Matija Dđanešić/Cropix
IZBORNIK BRAZILA

ACO PETROVIĆ ZA SN NAJAVLJUJE IZNENAĐENJE NA SP 'Amerikanci će imati velikih problema, LeBron i društvo bi mogli igrati kvalifikacije za OI'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 13:44

Aco Petrović bit će jedini predstavnik hrvatske košarke na Svjetskom prvenstvu koje će 31. kolovoza početi u Kini. Aco je, znate, izbornik Brazila, a svoju je reprezentaciju glatko proveo kroz kvalifikacije, a trenutačno je već 25 dana ima na okupu. Odigrao je i pet pokusa, dva je puta, još tamo u Brazilu, svladao Urugvaj, onda je stigao u Europu i na turniru u Lyonu sredio Argentinu i Crnu Goru te izgubio od domaćina Francuske.

Petrovićev Brazil, a to je još važno reći prije nego li će on sam podijeliti svoje dojmove uoči svjetske smotre s nama, u skupini je F, koja će se igrati u Nanjingu, zajedno s Grčkom, Novim Zelandom i Crnom Gorom. Prva dva iz te skupine, pak, križaju se s dva najbolje iz skupine E, u kojoj su SAD, Turska, Češka i Japan. Dva najbolja iz obje skupine će u četvrtfinale, a Petrović i Brazil imaju i poseban cilj. A on je osigurati Olimpijske igre u Tokiju, već u Kini. Za to će trebati biti među prve dvije reprezentacije koje stižu iz Amerika. Ili odmah iza SAD-a.

Apsolutno na zemlji

Ili ne, pročitajte što o tome misli Aco Petrović, koji će kao izbornik prvi put voditi reprezentaciju na SP-u.

„Evo na, mi smo već u Kini, ovdje smo stigli među prvima. I odmah se može reći da će ovdje biti organizirano najbolje svjetsko prvenstvo do sada. Uvjeti su fantastični, od hotela, logistike, dvorana, sjajne kuhinje. Nalazimo se u Guangzhou, gdje ćemo 23. i 25. kolovoza igrati dva puta protiv Kine. Želio sam da igrači osjete veliki auditorij, punu dvoranu. Osim te dvije utakmice, odigrat ćemo još Nanjingu, uoči samog SP-a, 28. kolovoza jednu zatvorenu utakmicu s domaćim prvoligašem.”

I kako se Petroviću - čovjeku koji je vodio Hrvatsku na tri Eurobasketa i jednim Olimpijskim igrama, a bio je i asistent Peri Skansiju u Barceloni, pa i Mirko Novoselu na EP-u godinu dana kasnije, znači riječ je o čovjeku prepunom iskustva - čini njegov Brazil deset dana uoči početka SP-a?

„Moram reći da stvari idu dobro, ali mi smo apsolutno na zemlji. Između ostalog i jer sami nismo znali što očekivati do odigravanja turnira u Lyonu. Imali smo dvije provjere protiv Urugvaja, ali to nije bio adekvatan protivnik, stoga sam turnir u Lyonu ocijenio kao središnjim u ovim pripremama. I tamo smo odigrali pet jako dobrih poluvremena na tri utakmice. Sredili smo Argentinu, a onda i Crnu Goru. Njima nije igrao Vučević, ali igrali su u paru Todorović i Dubljević, pa je koncept ostao isti, dok mi nismo imali Barbosu, Varejaoa i Marquinosa na toj utakmici, pa ako ćemo i u skrivanju, mi smo toga više skrili. Opet, najviše mi je pokazala utakmica s Francuzima, odigrali smo prvo poluvrijeme briljantno, imali i 11 razlike, imali egal do 27., 28. minute, ali onda nismo dobro reagirali na povećanu agresivnost protivnika, postali smo i nervozni, dobili svije tehničke i konačni rezultat nije zasluženo visok u korist Francuza. Analizirali smo tu utakmicu...”

25 smo dana zajedno

Petrović će odmah dodati i da je opća percepcija Brazila kao veteranske momčadi posve kriva.

