li pobijedili ili izgubili. A snagu dobivam koristeći teretanu, ne libim se uhvatiti utega i ostalih sprava koje su mi na raspolaganju, ali sve radim u skladu s programom koji inače koristimo kroz treninge. Ništa napamet.

Doći će i pobjeda kući

O čemu najviše razmišljate kad krene utakmica?

- U svaku ulazim fokusiran na to da uvijek budem korak ispred suparnika. U tome je sva filozofija.

Trenutačno ste drugi u poretku za MVP u ABA ligi, a treći put u zadnja četiri kola MVP kola. Koliko vam znači pogled na odlične brojke, na vaše ime na vrhu različitih statističkih popisa...

- Lijepo je vidjeti sve te brojeve kad se pobjeđuje, ali nakon poraza meni podatak da sam MVP igrač, iskreno, ništa ne znači. Što će ti titula, kad tvoja momčad ne ide naprijed.

Zanimljivo, u osam odigranih utakmica Zadar je upisao tri pobjede i sve tri u gostima, pali su Partizan, Krka i Cibona, ali ste kod kuće upisali pet poraza. Može li se priča početi okretati u drugom smjeru kad je Višnjik u pitanju?

- Iskreno, svi skupa smo vjerovali da protiv Mege možemo prekinuti taj crni niz domaćih poraza. Punih 38 minuta imali smo ih “na konopcima” i onda su nam se dogodile dvije minute “propadanja” i sva naša nadanja pala su u vodu. Treba biti strpljiv, doći će na red i domaće pobjede.

Imate samo dvadeset dvije godine, ali u igri izgledate podosta zrelo. Istina, znaju se dogoditi i neke situacije u kojima se i ne snalazite najbolje, međutim, primjetno je da sazrijevate. Kakvo je vaše mišljenje o ovome?

- U pravu ste, znaju mi se dogoditi početničke pogreške, istina sve manje, ali nisu iščezle. Međutim, osjećam kako stječem sve više potrebnog iskustva i držim se one kako treba biti strpljiv i rad će biti nagrađen.

YouTube i knjige

Na koji način se opuštate uoči utakmice? Znamo da ste aktivni na YouTube kanalu, ali zasigurno postoji još nešto?

- Najviše čitam knjige. U ovom trenutku maksimalno me zaokupio Charles Bukowski, američki književnik njemačkih korijena, čija su djela životna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:04