ABA LIGA

PREDSJEDNIK KK PRIŠTINE ŽELI U ABA LIGU 'Kosovo je poput Litve, košarka je ovdje sport broj jedan, dvorana nam je uvijek puna'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. svibanj 2019. 16:11

Vremena se mijenjaju. U Europi danas postoje četiri klupska natjecanja, dva pod okriljem ECA-e, dva pod okriljem FIBA-e, a jedini klub s prostora bivše Jugoslavije koji je uspio igrati doigravanje u jednom od tih natjecanja ove sezone bio je klub s - Kosova. Nove države, čija je Priština, klub koji ove sezone vodi hrvatski trener Damir Mulaomerović, piše stranice povijesti. Igrala je Priština osminu finala FIBA Eurokupa, tu ispala tijesno od Varesea, nakon što je prije toga u sezone sredila i tursku Karšiyaku. I nedodirljiva je na Kosovu, Mulaomerović već ima osvojen Kup, a upravo je u tijeku finalna serija, u kojoj vode Rahoveci s 2-1 i treba Prištini jedna pobjeda za naslov.

Diskriminirani smo

Usput, ista ta Priština već godinama stoji u čekaonici za ABA ligu. Srpskim klubovima, pa i Igokei, ulazak Prištine se dopada, barem je tako bilo dosad. Stoga je zanimljivo čuti razmišljanja Bleranda Stavilecija, predsjednika kluba, čovjeka koji je tri puta bio ministar u kosovarskoj vladi, a danas je i na funkciji šefa kabineta predsjednika kosovarskog parlamenta. Uglađen i ozbiljan sugovornik.

Pa, kakva su razmišljanja Prištine o regionalnoj košarci?

- Otkako postoji ABA liga, bili smo svjedoci jedne vrste diskriminacije prema našoj državi. Međutim, mi cijeloj priči nikada nismo pristupali politički, nego je gledamo sportski. Mislim da bi bilo dobro za sve države sudionike u ABA ligi da u njoj ima mjesta za predstavnike svih država, posebno ako će to pomoći kvaliteti košarke, što bi trebao biti cilj. I ovdje kod nas ima dobrih klubova, a mi smo se potrudili u posljednjim godinama da organizacijski i kvalitetno, u našim okvirima, dosegnemo te sportske ciljeve.

Što ste uopće poduzeli u vezi s organizacijom kluba?

- Kod nas postoji jedna stvar, što nije slučaj u niti jednoj državi nastaloj na ovim prostorima. Naime, Kosovo je poput Litve, košarka je ovdje po svojim uspjesima, kvaliteti, zanimanjem navijača, rasprodanim dvoranama, sport broj 1 na Kosovu. Tu činjenicu smo mi kao klub željeli usmjeriti na pravi način, željeli smo iskoristiti svu tu energiju, zanos i potencijal kako bismo naš klub doveli uz bok kvalitete koju imaju ostali klubovi iz regije. Međutim, mi smo izolirani, a bili smo i takvi kad smo prije nekoliko sezona počeli igrati Balkansku ligu, u kojoj smo igrali s momčadima poput izraelskog Hapoel Bilboa ili bugarskog Levskog i u toj sezoni, a govorim o 2014./15., pokazali smo da se s njima možemo nositi. Kosovo je u međuvremenu postalo članica FIBA-e, pa smo pokušali igrati kvalifikacije Lige prvaka ili FIBA Eurokup, polako dovodili sve stvari u klubu na svoje mjesto i trenutačno smo na tom organizacijskom segmentu na poziciji da samo trebamo pojačati budžet kluba, jer temelje smo napravili. Nismo željeli pritom preskakati stepenice, išli smo korak po korak, željeli smo postaviti bazu, fundament, a onda na sve to nasloniti proračun.

Koliki je uopće danas proračun Prištine?

- Naš proračun za ovu sezonu je 500.000 eura.

A koliko bi taj proračun mogao rasti?

- Imamo ugovore sa sponzorima, s najozbiljnijim tvrtkama na Kosovu, koji žele ulagati u sport, koji prepoznaju u našoj ideji zajedničke ciljeve. U slučaju da zaigramo ABA ligu, ili Ligu prvaka, mislim da bismo bez problema naš proračun udvostručili. Iza nas stoji grad Priština, publika nam je vatrena, imamo dvoranu u koju stane 3000 navijača, s teleskopima i 3500 navijača...

