PEĐA MILOSAVLJEVIĆ / CROPIX
LOV NA TOKIO

ACO S BRAZILOM MOŽE DOĆI I U HRVATSKU Popunjeno pola olimpijskog turnira, traže se još dvije europske reprezentacije

Svjetsko prvenstvo košarkaša stiglo je do završnice, a već prije četvrtfinala poznato je šest sudionika košarkaškog turnira Olimpijskih igara u Tokiju te 13 za dodatne kvalifikacije sljedeće godine. Pozivnicu za te dodatne kvalifikacije po FIBA renkingu će dobiti i Hrvatska, ukupno 24 reprezentacije bit će razvrstane u četiri skupine po šest, naš Savez zainteresiran je za organizaciju turnira, a pobjednici svakog idu u Tokio.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. rujan 2019. 12:23

Otkako je sjeo na klupu brazilske reprezentacije, Aco Petrović pričao je o odlasku na Olimpijske igre u Tokio kao glavnom cilju. Na SP-u u Kini to neće ostvariti jer će iz Amerika direktno za Tokio ići SAD i Argentina, a Brazil će biti među one 24 reprezentacije koje će tražiti plasman na Igre kroz kvalifikacije sljedeće godine u srpnju. A među njima je i - Hrvatska.

Brazil je čekao pobjedu Grka u utakmici s Česima prije nego što će krenuti posljednji okršaj skupine O drugog kruga, okršaj s Amerikom. I dočekao je što je htio: Grčka je slavila, ne, doduše, s onom razlikom koja je njoj trebala, pa je Petrović spremao Brazil za pobjedu. Bilo kakva pobjeda nad SAD-om nosila mu je četvrtfinale i u njega bi ušao kao prvi skupini.

Usput, znate već, Petrović je pričao o tome kako će ovaj SAD gubiti na SP-u, ali i kako njegovi igrači imaju iskustva igranja protiv NBA igrača, pa i protiv SAD-a te da se oni njih ne boje.

No, hrvatski trener na klupi Brazila u ovoj je odlučujućoj utakmici na pomoći svojoj momčadi bio samo 12 minuta i 50 sekundi. U to je vrijeme SAD vodio 25:23. Brazil je fino rješavao duboko zoniranje petica (Turner, Lopez) SAD-a s poenima Huertasa, prijetio na napadačkom skoku, imao energiju.

Petrović je, međutim, prvu tehničku dobio na nepunih šest minuta od podbacivanja, prigovarajući sucima jer je jedna lopta završila na strani SAD-a, a Aco je bio uvjeren da je brazilska. Isključenje je nastupilo, nakon što nije sviran, na daljoj strani od Petrovićeve klupe, faul na Varejaou, a Aco je podivljao, ušao na pola terena i dobio drugu tehničku, što je značilo i isključenje. Iz dvorane su ga odveli igrači koji su ga smirivali, među kojima i Leandro Barbosa.

I tu je Brazil ušao u nekoliko hendikepa. Neki bi se dogodili i da je Petrović ostao uz klupu jer su se Amerikanci odvojili kad je Gregg Popovich odlučio igrati prvi put bez petice, s Harrisonom Barnesom na petici, i sve u toj postavi preuzimao u obrani. Pala bi i energija Brazila tijekom utakmice, više ne bi mogli toliko prijetiti na skoku u napadu. Svakako, da je ostao Aco do kraja, neke od tih problema pokušao bi zamaskirati jer to klupa bez njega nije bila u stanju. Iako je pitanje bi li uspio. Kad je Popovich drugi put odlučio odigrati s Barnesom na petici, a Brazil se neuspješno pokušao spasiti u zoni, SAD je otišao na 20 poena viška i tu je Popovich "ubio" utakmicu. Završilo je 89:73. SAD je uspio bez ogrebotine stići do četvrtfinala, a pritom su sačuvali Jaysona Tatuma i treću utakmicu uzastopno. Igrat će s Francuzima ako to bude trebalo u četvrtfinalu...

- Brazil nas je dobro kažnjavao u prvoj četvrtini u napadu, ali smo našom obranom doveli stvari u red do poluvremena - rekao je Gregg Popovich.

Khris Middleton, pak, zna da je put do cilja još daleko.

