Darko Tomas / CROPIX
ABA LIGA

POČINJE 18. IZDANJE REGIONALNE ABA LIGE Cedevita je konkurentnija nego lani, Zadar i Cibonu čeka borba za ostanak

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 28. rujan 2018. 10:30

Otužni reprezentativni rujan već je u retrovizoru, a hrvatski košarkaški klubovi okreću se igranju 18. sezone regionalne ABA lige.

Usporedimo li jačinu rostera s onim prošlogodišnjim, jasno je da nas čeka nešto izjednačenija liga, u kojoj su glavni pretendenti za naslov, više-manje, isti - Crvena zvezda, Budućnost i Cedevita.

Govorimo li o hrvatskim klubovima, tek je Cedevita napravila određeni iskorak i može se nadati konačnom osvajanju regionalnog naslova i igranju Eurolige. Zadru, i osobito Ciboni, predstoji borba za ostanak.Đ

Cedevita

Peterostruki hrvatski prvak ove je sezone opet krenuo u jednom novom smjeru - sedmorica novih stranih igrača - Amerikanci, Brazilci, Španjolac, pojačani hrvatskim snagama, kreću u lov na ABA ligu. Za glavnog “chefa”, koji bi iz kupljenih sastojaka trebao sastaviti pobjednički recept izabran je Sito Alonso. Španjolac, koji je protekle sezone vodio Barcelonu, doveden je kao veliko pojačanje i zalog za pobjedu u ABA ligi. Međutim, iako je rano prognozirati, ABA Superkup je pokazao da Zagrepčani trenutno kaskaju za Crvenom zvezdom, a i euroligaška Budućnost ima dosta ozbiljan roster. Poslože li se kockice i pritom se stvori kemija u sastavu (uz dužu klupu nego lani), Cedevita bi mogla daleko dogurati.

Cibona

“Muke po Ciboni” radni je naslov nove sezone zagrebačkog kluba, koji se ne razlikuje puno od onog koji je vrijedio i proteklih nekoliko godina. Direktor kluba Čavlović je već poručio da ponovno neće biti redovitih plaćanja (zato nije potpisan lanjski MVP ABA i HT Premijer lige Žorić), očito to znaju i igrači, koji su uoči starta lige dobili i javnu potvrdu svojih saznanja. Dakle, u perspektivi je financijska motivacija blago rečeno slaba, a klub bi se, prema svemu sudeći, trebao grčevito boriti za ostanak u ABA ligi. Oglas za startnog centra još je otvoren, za sada tu poziciju popunjavaju novopridošli Markota i ozlijeđeni Ljubičić.

Zadar

Zadrani su mogli vidjeti jačinu svoje momčadi također na Superkupu u Laktašima, gdje je njihov klub pružio solidan otpor Cedeviti (poraz 77-85).

Trener Pipan ima olakotnu okolnost, jer rotacija mu je bila sužena, nedostajali su Brzoja, ali i novi Amerikanac Mario Little. Inače, Little nije jedini pridošli američki košarkaš, u redove Zadra stigao je i Malcolm Grant (ubacio 21 poen Cedeviti). U klubu su se zahvalili Jakovu Vladoviću, Ivanovu, Kraljeviću (pretrčao u Cibonu) i Jelenkoviću, a stigli su već spomenuti američki duo i Marić iz Zaboka. Dakle, većina momčadi je ostala na okupu, i zato je Zadar u maloj prednosti u odnosu na Cibonu. Realne mogućnosti ovog rostera za sada su još enigma, ali u kontekstu ABA lige, Zadar bi trebao moći ostati u ligi. J

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:54