Kroz prizmu politike

Dobro, u Statutu ABA lige stoji da se ona sastoji od klubova koji su nekada tvorili istu državu. No, sada se pojavilo pismo u kojemu Olympiacos, koji nije iz te države, traži ulazak u ABA ligu, a što je s vama?

- Prije dvije godine smo obavili razgovor s direktorom ABA lige Krešom Novoselom, bio je to otvoren razgovor i sve države koje su tvorile ABA ligu, izuzev Srbije i BiH, bile su pozitivne oko ideje da se priključimo ABA ligi. Problem je, jasno, politički, jer Zvezda i Partizan, a posebno Zvezda, sve to gledaju na političkoj osnovi. A naš je stav da to nije ideja. Znamo dobro koliko je problema imala ova regija, znamo kakvih je problema imala Hrvatska sa Srbijom, ali budućnost je ispred nas, a sport je prilika da sve te nesuglasice koje su bile preskočimo. Sport je najlakši za prenošenje poruka, a iako tu sada nema naših klubova, Srbija i dalje sve gleda kroz prizmu politike, što smo imali primjer vidjeti i finalu ABA lige. Ono je bila katastrofa, za sve ljude koji su ono gledali, ja trideset godina pratim košarku i nikada nisam ništa slično vidio na parketu, kao uoči te pete utakmice finala.

Kako ste vi na Kosovu doživjeli natpis na svlačionici Budućnosti na albanskom jeziku?

- Mislim da je apsurdno da o nečemu takvom uopće razgovaramo 2019. godini, dvadeset godina nakon što je okončan rat. Razumijemo da postoje vatreniji navijači, tako je to u svim zemljama, razumijemo i da tu postoji onih s nacionalističkim predznakom, ali takve se stvari jednostavno ne smiju događati na sportskim borilištima i nešto tako je loša slika, loša poruka i za sport i za tu zemlju u kojoj su se takve stvari dogodile.

Dobro, a hoćete li poslati do sjednice Skupštine ABA lige 24. svibnja molbu da vas ona uvrsti u svoje natjecanje?

- Još prije dvije godine mi smo napravili sve što je od nas zahtijevano, pisali smo pisma, pružali informacije, a to ćemo napraviti i sada. Osim tog pisma namjere, mi ćemo dostaviti sve potrebne materijale, dokumente. I naši su pogledi isključivo sportski, mi na to ne gledamo iz prizme politike. Tako da što se nas tiče, mi smo spremni, u sljedećim danima ćemo povući neke poteze, a voljeli bismo da se na nas gleda isključivo kroz sport, ne kroz politiku. Uostalom, pratimo ABA ligu, vidimo i da se neke utakmice igraju u dvoranama koje su manje od nas, a nisu niti pune, a ja sam, recimo, siguran da kad bi Priština ušla u ABA ligu da bi ona imala rekordnu gledanost. I bila bi to dobra poruka, dobra reklama i za sve sudionike, ali i za samu ABA ligu.

Može i ABA 2 ako treba

A što ćete napraviti ako vam kažu, može, ali igrate u ABA 2 ligu?

- Pratili smo i ABA 2 lige unazad dvije sezone i mi nećemo biti ti koji će kršiti pravila. Ako ne postoji druga opcija, spremni smo krenuti i kroz ABA 2 ligu. Iako, jasno je da je to natjecanje nešto slabije kvalitete, jer ako je nekada bilo upitnika oko toga kakve je kvalitete Priština, mi smo ove sezone pokazali da možemo igrati s jakim momčadima europske utakmice, pa mislim da bi samo jedna ili dvije momčadi iz ABA 2 lige pružili jednaki kvalitet nama. Ali, ako su to pravila, mi ćemo ih poštivati, samo želimo ravnopravan odnos.

Treba li Priština ABA ligi? Prije svega je potrebno da ta liga postane isključivo sportska liga. A nema sumnje da u takvoj ligi svoje mjesto treba imati i Priština. Puno prije Olympiacosa.

Linker
27. travanj 2024 00:01