REUTERS
RASPLET SVJETSKOG PRVENSTVA

BILI SU TAKO BLIZU: AUSTRALCI PONOVNO PROPUSTILI POVIJESNU PRILIKU Francuska veličanstvenim preokretom osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 15. rujan 2019. 14:02

Košarkaši Francuske su u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kini svladali Australiju sa 67-59 (11-16, 10-14, 21-16, 25-13), obranivši tako broncu osvojenu na prethodnom SP u Španjolskoj.

Nitko nije nastupio na više olimpijskih turnira u košarci (14) bez da je osvojio medalju, a samo su Kanada i Portoriko upisali više nastupa na svjetskim prvenstvima (po 14) bez konačne nagrade. S tom razlikom da je Australija u Kini u 12. pokušaju prvi put došla do polufinala svjetske smotre, a jednako daleko je od '88. u četiri navrata došla na Igrama, uključujući Rio prije tri godine. Međutim, Australci su i ovaj put uzeli - kako se ono kaže - drvenu medalju, plasirali se na četvrto mjesto iza Francuza, koji su u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu obranili svjetsku broncu iz Španjolske. Vincent Collet, francuski izbornik od 2009. godine, potpisao je i petu medalju...

- Ova je posebna jer smo je osvojili nakon jako lošeg prvog poluvremena.

Njegova momčad je na odmor otišla s minusom od devet poena, da bi rano u drugom dijelu Australci bili i na +15. Međutim, često osporavani Collet je pronašao rješenje.

- Rekli smo na poluvremenu da igramo obranu kakvu želimo, ali da moramo biti brži. To smo dobili s Batumom na "četvorci", njegove minute u trećoj četvrtini bile su izuzetno vrijedne.

Zahvaljujući tome je Francuska došla u egal vrlo rano u posljednjoj četvrtini i tako zapravo dobila utakmicu jer su Australci demonstrirali kako na jednu momčad može djelovati pritisak svojstven onom koji, recimo, hrvatski košarkaši u pravilu osjećaju kad se igraju velika četvrtfinala.

- Cijela zemlja je bila iza nas i podrška koju smo imali nam znači sve na svijetu - odbijao je Mitch Creek priču o pritisku.

- Borili smo se s ponosom i strašću, pokazali što je Australija i tko su Australci, a koliko god bilo teško prihvatiti uzastopne poraze na kraju turnira, ponosan sam na ovu momčad jer smo dali apsolutno sve što smo imali.

Na tom je tragu bio i izbornik Andrej Lemanis..

- Najteže je gledati koliko ovo boli moje momke. Naš cilj na ovom turniru je bio osvojiti zlato ili na kraju barem medalju koja je bila na raspolaganju. Ponovo nismo uspjeli

Linker
19. travanj 2024 02:49