CROPIX
ABA LIGA

USKRSNA MAJSTORICA U PODGORICI Cedevita kod Budućnosti lovi svoje peto finale ABA lige: 'Lijepo se sjetiti 2015, vjerujemo u isti ishod i sada'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 01. travanj 2018. 10:44

Regionalna sezona Cedevite se, barem za sada, svela na 40 minuta. Hrvatski prvak na Uskrs u Podgorici igra majstoricu s Budućnosti, koja je drugim mjestom u osnovnom dijelu osigurala prednost domaćeg terena u polufinalu doigravanja. Tu su prednost Crnogorci iskoristili u prvoj utakmici, koju su okrenuli u posljednjoj minuti, ali Cedevita je uzvratila prošle nedjelje u svojoj dvorani i odluka o finalistu ABA lige će pasti u Morači...

- Kad netko spomene majstoricu u Podgorici, meni se jave lijepe uspomene - nasmijat će se Karlo Žganec, junak velikog preokreta prije tri godine.

- Bila je to sjajna serija, vratili smo se iz mrtvih nakon 0-2, a u petoj utakmici odigrali smo odlično pred punim tribinama. Tu pobjedu pamtim kao jedan od najljepših trenutaka otkad sam u Cedeviti.

Žganec je jedan od trojice igrača (Roko Ukić i Ivan Ramljak su preostala dvojica) koji će u istom dresu nastupiti i tri godine kasnije. Tu je još i Nemanja Gordić, ali ovaj put na krivoj strani.

- Tada je ulog bio još veći jer je finale donosilo i plasman u Euroligu sljedeće sezone. Što se tiče stanja, u sličnim smo pozicijama i danas bez obzira na to što smo tada imali 2-0 s Budućnosti u ligaškom dijelu, a u ovo doigravanje smo ušli sa 2-3 protiv njih ove sezone.

Teško probavljiv poraz

Sve je počelo još u finalu ABA Superkupa, kojim je u Baru otvorena nova sezona, Cedevita i Budućnost našle su se i u istoj skupini Top 16 faze Eurokupa, a u nedjelju će odigrati osmu međusobnu utakmicu od prošle jeseni.

- Tu definitivno ne može biti bilo kakvih iznenađenja. Ne samo zato što smo igrali sedam puta, već i zato što smo ih ove sezone pratili u ABA ligi, svi naši protivnici kolo prije nas igrali su s Budućnosti pa smo u pripremama za utakmice gledali baš njih. Opet, znaju i oni sve o nama...

Pobjedom u Podgorici biste izjednačili ovosezonsku seriju s Budućnosti.

- Mislim da taj podatak nije bitan. Pobjeda nam je potrebna u svakom slučaju, igra se za finale ABA lige - upozorava Žganec.

- Mislim da smo ukupno u prve dvije polufinalne utakmice izgledali dosta dobro. Imali smo veliku šansu dobiti i prvu u Podgorici, ali obje smo odigrali na visokoj razini. Doduše, slabija obrana nas je košala teško probavljivog poraza, ali generalno smo mogli biti zadovoljni odigranim. Nadam se da ćemo na sličnoj razini, uz bolju obranu, odigrati i ovu majstoricu.

Kako je izgledao tjedan između poraza u prvoj i pobjede u drugoj utakmici?

- Prvo smo imali neprospavanu noć jer nakon što izgubiš onako kako smo mi izgubili, onda je to normalna pojava. U sljedećim smo danima, pak, između sebe dosta razgovarali o utakmici, a na treninzima se vidjelo da jedva čekamo izbaciti sve frustracije. Ne bih rekao da smo bili ljuti, ali u momčadi osjetio se drukčiji pristup, nego nakon nekih drugih, uvjetno rečeno lakših poraza.

Imam dobar osjećaj

Iako je povijesni omjer potpuno izjednačen, Budućnost je na određeni način Cedevitina “mušterija”, a Podgorica gostovanje na kojem su Žganec i suigrači često znali slaviti...

- Oni nikad nisu igrali u finalu ABA lige, mi smo ih jednom izbacili u polufinalu, a u nekoliko navrata završavali su iza nas. Iskreno mislim da ćemo i ove godine proći u finale, definitivno imam osjećaj da ćemo opet slaviti u Podgorici.

Ključni igrači s obje strane bit će Nemanja Gordić i Demetris Nichols. S prvim je Žganec dijelio svlačionicu dvije godine, a s drugim ove sezone.

- Gorda zaista igra fantastično i drago mi je zbog njega jer je u Cedeviti kao stariji igrač bio velika podrška, kako meni, tako i svima mlađima. Oduvijek je imao kvalitetu koju pokazuje ove sezone u Budućnosti, i dalje smo u kontaktu, drago mi je kad se vidimo, a bilo bi još bolje da igramo zajedno. Što se tiče Nicholsa, on je prve dvije polufinalne utakmice odigrao na strašno visokoj razini, natjerao Džikića da ga proglasi najboljim u ABA ligi. On je za nas važan u svakom segmentu, a kao veliki profesionalac uvijek igra maksimalno. Možda je u jednom trenutku sezone velik broj utakmica ostavio traga, ali “D” to nije pokazivao.

I za kraj nekoliko riječi o visokoj liniji Budućnosti, koja je stalno u drugom planu s obzirom na to da se naglasak stavlja na ono što daju njihovi bekovi, od Gordića preko Kylea Gibsona do Nikole Ivanovića.

- Imaju oni i dobre centre, a iako im nedostaje Barović, ne treba trošiti riječi o tome tko je i što je Justin Doellman, koji je desetak godina igrao na najvišoj europskoj razini. Landry također ima iskustva, radi se o pametnom igraču, koji je jednako opasan iz reketa i izvana. Budućnost je kompletna momčad, nijednog njihova igrača ne smijemo podcijeniti, a s takvim pristupom vjerujem u našu pobjedu - zaključio je Karlo Žganec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:53