- Ne smijemo biti zadovoljni, moramo nastaviti gristi. Čeka nas još dosta dug put do zlata. Sada idemo na Francuze. Znam da su sjajna reprezentacija, nismo ih gledali previše, ali znam da su odlični.

​Leandro Barbosa je o porazu Brazila dodao:

- Borili smo se 40 minuta, do kraja, bio je to drugačiji Brazil od onoga protiv Češke. Amerika je uvijek Amerika, vrlo atletska momčad, teško je protiv njih igrati. Imao sam dojam da nismo imali dobro suđenje, pa se to sve malo pomiješalo, ali gotovo je. Izgubili smo, ispali smo i to je tužno. Nismo to željeli, posebno ne nakon što smo SP otvorili s tri pobjede.

Iako su u reprezentaciji imali MVP-a osnovnog dijela NBA sezone - Giannisa Antetokounmpa, Grci neće igrati u četvrtfinalu jer nisu uspjeli srediti Češku s 12 ili više poena razlike. Dalje idu Česi, čime su napravili najveću senzaciju ovoga SP-a, jer su do osam stigli iz težeg dijela ždrijeba i bez Blakea Schilba u utakmici protiv Grka.

Teško je loviti višak od 12 poena, i to se osjetilo na Grcima tijekom cijele utakmice. Češka je imala 52:47 sredinom treće četvrtine, a onda je Thanasis Skourtopoulos, skromni izbornik Grka, prvi put odlučio spustiti petorku, staviti MVP-jeva brata Thanasisa na peticu, a ovaj je vratio s 11 poena do kraja treće četvrtine. I Grčka je bila na plus osam. Zašto je grčki izbornik odustao od te opcije već početkom nastavka, ostat će nejasno, ali je Grčka, nošena dobrim ritmom, imala sedam minuta prije kraja potrebnih plus 12. I 67:57 na pet minuta do sirene, a tada je peti faul dobio Giannis Antetokounmpo. U napadu. Faula, realno, nije bilo.

Ni tada Thanasis Skourtopoulos nije spustio petorku, a usprkos sjajnom Nicku Calathesu (27 poena, šest skokova i šest asista, uz pet trica), Grci su stigli samo do konačnih 84:77. Češku povijest ispisali su Jahomir Bohačik s 25 i Tomaš Satoransky s 13 poena, osam skokova i devet asista. Bez Blakea Schilba. Bez Jana Veselog.

- Ponosan sam jer nitko nije očekivao da možemo tako daleko na ovom turniru - priznao je Satoransky.

Grci su utapali tugu baveći se suđenjem. Traže kazne ne za suce, nego i za one koji su ih delegirali za ovu utakmicu. I to je njihov zahtjev prema FIBA-i. A Thanasis Skourtopoulos, kojega su cijeli SP američki novinari prozivali da ne zna složiti igru za Giannisa Antetokounmpa, nije izdržao:

- Mi nismo Bucksi.

I još nešto:

- Giannis ovdje, na terenu, nije dočekao respekt kakav zaslužuje kako od organizatora tako i od sudaca. Njega su zaustavljali na SP-u vješajući se objema rukama na njega, to je bilo nevjerojatno. A to nije sankcionirano pa je to na kraju razlog zašto nije šutirao više penala.

Grčka je aut, Brazil je aut, dalje idu Amerikanci i Česi. Sve ostalo bit će samo priča.

OSIGURALI OI (6)

Japan (domaćin)

Australija (Oceanija)

Nigerija (Afrika)

Iran (Azija)

Argentina (Amerike)

SAD (Amerike)

JOŠ U LOVU (Europa, 2/5)

Poljska

Španjolska

Srbija

Češka

Francuska

U KVALIFIKACIJE SA SP

Litva

Italija

Grčka

Rusija

Brazil

Venezuela

Portoriko

Dominikanska Republika

Njemačka

Novi Zeland

Tunis

Kanada

Turska

U KVALIFIKACIJE PO FIBA RANKINGU

Senegal (Afrika)

Angola (Afrika)

Meksiko (Amerike)

Urugvaj (Amerike)

Kina (Azija/Oceanija)

Filipini (Azija/Oceanija)

Slovenija (Europa)

HRVATSKA (Europa)

Linker
20. travanj 2024 12:35