TEŽAK UDARAC NATJECANJU

ZVEZDI PRIJETE VELIKE KAZNE, BUDUĆNOST LIGE KRAJNJE NEIZVJESNA! Prvi čovjek 'crveno-belih' sazvao pressicu i poslao znakovitu poruku...

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. prosinac 2019. 20:14

U ABA ligi duhovi ne miruju, a kako je sve isprepleteno političkim trzavicama na ovom trusnom prostoru, sve je neizvjesnija i budućnost same lige.

Nakon što smo prethodne dvije sezone svjedočili cirkusu u finalnim ogledima Zvezde i Budućnosti, sada je ponovno zaiskrilo na relaciji ta dva kluba. Zvezda je danas trebala igrati u Podgorici, no ona je zatražila odgodu te utakmice zbog tenzija izazvanih nedavnim crnogorskim usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti kojemu se usprotivila Srpska pravoslavna crkva.

Zvezda je tvrdila da nema jamstva za sigurnost svojih igrača u takvom razvoju događaja u Podgorici, a iz Budućnosti nisu pristali na odgodu, tvrdeći kako će sigurnost biti zajamčena. Zvezda je, treba i to reći, predložila novi termin utakmice, a bio bi on 24. veljače. Do kada bi Zvezda, neki to i tako tumače, uglazbila u svoju momčad nove igrače Kevina Puntera, Vladimira Štimca i Marka Jagodića-Kuridžu, a možda bi za tu utakmicu 24. veljače bila delegirana i neka drugačija sudačka trojka (Petek, Majkič, Porobić).

Kako bilo, Zvezdini igrači su oko deset sati trebali put Podgorice na sam dan utakmice, no nisu krenuli. Imali su rezerviran let i za 13.45 sati u ponedjeljak (utakmica je u Podgorici trebala biti u ponedjeljak od 18 sati), no nisu niti tada odletjeli. Pri tome su na adresu predsjednika ABA lige Domagoja Čavlovića poslali dopis srpske sigurnosne agencije, koja nije preporučala odlazak u Podgoricu. U isto vrijeme iz Budućnosti su poslali dopis prema Čavloviću u kojemu crnogorska policija jamči sigurnost košarkašima Zvezde i njihovoj pratnji u Podgorici.

Zvezda se tako nije pojavila u Podgorici, a neodigrana utakmica bi trebala biti registrirana s 20:0 za Budućnost, a pri tome će Zvezda izgubiti i jedan bod zbog nepojavljivanja na utakmici. U ABA ligi se već to događalo, na utakmicima se nisu pojavljivali igrači Maccabija i Szolnokija.

- Odluka o neodlasku na utakmicu u Podgorici isključivo je na Crvenoj zvezdi. O svemu ovome ćemo raspravljati na sjednici Skupštine ABA lige, koja je zakazana za 3. siječnja - kazao je Domagoj Čavlović, a na istoj bi se sjednici napokon bi trebali imenovati i direktori ABA lige, jer ta mjesta zjape prazna već pola godine.

Nebojša Čović, čelnik Zvezde, koji je u ranijim priopćenjima govorio kako bi odlazak Zvezde u Podgoricu mogao značiti i kraj ABA lige, u ponedjeljak popodne sazvao je presicu u Beogradu. Na njoj je ustvrdio kako si "sekretarica ABA lige Vanja uzima previše ovlasti", ali i da "više vjeruje procjenama srpskih službi, nego crnogorskih" te kako je odluka o neodlasku bila na klubu, da Zvezdi to nije naredila niti jedna državna institucija, a oni nisu željeli ništa riskirati.

Ostavio je dvojbenim može li uopće ABA liga registirati utakmicu s pobjedom Budućnosti od 20:0, kao i da poziva na razum, a nije htio govoriti kakvi će biti daljni potezi Zvezde ukoliko se ova utakmica registrira pobjedom Budućnosti i oduzimanjem boda Zvezdi. Iako je dometnuo "Zvezda je postojala i prije ABA lige, postojat će i duže nego neke lige..."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:03