Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CIBONINA STRANA

TRENER CIBONE ODGOVORIO NA TVRDNJE DA UNIŠTAVA VELIKOG TALENTA Zašto mi Veljko Mršić nije otvorio oči pa mu dao 20 ili 30 minuta u dresu Hrvatske?

CIBONINA STRANA 'SLUČAJA PRKAČIN' Cibona se u nedjelju spašava u Kopru (20 sati) u ABA ligi, a Toranj se trese zbog statusa mladog igrača o čemu je svoje mišljenje iznio trener Ivan Velić
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. veljača 2020. 18:30

Toranj se fino zatresao, a i to je moglo biti očekivano za sve koji dublje poznaju situacije i odnose u Ciboni. Izgubilo se finale Kupa, pa je na to uslijedila reprezentativna stanka, a gdje je danas Cibona može pokazati i to da su u 12 kod Veljka Mršića bila dva igrača Splita (Perković, Marčinković) i jedan Zadra (Mavra), a niti jedan iz Cibone.

Pa se na sve nadovezao poraz od Gorice u četvrtak u okviru HT Premijer lige s kojim su Vukovi došli u nezahvalnu poziciju u želji da izbore startni broj jedan uoči doigravanja.

Tu je eskalirao problem koji se cijele sezone gura pod tepih, a on je velik. Roko Prkačin nije igrao u finalu Kupa niti sekundu, a protiv Gorice samo 16 minuta. I pri tome na terenu ponekad izgleda samo kao da se tom minutažom stvara alibi, jer konkretne stvari u igri Vukova Ivan Velić na njega nije naslonio.

Možemo to postaviti i ovako, malo karikirati. Što mislite, recimo, da je Bojan Bogdanović danas igrač New York Knicksa i da je u toj momčadi složen sustav u kojemu on može ispaliti 40 lopti po utakmici. Bi li najbolji strijelac NBA lige bio on ili James Harden?

Roko Prkačin igra, ali ne napreduje, jer se ne igra za njega. Iako i igra premalo.

Zadar, 130220
Dvorana Kresimir Cosic. Utakmica polufinala Kupa Kresimira Cosica izmedju KK Cibona i KK Gorica.
Na fotografiji: Roko Prkacin.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Na naš poziv vezan uz status Prkačina direktor Cibone Domagoj Čavlović nije se javio, a trener Ivan Velić je u najavi utakmice s Primorskom na tu temu pričao za klupsku stranicu kluba. Pritom se dohvatio i Veljka Mršića, objasnio da Primorska danas igra ljepšu košarku nego pod Juricom Golemcem, pričao o menadžerima...

- Što se tiče ovih nedavnih napisa oko pojedinih igrača ili bilo kakvog nezadovoljstva, mi takve stvari rješavamo razgovorom i zbog toga je atmosfera u našoj svlačionici uvijek dobra pa i sad, bez obzira na to što pojedinci zbog sebi znanih razloga željeli potencirati. Osvrnuo bih se jedino na izjavu mog dragog kolege Mršića.

Nije mu očito baš drag, ali evo izjave...

- Ako mi je svojim pozivom Prkačina nešto htio pokazati onda bih volio da ga je pozvao i dao mu 20 ili 30 minuta i da mi je tako otvorio oči. Ovako mislim da nije napravio ništa dobro ni za Roka ni za klub. Odnos javnosti prema stvaranju mladih igrača bi se trebao ugledati na onaj kakav je bio u pitanju mladog Drežnjaka. On je bio u takvom sistemu gdje se igrača nije prozivalo sa 16, 17 ili 18 godina velikim, NBA igračem.

Ivan Velić je Cibonu usporedio sa Širokim, a to mu ionako zamjeraju kritičari ove sezone. Uostalom, još proteklog ljeta su SN pisale kako je Mateo Drežnjak ušao u reprezentaciju da u njoj zauvijek ostane. Pod Tornjem u isto to vrijeme, nisu bili sigurni koliko je mali Drežnjak dobar.

- Svojim je radom i pravim odnosom kluba prema njemu Drežnjak došao do reprezentacije, a ne zato što ga je netko gurao na bilo koji način, kako medijski tako i menadžerski. Prvenstveno su bitni rad i strpljenje kad su u pitanju mladi igrači. Apeliram na drugačije odnose i da se o takvim stvarima u struci govori na drugačiji način, a ne preko nekih trećih osoba, podizanju hajki na klub i slično.

Progovorio je Velić konkretno i o minutaži, ali i ne o tome koliko akcija ima za Roka Prkačina...

- Što se same minutaže tiče, brojke govore za sebe. U našoj momčadi u HT Premijer ligi najveću minutažu ima Bilinovac s prosjekom od 23 minute po utakmici, a Roko ima 21,1 minutu. U ABA ligi Novačić, koji je ove sezone nominalno naš najbolji igrač ima 20 minuta u prosjeku, dok Roko ima 14,6. Takve brojke nema nijedan mladi igrač sa 17 godina. To je i pokazatelj funkcioniranja naše ekipe i sistema igre. Raspon minutaže je u domaćoj ligi od 13-23 minute, u ABA ligi od 15-25. Roko je ove sezone najveću minutažu imao protiv najvećih klubova - protiv Zvezde 26 minuta, protiv Budućnosti 23,5 minute, Igokee 25,5 minuta, Partizana u Beogradu 21 minutu, Mege 22,3 minute. To nitko ne spominje, a naglašavaju se dvije utakmice u kojima nije igrao, to finale Kupa itd. Ovo su činjenice o kojima možemo razgovarati.

O sutrašnjoj utakmici s Primorskom koju je Cibona svladala u Zagrebu poenima Bundovića na kraju...

- Primorska, koju su svi otpisali nakon odlazaka nekih igrača i trenera, pokazala je da igra izuzetno dobro, pa čak i ljepšu košarku nego u prvom dijelu sezone. Imaju tri nova igrača sa šuterskim rangom, tu sada Luković i Gibbs, ostali su Dimec, Hadžić, Lazić, osvojili su slovenski Kup. Mi ćemo pokušati doći do još jedne pobjede u ABA ligi, koja bi nam puno značila. Igrači su toga svjesni i uložit će dodatni napor da do te pobjede i dođu. Imat ćemo šansu, a hoćemo li je iskoristiti to ćemo tek vidjeti. Ono što tražim od igrača je da ulože sve što imaju u sebi za ovu pobjedu.

ABA liga je odlučila, valjda zbog blizine Kopra talijanskoj granici, kako će ova utakmica biti odigrana bez prisustva gledatelja. Roko Prkačin je u sastavu Cibone, dodajmo i to.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:38