Navijači Zvezde na parketu Pionira
 Screenshot
NOVI VELIKI NICIDENT

TOTALNI KAOS PA SLAVLJE NA FINALU U BEOGRADU! Najrizičnija utakmica u povijesti ABA lige počela neredima, Zvezda pregazila Budućnost i uzela naslov!

Peta utakmica velikog finala lige ABA lige počela je neredima u Beogradu, navijači su provalili na parket i napali igrače Budućnosti koji su se povukli u svlačionicu i odbijali odigrati majstoricu, a nakon sat vremena prekida situacija je donekle vraćena u normalu, a utakmica odigrana u naelektriziranoj atmosferi, uz uvrede na račun gostiju i nesportsko skandiranje. Na kraju Zvezda je očekivano slavila, ovoga puta rekordnom prednošću od 43 poena razlike (97:54) i izborila nastup u Euroligi.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. travanj 2019. 21:20

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17)

Košarkaši Crvene zvezde pobjednici su regionalne ABA lige, oni su u odlučujućoj petoj utakmici finala doigravanja svladali prošlogodišnjeg prvaka Budućnost iz Podgorice sa 97-54 (18-13, 29-8, 27-16, 23-17).

Posljednji ovosezonski susret ABA lige odigran u neregularnim uvjetima u dvorani "Aleksandar Nikolić" u Beogradu. Zbog fizičkog napada na igrače Budućnost kada su izašli na zagrijavanje, početak utakmice je kasnio sat vremena, iako je nevjerojatno da se nakon takvog incidenta izašlo na teren.

Kada je utakmica počela, Crvena zvezda brzo je ostvarila prednost od 18-8, Budućnost je do kraja prve četvrtine smanjila na 18-13, ali je u drugih 10 minuta igrao samo domaći sastav koji je na odmor otišao s nevjerojatnih 47-21. U drugom poluvremenu prednost Crvene zvezde narasla je i do najvećih 44 razlike.

Kelvin Rivers je sa 21 košem bio najefikasniji kod Crvene zvezde, dok je Norris Cole ubacio devet poena za Budućnost.

Za Crvenu zvezdu ovo je četvrti naslov pobjednika ABA lige, nakon 2015., 2016. i 2017 godine, a ovim naslovom osigurala je i nastup u Euroligi sljedeće sezone.

Peta utakmica velikog finala regionalne ABA lige između Crvene Zvezde i Budućnosti trebala je početi u 19 sati, a na kraju je odigrana u izvanrednim uvjetima, sa sat vremena zakašnjenja. Utakmica je proglašena najrizičnijom u povijesti lige sa sigurnosnog aspekta, a nažalost, to se pokazalo točnim već i prije početka susreta u beogradskom Pioniru.

Navijači Crvene Zvezde uletjeli na teren i napali igrače Budućnosti čim su izašli na parket na zagrijavanje, na teren su bačeni razni predmeti, padale su i stolice i i topovski udari.

Sve je počelo na zagrijavanju kada je igrač Budućnosti Amerikanac Norris Cole ušao u sukob s kamermanom koji mu je nešto dobacio, a ovaj ga je pogodio loptom. Tučnjavu su zaustavili suigrači na parketu, ali nije dugo trebalo čekati na reakciju s tribina. Navijači koji su od prve minute raznim predmetima i petardama zasuli parket, odjednom su provalili na teren i odmah je došlo do sukoba.

Screenshot: Kurir
Igrači i vodstvo Budućnosti odlaze u svlačionicu

Jedan od četrdesetak huligana koji su ušli na teren pljunuo je igrača Budućnosti, ovaj mu je uzvratio na isti način, a opća tučnjava spriječena je u zadnji trenutak.

Ubrzo su se gostujući igrači povukli u svlačionicu, a izašli su nakon 45 minuta pauze.

Klub iz Podgorice izdao je kratko priopćenje:

"Kada su igrači krenuli da izlaze iz tunela krenula je totalna histerija i gađanje sa svim mogućim tvrdim predmetima. Kovanicama, baterijama za telefon, kamenjem, punim bocama, delovima metle, upaljačima, stolicama. Oko 40 navijača je ušlo na teren i došlo do klupe KK Budućnost Voli. Isti su pljuvali i fizički napali igrače. Fizički su napadnuti Norris Cole, Earl Clark, Nemanja Gordić. Gordić je gađan stolicom koju je bacio navijač iz partera", stoji u priopćenju Budućnosti.

Zagreb, 040315.
Kosarkaski centar Drazen Petrovic.
Kosarkaski Eurokup, utakmica izmedju momcadi KK Cedevita i Gran Canaric.
Na fotografiji: Jasmin Repesa.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Jasmin Repeša

Momčad Jasmina Repeše vatreni je doček imala i u prve dvije utakmice finala odigrane u Beogradu, u kojima je upisala glatke poraze i doživjela brojne neugodnosti. Nakon 2:0 vodstva Zvezde, Budućnost se uspjela vratiti i izjednačiti seriju na domaćem parketu, a majstorica je počela još gorim scenama i nasiljem.

Da će večeras biti pakleno, bilo je jasno još jutros kad je na internetu osvanuo video vulgarnog vrijeđanja košarkaša Budućnosti pri dolasku u Beograd, očito od strane jednog domaćeg navijača.

"Kako je ova pič****** došla ovdje, smrdljiva. Tebe ćemo jeb*** isto sutra, to ti odlično znaš. Samo se smij pič**, smij se, smij se, možeš mahati glavom", uvrede su koje su bili upućene Nemanji Gordiću, bivšem košarkašu Cedevite rođenom u Bosni i Hercegovini.

Linker
20. travanj 2024 08:53