„Meni je najveće zadovoljstvo to što ponekad i u petorci počinju tri naša mlada igrača, Yago i Didi imaju 20, Caboclo 23 godine. I mislim da će ovo biti jedan drugačiji Brazil nego do sada, jer ovaj će Brazil igrati obveznu košarku, uz obveznu kvalitetnu tranziciju. Opet, mislim i to, sudeći po onome što gledam u dosadašnjim pokusima, kako će defenzivna tranzicija obilježiti ovaj SP. Tko se ne bude vraćao u obranu, taj će nastradati na ovome SP-u, jer većina reprezentacija, onih najboljih, završava svoje napade u sedmoj, osmoj sekundi.”

I tu dolazimo do jedne koja je upravo takva, a Grci će biti s Giannisom Antetokounmpom najveći rival Brazilu u uvodnoj skupini u Nanjingu.

„Da, Grci su najmoćniji u toj tranziciji i jedino što možeš je imati dobru defenzivnu tranziciju i pokušati ih svesti u igru pet na pet, gdje imaju problem. Po meni, da sam mogao birati za koga bih radije da ga nema u grčkoj vanjskoj liniji, odabrao bih Sloukasa, koji je sada ozlijeđen. Bolje on nego Calathes.”

Opatija, 140817.
Sportska dvorana Marino Cvetkovic. Pripremna utakmica reprezentacija Hrvatske i Ukrajine. 
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic, trener hrvatske reprezentacije.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanešić/Cropix

S obzirom na to da će iz skupine E i F prva dva u četvrtfinale, utakmica s Grcima mogla bi biti i Brazilova utakmica za četvrtfinale?

„Nitko od nas ne gleda toliko unaprijed. S obzirom na trenažni proces, s obzirom na naše stanje, moj stožer i ja imamo dojam kako smo spremni za dobre stvari, a treba vidjeti kako će to izgledati kad sve krene. Iza nas je 25 dana koliko smo zajedno i sve do sada je, objektivno, iznad svih očekivanja. Iza nas je čitava serija dobrih treninga, pa i dobrih utakmica. Mi smo s Argentinom odigrali jako dobro, poslali smo poruku Crnogorcima kakvu smo željeli poslati, prije svega jer oni puno toga i kad budu igrali s Vučevićem ne mogu mijenjati. I ne smatram kako će utakmica biti za nas presudna, bit će to samo neizvjesna utakmica. Bilo bi pogubno da mi shvatimo kako smo favoriti protiv Novog Zelanda s kojim otvaramo SP. Gledao sam Akropolis kup na kojemu je bila Grčka, vidio sam tu mnogo stvari. Imaju i dalje problem s vanjskim šutom Antetokounmpa, kad ih se svede pet na pet, kao što su to imali i protiv Hrvatske u Torinu.”

Tada je Petrović naredio obranu u kojoj se Dario Šarić odmicao od Giannisa. Isti recept, očito je, opet je u pripremi. Ali, Brazil nakon uvodne skupine, ukoliko bude u dva najbolja, čekaju Amerikanci.

Bit će to otvoreno

„Kad su izvučene skupine svi smo pali u nesvijest kad smo vidjeli da se križamo s Amerikancima. Međutim, sada, deset dana do početka SP-a, smatram da će ti Amerikanci sa svima igrati otvorene utakmice. Štoviše, više sam nego uvjeren da će gubiti, kao i to da će im se dogoditi više od jednog poraza na ovome SP-u. Puno je bilo otkaza, recimo, moglo bi se Amerikancima to sve obiti o glavu, pa da se dovedu u poziciju da im olimpijske kvalifikacije sljedeće ljeto moraju igrati LeBron i drugovi!”

Što bi značilo da SAD bude slabije plasiran od dvije reprezentacije iz Amerika, a konkurencija su Argentina, Kanada i, naravno, Brazil. OK, ali ova Popovicheva reprezentacija je skup sjajnih igrača, defenzivno raznovrsna. A ona prije pet godina, recimo i to, sredila je Srbiju u finalu s trideset razlike. Najbolji niti tada nisu igrali...

„Govorim ono što sam za sada vidio. Recimo, ta utakmica u Anaheimu protiv Španjolaca, u njoj su Španjolci bili - loši. Treba pričekati pokuse koje slijede u Australiji za SAD, ali moj je dojam da je to momčad s kojom se može igrati. Ono što je iz perspektive Brazila dobra stvar, jest da Brazil s Amerima igra tradicionalno dobro. Recimo, u ovoj reprezentaciji su neki igrači koji su 2010. godine na SP-u bili s Amerikom na jednu loptu, s onim Amerikancima s Kevinom Durantom. I nije to bilo samo jednom. Hoću reći da moji, stariji igrači prije svega, nemaju osjećaj straha od Amerikanaca, oni znaju da s njima mogu igrati. I to sam shvatio iz razgovora s mojim igračima. I naravno da će u tom sudaru Ameri biti favoriti, ali to za nas neće biti zabranjena utakmica. Bit će to otvoreno...”

