Justin Ford / USA Today Sports
BIZNIS I MARKETING KONTRA SPORTA

AMERIKU POTRESA VELIKI KOŠARKAŠKI SKANDAL Nakon duge i opsežne istrage FBI otkrio i uhitio 4 trenera te više dužnosnika Adidasa zbog mita i korupcije!

Veliko američko sveučilište Kentucky ljetos je potpisalo 10-godišnji ugovor s Adidiasom vrijedan 160 miilijuna dolara
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. rujan 2017. 18:36

Silan skandal trenutačno trese američku sveučilišnu košarku. Naime, FBI je tijekom jučerašnjeg dana podignuo optužnice protiv 10 osoba uključujući četvoricu pomoćnih trenera sveučilišnih košarkaških momčadi u NCAA ligi te više dužnosnika poznate sportske tvrtke Adidas. Svi su lišeni slobode pod sumnjom prijestupa američkih federalnih zakona, za mito i korupciju, kako je to službeno objavio javni tužitelj okruga Manhattan u New Yorku.

U priopćenju pročitanom na konferenciji za novinare Joon H. Kim, državni tužitelj s Manhattana, istaknuo je nedvosmisleno.

- Agenti FBI i federalni istražitelji još od 2015. godine istražuju kriminalne radnje povezane s tokovima novca za trenere i studente-sportaše koji sudjeluju u sveučilišnom natjecanju NCAA. Istraga je utvrdila nekoliko slučajeva podmićivanja pomoćnih trenera, a ponekad i izravno studenata-sportaša. Slika nije nimalo lijepa - zaključio je svoj istup tužitelj Kim.

Bivši NBA igrač

Među osobama protiv kojih je podignuta optužnica je i Chuck Person, pomoćni trener sa Sveučilišta Auburn (Alabama) gdje je svojedobno bio i najbolji igrač, a 13 je godina igrao i u NBA ligi, ponajviše za Indiana Pacerse. Optužbe su podignute također i protiv pomoćnih trenera sa sveučilišta Arizona, Southern California i Oklahoma State.

Chucka Persona se tako sumnjiči da je od Adidasa primio oko 100.000 dolara kako bi novac isplatio obitelji jednog igrača ne bi li se ovoga privoljelo na točno određeno sveučilište. Prema navodima New York Timesa radi se o Sveučilištu Kentucky koje ljetos potpisalo 10-godišnji ugovor s Adidasom vrijedan čak 160 milijuna dolara. Dakako da je onda Adidasu silno stalo da Kentuckyjeva košarkaška momčad bude što bolja, jača, time više prisutna u TV prijenosima koji u milijune domova ‘odnose’ sliku mladih studenata-košarkaša koji igraju u - Adidasovoj opremi! U tomu je temeljna ‘kvaka’. Chuck Person je, navodno, sebi namijenio 91.500 dolara dok je obitelji dvojice sportaša-studenata namijenio ostatak ili 8.500 dolara.

Izuzeti glavni treneri

U cijelom je skandalu zanimljivo da su podmićivanju bili skloni i stoga su i optuženi pomoćni, ali ne i glavni treneri. Za takvo što također postoji opravdanje. Kako je naveo tijekom tajnog snimanja jedan od pomoćnih trenera...

- To je vrlo riskantno jer su glavni treneri jako, jako dobro plaćeni i oni nisu voljni primiti ikakav mito.

Posipanje pepelom

Lamont Evans, pomoćnik s Oklahome, mjesečno bi pak primao mito u iznosu 2.000 dolara, ali bi ponekad zatražio, pa i dobio i neke veće iznose, od 5.000 do 7.000 dolara. James Gatto, Adidasov marketinški direktor za košarku, prema navodima FBI-a, podmitio je izravno jednog studenta-košarkaša sa 100.000 dolara... Iz Adidasa zasad odbacuju sve optužbe, za razliku od vodstva NCAA i čelništva inkriminiranih sveučilišta koji se posipaju pepelom i javno kunu u punu suradnju s vlastima.

U američkome sveučilišnom sportu se, dakako, vrti silno velik novac, ali službeno je strogo i zakonom zabranjeno sportašima-studentima davati ikakav novac, s njima potpisivati ugovore s dolarskim iznosima. Kada se to pak otkrije, onda slijedi ovakvo što.

Linker
20. travanj 2024 07:16