CROPIX
BEZ MILOSTI DO SAMOGA KRAJA

TRENER CIBONE NAKON POVIJESNOG PORAZA U ZAGREBU I VELIKE 'OSOBNE OSVETE': 'To je njegov stil, kompleksi su čudo! A mi se nismo pojavili na utakmici!'

U posljednjem susretu 8. kola regionalne košarkaške ABA lige Zadar je kao gost u KC "Dražen Petrović" deklasirao Cibonu sa 97-66 (33-18, 20-17, 21-13, 23-18).
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. studeni 2018. 22:36

Zadar i Ante Nazor ispisali su povijest u ponedjeljak navečer. Cibona i Ivan Velić, također. Zadar je upisao pod Tornjem najveću pobjedu ikada nad Cibonom u Zagrebu, Cibona je ostala pred svojim navijačima i u svom domu zamrznuta na minus 31. Bila je to i slatka Nazorova osveta vodećim ljudima Cibone koji su ga se na koncu lanjske sezone riješili bez, ruku na srcu, pravog razloga.

Zadrov trener je mudro pripremio ogled s Vukovima. Uostalom, pokazao je on to već lani, kad je s klupe Cibone vodio utakmice protiv Zadra, kako je sjajan u pripremi i kako može izluditi svog protivnika na način na koji on na to ne računa.

Iako je Zadar stigao u Zagreb bez otpuštenog Granta na poziciji playmakera, premda Vaughn još nije registriran, Nazor je utakmicu počeo s Mislavom Brzojom na playu, ostavivši nominalno jedinog playa (mladi Tomas još je zelen), Lovru Bašića na klupi. Obrana koju je odigrao Zadar bila je na tragu onoga što su Ciboni učinili prije toga Josip Sesar na klupi Gorice, Ivan Tomas na klupi Zaboka i Andrea Trinchieri na klupi Partizana. Preuzimalo se sve, Marku Ljubičiću išlo debelo ispod bloka, čak ga se i ostavljalo samog na šutu, a bez problema se u tijelo napadalo u reketu Johndre Jeffersona, koji je ionako, dok je igrao u Italiji imao nadimak "Telepass", što je tamošnji ENC. Čim dođeš do njega, rampa se diže...

- Puno smo preuzimali, to sam vidio i ranije kao Cibonin problem. Kroz preuzimanja smo oduzeli Ciboni dubinu, a i imali smo dobru obranu na picku. Ljubičića smo testirali na šutu, na Raley-Rossa i Rozića smo izlazili, tako smo se odlučili - objasnio je Ante Nazor.

Zadar je već u trećoj utakmici imao, s puno više agresije od protivnika 12:3, a u sedmoj minuti i 25:6, a kad je opet početkom druge četvrtine otišao na dvadeset viška (38:18 u 11. minuti), Cibona je već bila nokautirana.

Zadar je igrao s puno tranzicije, jer tu je kralj Luka Božić, koji čak i jednom do konca pogodio otvoreni šut, ali je radio ono u čemu je dobar. Vukao je kontre, kreirao s niskog posta, skakao pod oba obruča. Božić je utakmicu završio s krnjim triple-doubleom; imao je 22 poena, skupio je deset skokova i iznudio je 11 prekršaja.

Jedino problem Zadra bio je broj osobnih grešaka, cijela je unutarnja linija imala najmanje tri već do odmora, ali niti to nije spasilo Cibonu.

Ona je bila mlitava, nikakva, bezidejna, izgledala je poput gotovo sigurne oklade za ispadanje. Jer ovako proći kod kuće u derbiju začelja, izgubiti trideset razlike od jednog od glavnih rivala u borbi za ostanak u ABA ligi, znači samo to.

Sva je sreća iz prizme Vukova da su joj se između četvrtog i šestog kola dogodili raspadnuta Cedevita, Olimpija i Mornar, jer već sada bi se pod Tornjem pisala otpusna pisma...

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX
Trener Cibone Ivan Zelić

Ante Nazor je, pak, uživao, do kraja je tjerao svoje igrače na što je moguće veću prednost, što su mu i zamjerili domaćini. Recimo, Damir Markota.

- Ne ljutim se na uvrede iz Cibone, jednom u Zadru sam imao situaciju, nisam protiv Cibone išao na veliku prednost, Rimac i Golemac su tada bili tu, pa sam imao problem u Upravi. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti uvrijediti. Cibona je velik klub.

Nije čovjek on od željeza, od krvi je i mesa i bila je ovo ipak mala osveta Vukovima koji su ga se olako riješili...

- Pa...

Ostao je zakopčan, tek je dodao.

- Sazrijevam polako.

Ivan Velić je bio je drugačijeg raspoloženja.

- Čestitam Zadru, mi ne da smo odigrali loše, mi se nismo pojavili na parketu. Izvan ritma, energije, nismo mentalno bili unutra. Razigrali smo ih u prvoj četvrtini. Nismo ništa dobro radili, a šut Bašića s deset metara na koncu prve četvrtine je slika cijele utakmice.

Bašić je sa sirenom pogodio tada s valjda deset metara od table. No, kako riješiti probleme Cibone s preuzimanjima koje rade protivnici u obrani.

- Zadar nije mnogo toga promijenio na prvu utakmicu u PH, a mi smo preuzimanja rješavali šutom za tri poena, umjesto s prodorom. Mi nismo radili ono što smo trebali raditi. Mi smo tražili šut iz driblinga što nije pametno, a oni su dolazili do laganih problema kroz kontre i polukontre. Kad ne igrate s glavom, gubite sigurnost.

Je li zamjerio Nazoru što je išao do kraja nabijati razliku?

- To je njegov stil. Kompleksi su čudo, ja imam brdo pobjeda protiv Zadra, možda to ne pratite. Imaju oni pravo na revanš, ali ja takve stvari ne radim, iako sve poštujem. Mogao sam zvati i time-out na kraju, pa nisam...

I bio je to derbi. Derbi začelja u ABA ligi. U kojemu je Zadar stigao do najveće pobjede u povijesti nad Cibonom. Plus 31. Ili minus 31. Ovisi o perspektivi.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:27