Velika Gorica, 021118.
Gradska sportska dvorana.
Kosarkaska utakmica 5. kola HT Premijer lige izmedju Gorice i Cibone.
Na fotografiji: Aleksandar Petrovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski/Cropix

Petrović, čak ne misli da su Amerikanci prvi favoriti nadolazećeg SP-a!

„Vrhunske europske reprezentacija, a tu mislim na Srbiju i Francusku su favoriti u odnosu na SAD! Kažem, mislim da će Ameri imati velikih problema. Mislim da nemaju duboku momčad, ali opet, ponavljam i to, treba pričekati. Svi se sada bave skautingom. Evo, Kanada je razbila Novi Zeland s 40 razlike, što govori o tome kako Novi Zeland ima problema u obveznoj igri. Ali, treba pričekati, prije svega okršaje SAD-a i Australije, treba pričekati i vidjeti radi li se tu o nekom trendu...”

Dobro, to su gornji favoriti, a tko tu vreba?

„Mi dolazimo prvi put s reprezentacijom koja ispred sebe nema postavljane letvice. Idemo proći u drugi krug, pa igrati utakmicu za utakmicom. Naš je cilj biti na Igrama, a Kanada, recimo, ima skupinu u kojoj su Australija i Litva, dok će Argentina imati u uvodnoj skupini problem Nigerije i Rusije, posebno Rusije, čija im fizička košarka ne odgovara. Ovo je SP na kojemu mi, američke selekcije igramo i mini turnir između sebe. I svaka minuta, svaki rezultat bit će važan. Radio sam neku procjenu i došao do računice da pod uvjetom i da izgubimo od Amerikanaca i Grka, s uvjerljivim pobjedama u preostale tri utakmice u prvom i drugom krugu, mi možemo biti ispred, recimo Kanade i Argentine. I zato će biti važno ako smo u prilici dobiti 15 poena viška, to i učiniti, a ne dobiti pet, ili ako možemo izgubiti pet, ne smijemo izgubiti 15.”

Kanada je opasna

Ima li reprezentacija koje nitko ne spominje, a mogle bi napraviti pomutnju. Dopada nam se, recimo, Njemačka...

„Slažem se, u potpunosti. No, bit će tu važna i križanja. Uzmite tu skupinu A i B, one su kvalitetno jako slabe u odnosu na ostale. Poljska će tu imati šansu, a igra jako loše. Argentina će, kažem, imati problema i za drugi krug, ako ne svlada Nigeriju, a to neće biti lako. Bez obzira na probleme Nigerijaca s novcima, ako treba njihovi igrači će sami platiti put na SP. Onda tu treba računati i na Kanadu. Oni imaju najviše otkaza nakon Amerikanaca, ali reći vam nešto o toj momčadi koju sada vodi Nick Nurse. Mi smo u kvalifikacijama igrali s Kanadom i kad smo gostovali kod njih, imali su deset NBA igrača, a Brazil je izgubio na jednu loptu. Onda su došli kod nas bez NBA igrača, s igračima koji igraju po Europi i zašamarali su nas lako. Tu je i Grčka, koja je nezgodna na otvorenom terenu i ako se ne iskoriste problemi Antetokounmpa. Ponavljam, defenzivna tranzicija bit će glavna odrednica ovoga SP-a, na skoku u napadu može najviše biti jedan, jedan i pol igrač, ostali trebaju odmah trčati nazad. I ne smiju se gubiti lopte, mora se imati dobar protok lopte u napadu, imati sigurna dodavanja, uzimati izrađene šutove. Na svemu tome mi smo radili na ovim pripremama i mi ćemo biti, vidjet ćete, ne više južnoamerički Brazil, bit će ovo europski Brazil! I nismo starci, imamo tri klinca, rekao sam, a i sâm sam bio u strahu, kad sam vidio kako Lima i Benite izgledaju u Cedeviti, što s njima, ali sada mi je jasno da su to sjajni igrači.”

Linker
25. travanj 2024 03:50