Jurica Golemac
 Zeljko Puhovski / CROPIX / Zeljko Puhovski / CROPIX CROPIX
GOTOVA BAJKA

RASPAD NAJVEĆEG HITA LIGE! Pod vodstvom hrvatskog trenera radili su čuda, a sada bi mogli istupiti iz natjecanja. To znači da nitko neće ispasti...

ABA LIGA Na polovici natjecanja Zadar je pobjedom nad Zvezdom uhvatio šansu, a najveće iznenađenje sezone se raspada
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. prosinac 2019. 17:36

ABA liga je stigla do polovice proteklog vikenda, a ovoga tjedna traje i horizontalni prijelazni rok između regionalnih klubova, pa će biti mnogo promjena, ali o tome nešto kasnije, jer iza nas je kolo, koje još jednom treba analizirati.

Budućnost, koja je još uvijek lider kiksala je u Železniku, svladala ju je Zvezdina filijala FMP sa 89:79, no Budućnost je i dalje usamljena u vrhu, iako su na samo pobjedu zaostatka stigli pratitelji, Partizan, Cedevita Olimpija i Primorska, a sve te tri momčadi su slavile ovoga vikenda.

Zadar je, pak, napravio ogromno iznenađenje svladavši Zvezdu, kojoj je jako nedostajao Lorenzo Brown, što je domaćin znao iskoristiti. Zadar je s drugom pobjedom u sezoni sada izjednačen na ljestvici s Megom i Igokeom, a ulazi u posljednjih 11 kola sa samo dvije pobjede zaostatka iza Krke i Cibone.

Zvezda je, pak, na polovici lige tek na šestom mjestu, s time da ima pobjedu manje od svoje druge momčadi FMP-a, što je signal za uzbunu u jedinom regionalnom euroligašu.

Zadar, 151219.
Dvorana Kresimira Cosica. Kosarkaska utakmica 11. kola ABA lige, KK Zadar - KK Crvena Zvezda.
Na fotografiji: slavlje navijaca i igraca KK Zadra, Dominik Mavra i Stefan Fundic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX CROPIX

Egzodus igrača

I tu smo došli do promjena. A one će biti značajne jer ovoga tjedna trebao bi se dogoditi, takve su procjene, egzodus igrača, pa i trenera iz Kopra. Primorsku je Jurica Golemac doveo do ozbiljne razine, dvije i pol sezone radi sustav u Kopru, slaže momčad koju je doveo do razine u kojoj je Primorska postala momčad koja dijeli drugo mjesto u ABA ligi, a još je lani bila drugoligaš. Golemac je na klupi Primorske osvojio šest trofeja, a bio bi, da financijska kriza u tom klubu ne traje već dva mjeseca, a Golemac se i s time snalazio, vjerojatno i prvi trenutačno. Opet, Golemac je pokazao koliko vrijedi, a riječ je o - vjerojatno, gledajući ovu polusezonu - prvom trenerskom imenu u ABA ligi.

Split, 081117. 
Dvorana Gripe.
Kosarkaska utakmica 5.  kola 2. ABA lige, KK Split - KK Primorska. 
Na fotografiji: Trener Primorske Jurica Golemac.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Foto: Jakov Prkic / Cropix

No, Primorska bi već ovoga tjedna mogla ostati bez četiri, pet igrača, a samim time i ostanak na klupi Jurice Golemca postaje bespredmetan. U ovom trenutku jednaka je šansa da Primorska uopće na završi sezonu i da je nastavi.

Marko Jagodić-Kuridža trebao bi u Zvezdu već do konca tjedna, kao što bi Lance Harris trebao postati igrač Mornara već do konca tjedna, a i Žan Mark Šiško na meti je Cedevita Olimpije, iako bi on mogao završiti i u nekom europskom klubu. Marjan Čakarun ima ponudu mađarskog Szolnoka, a i oko Stephana Holta se raspitivala Krka. Ponuda imaju Ivan Marinković, Aleksandar Lazić i Alen Hodžić, a nitko od njih nije plaćen i vjerojatno svi mogu otići. Kad bi se to dogodilo, pitanje je može li i s čime Primorska dovesti ljude da se nastavi sezona, iako je ona na osam pobjeda i osigurala je ostanak u ABA ligi. Naime, može se dogoditi da Primorska prestane igrati, a to bi bio novi udarac ABA ligi.

O tome što će se dogoditi s Primorskom ovoga tjedna, a prema informacijama iz Slovenije, nema naznaka da bi klub mogao doći do novca - danas igraju slovensko prvenstvo protiv Hopsa Polzele i sigurno neće igrati Jagodić-Kuridža, Harris i Čakarun - ovisit će i rasplet ABA lige. Ako se Primorska ugasi, nitko neće ispasti, a sasvim je jasno da i Primorska neće u doigravanje, pa smo i tu blizu toga da već znamo četvoricu koja će se boriti za naslov. To su Budućnost, Partizan, Cedevita Olimpija i - Crvena zvezda. Pa ne mislite valjda da će FMP i nakon 22. kola biti ispred Zvezde?!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:37