Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
ODLUČENO U BUDVI

PROŠIRUJE SE ABA LIGA, VEBER PREDSJEDNIK Hrvatska bi mogla imati četiri kluba

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. srpanj 2016. 17:55

U Budvi je organizirana sjednica Skupštine ABA lige, koja je većinom glasova donijela odluka po kojoj će regionalna liga od sada pa na dalje imati 14 članova!

Podsjetimo, u sljedećoj sezoni ABA liga je trebala imati 12 članova, a kako je Olimpija opet kroz Slovensko prvenstvo ostala bez plasmana u ABA ligu, tražila je proširivanje lige. Saveznika za tu ideju pronašla je u Zvezdinu čelniku Nebojši Čoviću jer ako bi Olimpija bila 13. klub u ABA ligi, morao bi se dodati još jedan. Čović je znao da je to po koeficijentu četvrti srpski klub, odnosno FMP, koji je filijala Zvezde, njegova druga momčad, za koju igra Čovićev sin Filip.


Olimpija nema novac?

Tako je u šali ABA liga već sada prozvana Filip Must Play liga.
Međutim, Olimpija, ne i FMP - jer je Olimpija tražila proširenje - mora pozivnicu platiti 150.000 eura i o tome izvijestiti ABA ligu do 20. srpnja. Ako ne bude imala taj novac, njezino mjesto dobio bi četvrti hrvatski klub. I ne bi ga morao platiti, kao što svoje mjesto neće platiti ni FMP!

Kako Olimpija navodno nema tih 150.000 eura, postoji šansa da i Hrvatska dobije četvrti klub u sljedećoj sezoni. U sljedećim danima bit će zanimljivo čekati jer otvara se ozbiljna mogućnost za Kvarner, Zagreb, Split, Šibenik...

Na marginama sjednice u Budvi razgovaralo se i o smirivanju odnosa na relaciji FIBA vs. ECA. Naime, ECA, zajedno s nekim klubovima, pa tako i Cedevitom, odustala je od tužbe prema FIBA-i na sudu u Münchenu, a s druge strane Nebojša Čović na sjednici je razgovarao o tome da će ECA ponuditi 12 posto financijskog udjela FIBA-i u svojoj novoj, elitnijoj Euroligi, a to znači da bi se i kroz Ligu prvaka mogla stjecati mogućnost plasmana u Euroligu.

Naravno, tim bi se dogovorom i ukinulo sadašnje nepriznanje ABA lige od strane FIBA-e pa bi se automatski povukla HKS-ova suspenzija Cedeviti zbog želje za igranjem Eurokupa.


Trebala bi početi 1. X.

Napokon, u sljedećoj sezoni, koja bi trebala startati 1. listopada (kad i A-1 liga, s koliko klubova, 14 kao što je najavljeno, ili ipak 12?) novi predsjednik ABA lige bit će predsjednik Cedevite Mladen Veber, a u Predsjedništvo će sjediti zajedno s dopredsjednicima Nebojšom Čoviće iz Zvezde (je li i iz FMP-a?) te Igorom Dodikom iz Igokee.

Igor Dodik je sin Milorada Dodika, čelnika tzv. Republike Srpske. I eto, to ja ABA liga, Čovićev sin na parketu, tata u fotelji, a Dodikov sin samo u fotelji. Kad nije bio za parket. Igrao bi sigurno i on, da je bilo i malo šanse...

------------------------------------------------------------------------------

ABA liga 2016/17.
Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP (Srbija), Cedevita, Cibona, Zadar (Hrvatska), Helios, Krka, Olimpija* (Slovenija), Budućnost, Mornar (Crna Gora), Igokea (BiH) i MZT (Makedonija).
* Olimpija do 20. srpnja mora platiti 150.000 eura za pozivnicu, a ako ne plati, njezino mjesto, i to besplatno, ide četvrtom hrvatskom klubu, prema plasmanu u PH je to Kvarner.

-----------------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:27