Zagreb, 120217.
Dom sportova, dvorana II, Trg Kresimira Cosica.
Utakmica 22. kola ABA lige, Cedevita - Partizan.
Na fotografiji: Marko Tomas.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

PRIPREME ZA EUROBASKET

ACO PETROVIĆ SE JOŠ UVIJEK NADA HEZONJI, ALI BEZ OBZIRA NA SVE IMA STRAŠNOG ASA U RUKAVU 'U reprezentaciji mi je uvijek bilo lijepo'

AUTOR:
  • Toma Dragičević

 • OBJAVLJENO:
 • 03.07.2017. u 13:44

 • Iako još uvijek nije odustao od toga da na pripremama za Eurobasket bude Mario Hezonja, hrvatski izbornik Aco Petrović mirnije spava znajući da će na raspolaganju imati povratnika u reprezentaciju Marka Tomasa...

  - Jesam, stavio sam se na raspolaganje izborniku, dolazim na pripreme - potvrđuje Križevčanin.

  - Kad smo razgovarali prije kraja sezone, dogovorili smo se čuti početkom srpnja kad vidim u kakvom sam fizičkom stanju. Kako sam sezonu zaključio zdrav, osjećam se dobro i sa zadovoljstvom ću se odazvati izborniku. Sretan sam jer mi je, bez obzira na silne pehove, u reprezentaciji uvijek bilo lijepo.

  Zagreb, 250517.
KC Drazen Petrovic.
Treca finalna utakmica za prvaka Hrvatske izmedju Cibone i Cedevite.
Na fotografiji: Marko Tomas.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
  CROPIX
   

  Sedam teških godina

  Pehovi o kojima govori vezani su isključivo za ozljede, koje nisu zaobišle Tomasa na posljednjih pet eurobasketa. Sve je krenulo u pripremama za Poljsku 2009, nastavilo se u drugoj utakmici turnira u Litvi 2011, nova ruptura mišića stigla je u predvečerje priprema za Sloveniju 2013, a prije dvije godine ga je Velimir Perasović uvrstio u reprezentaciju za Zagreb i Lille, ali Marko na tom turniru nije zaigrao.

  - Posljednje veliko natjecanje mi je zapravo bilo Svjetsko prvenstvo 2010, nakon toga sam odigrao samo utakmicu i pol u Litvi. Propustio sam puno toga.

  Prošle godine nije ni bio u kombinacijama za Torino, gdje je izboren nastup na OI u Riju, osam godina nakon Tomasovih (ponajbolji igrač atenskih kvalifikacija) Igara u Pekingu, ali kroz sezonu u Cedeviti uvjerio je izbornika da može pomoći i na Eurobasketu...

  - Što se tiče kluba, slobodan sam igrač i nigdje mi se ne žuri. Ako sam prošle godine mogao čekati do listopada, mogu i ove. Koncentrirat ću se na reprezentaciju.

  Zagreb, 250517.
KC Drazen Petrovic.
Treca finalna utakmica za prvaka Hrvatske izmedju Cibone i Cedevite.
Na fotografiji: Marko Tomas.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
  CROPIX
   

  Pozorno je pratio posljednju akciju i bio oduševljen onim što je vidio u Torinu i Riju. Uostalom, kao i svi.

  - Kostur je tu od prošle godine, a s nas nekoliko će se samo nadograditi na to. Vjerujem da možemo donijeti kvalitetu više, proširiti rotaciju, pogotovo jer smo se sudarili s nekoliko otkaza. Doduše, od tih igrača samo je Hezonja bio u momčadi prošle godine, a za njega još uvijek postoji mogućnost da se predomisli i dođe na pripreme.

  Što od Marka Tomasa očekuje Aco Petrović?

  - Nismo išli u detalje, ali zna Aco što mu mogu donijeti. Okruženje mi je poznato, još uvijek je ovo generacija koju jako dobro poznajem i čiji sam, uostalom, godinama bio dio.

  Cimer sa Šarićem

  Osim u reprezentaciji, s Rokom Ukićem je igrao u Feneru i Cedeviti, s Bojanom Bogdanovićem u Ciboni i Feneru, s Krunom Simonom u Zagrebu, s Lukom Babićem i Mirom Bilanom u Cedeviti, s Darijem Šarićem je prošao pripreme za posljednja dva eurobasketa.

  - Sa svima sam razgovarao. Najviše, naravno, s Ukićem, ali puno i s Bogdanovićem, vidio sam se i sa Šarićem kad je došao u Hrvatsku po završetku NBA sezone. I s njim sam, iako je puno mlađi, jako dobar jer smo bili cimeri za Eurobasket u Zagrebu.

  Novi reprezentativni izazov čeka ga u Rumunjskoj i Istanbulu, tamo gdje je prije sedam godina posljednji put u potpunosti odradio jedno veliko natjecanje za Hrvatsku. Opet s istom nadom. Marko Tomas ne odustaje, a upornost se u sportu gotovo uvijek nagrađuje...

  Tagovi
  Iz drugih medija