REUTERS
PUSTA ŽELJA

AMERIKANAC ŽELI S HRVATSKOM NA OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU Kruno Simon: 'Šanse da Larkin zaigra za našu reprezentaciju su jedan ili dva posto'

Larkinov suigrač Kruno Simon svjestan je kako postoji tek minimalna mogućnost da Amerikanac zaigra za reprezentaciju Hrvatske.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. rujan 2019. 13:52

Shane Larkin bio je najveća zvijezda Zadar Basketball Tournamenta. No, nakon što je propustio prvu utakmicu protiv Zadra, jer je u Barceloni snimao rekle za novu sezonu Eurolige, kontra Himkija je igrao samo u jednoj četvrtini i osjetio je koljeno, pa Ergin Ataman, trener Efesa s Amerikancem nije želio riskirati. Već u četvrtak Efes čeka Superkup.

Sezonu koju je ostavio iza sebe za Larkina je bila najbolja u karijeri. Nekada 18. pick prve runde NBA drafta, a kad netko imao 180 cm i 18. je pick, onda to govori mnogo, mogao je igrati cijelo vrijeme u NBA ligi. No, on je želio izazov, želio je igrati i odlučivati. To nije mogao u NBA, pa je stigao u Europu, prvo Baskonia, sada će biti drugu godinu u Efesu.

- Svakako bi se volio vratiti u NBA, no ne po svaku cijenu. I ovog ljeta sam imao ponude iz NBA, no želim situaciju gdje ću biti starter. Previše volim košarku da bi negdje sjedio na klupi. U Efesu mi je odlično. Imamo sjajnu momčad i odlične navijače i užitak je igrati u takvoj atmosferi.

Dok je još igrao u NBA, u dresu Brooklyna, jednu je sezonu proveo s Bojanom Bogdanovićem.

- On je cool tip. Odličan igrač, a jako zabavna osoba. Kako na terrnu, tako i izvan njega.

Kad je Larkin dolazio u Europu, Bogdanović je govorio da se ne bi iznenadio da on uskoro postane najbolji igrač u Europi. I ispalo je da je pogodio...

- O, nisam znao. Ali, u Europi ima jako dobrih igrača.

Jedan od njih je i Kruno Simon, sadašnji Larkinov suigrač.

- Kruno je sjajan igrač, vrlo je pametan, razumije košarku, zna igrati, može dodati, može pogoditi, može skočiti, čita igru. Sve što radi na terenu, radi dobro i s razlogom. On je moj najdraži suigrač. Ako je situacija u igri takav da Kruno treba šutnuti, on šutne, ako treba dodati, on dodaje, on uvijek napravi sve što treba. I izvan terena je odličan. Jedva čekam da krene još jedna naša zajednička sezona.

I kad tako krenu tih razgovori izvan terena, dotakne se priča i oko reprezentacije. Kruno Simon i Bojan Bogdanović, a obojicu Larkin jako dobro poznaje, saznali da će sigurno igrati kvalifikacije za Tokio. I krenula je tako priča oko novog Amerikanca u hrvatskom dresu. Shanea Larkina...

- Bilo bi to zanimljivo. Pričao sam za vrijeme ručka ovdje u Zadru o tome s Krunom.

I?
- Pa, otvoren sam za tu ideju.

Može pobliže o tome?

- Bilo bi lijepo nastupiti na Olimpijskim igrama. To je san svakog sportaša. Naravno da bi preferirao nastup za SAD, no s obzirom na situaciju definitivno sam otvoren i za ideju da nastupam za Hrvatsku. Trebao bih, doduše, o tome dobro razmisliti. Puno je faktora koji se moraju poklopiti i trebao bih čuti od odgovornih osoba što bi se očekivalo od mene. No, ideja je svakako zanimljiva.

Međutim, postoji u toj matrici i priča oko turske putovnice. Turcima Larkin ne treba nužno za reprezentaciju, već su tu igrali Bobby Dixon, a i Scottie Wilbekin, no kako Efes može u domaćem prvenstvu koristiti samo pet stranaca, imati Larkina s turskim papirima u momčadi, značilo bi mnogo...

- Nije bilo nikakvih službenih ponuda, no šuška se da bi se to moglo dogoditi. Vidjet ćemo, sezona tek počinje i ima vremena za bitne odluke.

I čim je krenula strka oko ove izjave Larkina i mogućnosti da Hrvatska dobije takav profil playa, javio se Kruno Simon. Onaj koji o cijeloj ovoj priči od svih Hrvata najviše zna. I spustio je odmah loptu na zemlju. Naravno, neće se dogoditi. Ili, ako se dogodi, to bi trebalo tretirati čudom. Simon o Larkinu u dresu Hrvatske, dakle, kaže:

- Šanse za takvo što su između jedan i dva posto.

Pa procijenite sami, koliko je ta priča realna...

Linker
08. rujan 2024 01:22