Basketball - Euroleague Final Four Final - Fenerbahce v Olympiacos - Sinan Erdem Dome, Istanbul, Turkey - 21/5/17 - Nikola Kalinic of Fenerbahce, Vassilis Spanoulis and Georgios Printezis of Olympiacos in action. REUTERS/Osman Orsal - UP1ED5L1HWM9O
REUTERS/Osman Orsal

TVRDI MUNDO

ŠPANJOLCI LANSIRALI VIJEST KOJA JE GLASNO ODJEKNULA U HRVATSKOJ Trostruki europski prvak želi igrati u ABA ligi? Klubovima se to neće baš svidjeti...

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 16.02.2019. u 21:05

 • Prema pisanju španjolskog lista Mundo Deportivo grčki košarkaški klub Olympiacos izrazio je želju za sudjelovanjem u ABA ligi.

  Trostruki europski prvak spreman je istupiti iz grčkog prvenstva jer su nezadovoljni tretmanom, odnosno jer najveći im rival, Panathinaikos, “drži sve suce u ligi”.

  Takvu radikalnu ideju izazvalo je zbivanje na utakmici nacionalnog kupa u srijedu koja je prekinuta na poluvremenu (40:25). Olympicaos je, naime, odbio nastaviti utakmicu tvrdeći da je suđenje bilo u korist suparnika, a dan iznijeli su i službeni stav kluba po kojem nemaju namjeru nastaviti utakmicu, da ne žele više igrati ni jednu utakmicu u kojima će arbitri biti trojka koja je sudila u srijedu te da će zabraniti ulazak kontroverznom vlasniku Panathinaikosa Dimitrisu Giannakopoulosu u svoju dvoranu Mira i prijateljstva u Pireju.

  - Zgroženi smo. Ne možemo sudjelovati u ovoj farsi. Ne možemo više ovo trpjeti, sportski čelnici moraju nešto učiniti  - rekao je generalni menadžer Olympiakosa Kristos Stavropulos.

  Otišli su i korak dalje pa proučavaju mogućnost potpunog istupanja iz domaće lige, a navodno su već kontaktirali vodeće ljude ABA lige o mogućnostima da se pridruže.

  I makar zvuči primamljivo imati takav klub u ovdašnjoj regionalnoj konkurenciji, to izaziva određene probleme. Za početak statut ABA lige kaže da pravo sudjelovanja imaju klubovi iz šest država bivše Jugoslavije. Prijašnja “gostovanja” Maccabija ili Nymburka i Levskog zbila su se prije uvođenja tog pravila.

  Tako se sada u ABA ligu može ući samo kroz ABA 2 ligu...

  K tome, iz ABA lige prvak ostvaruje plasman u Euroligu, a uđe li Olympiacos u konkurenciju, to se sigurno neće svidjeti klubovima jer će dobiti opasnog suparnika u borbi za samo jednu ulaznicu.

  Moguće je jasno kako slavni grčki klub prijeti prebjegom u ABA ligu samo kako bi ojačao svoju poziciju na domaćem tlu...

  Tagovi
  Iz drugih medija