Srdjan Vrancic / CROPIX
ZADAR BASKETBALL TOURNAMENT

400 MILIJUNA KINEZA PRATIT ĆE SPEKTAKULARAN TURNIR U ZADRU U KOJEM ĆE NASTUPITI BROJNE ATRAKTIVNE ZVIJEZDE Nikad jače izdanje turnira u Zadru

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. rujan 2018. 21:34

U Zagrebu je predstavljeno peto izdanje Zadar Basketball Tournamenta, koji će se u Dvorani Kreše Ćosića u Zadru igrati od 20. do 23. rujna, kao najava nove košarkaške sezone.

Na petom izdanju ovog vrlo prestižnog turnira okupit će se nikada jača postava europskih giganata, bit će tu sami euroligaši, od Fenerbahčea, CSKA, Maccabija, Milana i Bayerna, a prvi puta će u goste Zadra stići i aktualni pobjednik kineske CBA lige, Liaoning Flying Leopards.

Cijela galerija velikih košarkaša bit će gosti Zadra na koncu rujna, spomenimo samo kako je CSKA potvrdio dolazak svih svojih vedeta, uključujući Nanda de Cola i Sergija Rodrigueza, Fenerbahče će ponovno dovesti Željko Obradović i baš tu predstaviti svoja nova pojačanja Tylera Ennisa i Joffreyja Lauvergnea, Bayern će stići pod paskom Dejana Radonjića, Milano će dovesti i novopridošlog Mikea Jamesa, koji je europsku karijeru počeo igrajući za KK Zagreb, a veliki Maccabi doći će s naša dva važna čovjeka, Neven Spahija je trener, a Nikola Vujčić sportski direktor.

No, prava priča turnira mogao bi biti kineski prvak, za kojega igra Brandon Bass, čovjek koji je 13 sezona igrao ozbiljne uloge u NBA ligi.

- Ove godine imamo veliku novost, jer nam u goste stiže kineski prvak. Pripremili smo i mnogo popratnih događanja uz naš turnir, a zadovoljstvo nam je potvrditi kako će TV slika s ovog turnira ići u čak 12 država svijeta. Između Turske, Njemačke, Italije, Grčke, Izraela, Velike Britanije, Grčke, prijenos će ići i u Kinu, a tamo prosječno utakmice na TV prati 400 milijuna ljudi - kazala je direktorica turnira Zdenka Zrilić.

Dolazak kineske momčadi, plod je gostovanja direktora CBA lige, koji je stigao u Hrvatsku na poziv profesora s KIF-a Damira Knjaza i Zdenke Zrilić, a Leopardsi su zbog gostovanja u Hrvatskoj ishodili i promjenu termina Azijskog kupa prvaka na kojemu sudjeluju i iz Zadra odlaze direktno na to natjecanje.

Li Xin, zamjenik i politički savjetnik Kineskog veleposlanika, u čije je ime govorio, bio je nazočan na predstavljanju ovog turnira te je rekao:

- Bit ću iskren i kazati kako nisam povezan s košarkom, ali jako dobro znam kako je Hrvatska dobra u svim sportovima, a svima nam je u pamćenju osvajanje srebrne medalje na SP u nogometu, na čemu im ovim putem čestitam. Posebno je za mene čudesno da takve sportske uspjehe ima malena zemlja. Znate, ja dolazim iz Pekinga, a Peking ima sedam distrikta. Distrikt iz kojega ja dolazim ima stanovnika koliko cijela Hrvatska i takvi sportski uspjesi su, gledajući iz toga kuta, su sjajni. I mi znamo da od takve zemlje treba učiti. Mogu najaviti kako će mladi kineski nogometaši stići u Hrvatsku i tu učiti od najboljih.

Onda je rekao pokoju i o košarci.

- Stiže kineski prvak u Zadar, Kina je u košarci prvak Azije i košarka je kod nas na visokoj razini. Međutim, i ovdje dolazimo učiti, ali i dijeliti svoja iskustva.

Dotaknuo se i odnosa s RH.

- Odnosi između Kine i Hrvatske su jako dobri, relacije su sve bolje. Velika je stvar što će kineski konzorcij raditi peljašački most, a ponosni smo što naša kompanija raditi tako važan most za Hrvatsku.

I Li Xin je na koncu podvukao.

- Želim da ovaj turnir uspije i nadam se da ćemo veleposlanik Kine, kao i ja pogledati neku od utakmica uživo.

Uigrana ekipa Zdenke Zrilić obavlja posljednje poslove oko organizacije turnira, pripremljeno je i puno iznenađenje oko turnira, a peto izdanje ZDBT-a trebalo bi biti najbolje i najspektakularnije do sada.

Linker
26. travanj 2024 13:59