Nebojša Čović (Screenshot: YouTube)

PARALELNA STVARNOST

SKANDALOZAN NASTUP PRVOG ČOVJEKA CRVENE ZVEZDE I MOĆNIKA REGIONALNE LIGE 'Srbiju zove Smrdija, a onda dođu i pokazuju se po Beogradu! Ma pokrijte...'

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 24.04.2019. u 12:42

 • Dok traje zbrajanje štete i postavlja se pitanje smisla nastavka ABA lige nakon općeg kaosa, nereda i neregularnih uvjeta u petoj utakmici finala između Crvene Zvezde i Budućnosti u beogradskom Pioniru, iz glavnog grada Srbije stiže nova reakcija kao iz paralelne stvarnosti, od strane Nebojše Čovića.

  Predsjednik Zvezde i moćnik reaginalne košarke je u gostovanju za jednu srpsku televiziju u svom stilu opisao kronologiju kontroverznog finala, u kojem niti jedna od pet utakmica nije prošla bez ratnih scena na tribinama, s kulminacijom u majstorici koja po mnogima nije trebala ni biti održana nakon fizičkog napada navijača na igrače Budućnosti.

  Čović tvrdi da je u Beogradu sve bilo besprijekorno, a Crnogorce optužuje doslovno za 'državni linč u Podgorici', u drugoj i trećoj utakmici kojima je Budućnost na kraju tijesno izjednačila na 2:2 u seriji.

   

  "Građani Crne Gore morali bi se zabrinuti kakva im je budućnost. Ono što me brine je kako se ponašaju prema našim ljudima dolje. Vidjeli ste dvojicu naših momaka koji su prebijeni. I Bokan (predsjednik KK Budućnost) je prijetio poslije druge utakmice "j...ću vam majku kada dođete dolje". I onda nam je organiziran državni linč", započeo je Čović i nastavio s oćito netočnim tvrdnjama o dočeku u Beogradu, u odnosu na događanja u Podgorici.

  Screenshot
   

  "Upoznavali smo srpske manastire i stigli u hotel Podgorica iz pravca Kolašina poslije 48 minuta. Policija jako korektno odradila posao, čak je većina njih komentirala ponašanje djece državnog vrha. Ta policija u civilu je krajnje neobična. Gdje to policija udara igrača? Dolje, morali su da se dodvore velikom caru da mogu dobro pljunuti svakog igrača Crvene zvezde. Na trećoj utakmici u Podgorici sve to traje više od dva sata. A u Beogradu je trajalo tri minute. S tim da u Beogradu nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, čak ni na parket ništa nije palo", ispalio je Čović u potpunosti ignorirajući činjenicu da je na parket Pionira, nakaon bombardiranja svim i svačim, upalo 40-ak huligana koji su napali igrače Budućnosti, i da je prekid trajao sat vremena.

  Screenshot: Kurir

  Igrači i vodstvo Budućnosti odlaze u svlačionicu

   

  Okomio se nakon toga i na urednicu crnogorske televizije Nove M - Ivanu Šebek, koja po njegovim riječima 'na sav glas pljuje Crvenu Zvezdu po crnogorskim medijima'.

  Screenshot
   

  "Srbiju zove 'Smrdija'. Kad je Svjetsko prvenstvo u nogometu onda navijaju za Ganu protiv Srbije. A, onda uživa u glavnom gradu 'Smrdije'... A od sedam dana, pet dana je u Beogradu. Pa, pokrijte te se ušima! Ma, sram vas bilo šta radite! Ne lažite, ne mažite. Ne pričajte o mržnji, Srbija nikog nije mrzila! I prva i druga utakmica u Pioniru su prošle besprijekorno. Mislim i da je i peta utakmica prošla besprijekorno!", zaključio je Čović.

   

   

  Priopćenje KK Budućnosti: Cijelu finalnu seriju treba poništiti!

  "Snimke prije početka i tijekom posljednje finalne utakmice Play off-a ABA Lige, koje su obišle regiju, jasno su pokazale da zbog napada domaćih navijača na igrače KK „Budućnost VOLI“ , nisu postojali uvjeti za normalno odigravanje te utakmice. KK „Budućnost VOLI“ će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA Lige s jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg natjecanja poništi.
  Dodatno, bit će upućen zahtjev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA Lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i djelić onoga što je KK „Crvena Zvezda MTS“ na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK „Budućnost VOLI“. Nova pravila natjecanja bi morala eliminirati situacije u kojima igrači tijekom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj sigurnosti.

  Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cijele finalne serije obavijestimo i Euroligu.

  Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno natjecanje sačuva i da ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regiji koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

  I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?.

  U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, s predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u “Pioniru”, jasno je predočeno da ako ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrirana službenim rezultatom u korist KK “Crvena Zvezda MTS” i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna. Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu , u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegate) , tako da su naši igrači i stručni stožer očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudac utakmice je došao u svlačionicu i priopćio da će ako se ne izađe na teren u sljedećih 5 minuta , beogradski klub biti proglašen pobjednikom , a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima priopćili i Predsjednik ABA Lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel. Očigledno je da su predstavnici ABA Lige , suci delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK “Crvena Zvezda MTS” i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni stožer bili uplašeni za svoju sigurnost. U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači sigurno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenarij doveo do eskalacije nemilih događaja u “Pioniru” i ugrozio njihovu sigurnost. Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopće, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu", stoji na službenoj stranici kluba.

   

  Iz drugih medija