Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
POČINJE VELIKI POSAO

ACO OTKRIO KAKO JE POSTAO IZBORNIK BRAZILA 'Kontakt je uspostavljen onoga dana kad je postalo poznato da neću nastaviti s Hrvatskom, potpisali smo...'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. listopad 2017. 14:26

Dan u Sao Paulu bio je dug. Aco Petrović stigao je u prostorije Brazilskog košarkaškog saveza oko devet ujutro, a predstavljen je novinarima oko 14 sati. I onda je još morao odgovarati na pitanja domaćih novinara pa je sve potrajalo gotovo dok se nije spustio mrak.

- Odužilo se sve, imali su neke sastanke, ali ispalo je sve OK. Baš sam zadovoljan - javio je Aco iz Sao Paola.

Stigao je na predstavljanje u odijelu, ali kad su ga najavili, dočekao je Petrovića gornji dio zelene trenirke brazilske reprezentacije. U tim bi bojama mogao biti barem sljedeće tri i pol godine.

Na dvije godine

- Ugovor je potpisan na dvije godine i fiksan je, s tim da se podrazumijeva da ukoliko se plasiramo na Olimpijske igre budem i tada na klupi. Jako sam zadovoljan, vodim jednu moćnu, povijesnu reprezentaciju, a s obzirom na igrače koje Brazil ima, kako one u NBA, kako one u Europi, ali čitav niz mladih koji dolaze, ovo je vrlo zanimljiva reprezentacija.

Trenutačno su u NBA ligi petorica: Bruno Cabolco (Toronto Raptors), Cristiano Felicio (Chicago Bulls), Nene (Houston Rockets), Raul Neto (Utah Jazz) i Lucas Nogueira (Toronto Raptors). Ostatak društva za kvalifikacije morat će Petrović pronaći ili u Europi (Huertas, Benite, Nieto, Lima, oporavlja se i Luz...) ili u Brazilu, a već je najavljeno da će pogledati neke utakmice sljedećih dana.

- Plan je bio da se većina starijih igrača oprosti nakon Rija, no morat ćemo to odgoditi za dvije godine, jer sada je plan da se na prvenstvu Amerika 2021. predstavi kompletno novi Brazil. Sve te igrače treba u ovom mom razdoblju polako uvoditi.

No, kako je uopće došlo do Petrovićevog angažmana u Brazilu?

- Onoga dana kad je postalo poznato da neću nastaviti posao s Hrvatskom, uspostavljen je kontakt s Brazilcima preko jednog čovjeka iz Španjolske. Bio sam zainteresiran. I tako su krenuli razgovori, a predugovor je potpisan još prije dva i pol tjedna.

Na presici, na kojoj se Petrović obratio novinarima na španjolskom jeziku, otkriveno je i da će hrvatski trener naslijediti stručni stožer te da iz Hrvatske neće dovoditi svojeg pomoćnika.

Brazil je u kvalifikacijskoj skupini za SP smješten u skupinu B zajedno s Venezuelom, Čileom i Kolumbijom, prvu utakmicu 24. studenog gostuje kod Čilea, a 27. studenog u Rio de Janieru su domaćini, u dvorani Carioca 1, onoj istoj u kojoj se igrao olimpijski turnir, Venezueli.

- Ostajem u ovom prvom udaru u Brazilu do konca prvog kruga kvalifikacija, bit ću na nešto utakmica, sastaviti popis igrača. Ljeti ću provoditi više vremena u Brazilu, jer postoji ideja da se na jednom mjestu okupi 20, 25 najtalentiranijih domaćih igrača i da se oni uvode u proces - završio je zadovoljni Aco.

Linker
21. travanj 2024 06:16