NBA Miami Heat's basketball player Shaquille O'Neal gestures as he hosts the 2nd annual
REUTERS/Mario Anzuoni / REUTERS

KONSTRUKTIVNI ODNOSI

DOBRI SPORTSKI ODNOSI S KUBOM Obama imenovao Shaqa O'Neala posebnim izaslanikom za Kubu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 25.06.2016. u 15:36

 • Veliki obožavatelj košarke američki predsjednik Barack Obama imenovao je bivši zvijezdu Los Angeles Lakersa Shaquillea O'Neala posebnim izaslanikom za Kubu zaduženim za sport, što predstavlja novi znak približavanja službenog Washingtona i Havane. 

  Legendarni igrač, koji je osvojio četiri naslova prvaka NBA s Los Angeles Lakersima i Miami Heatom u 19 godina dugoj karijeri, bit će "posebni izaslanik  State Departmenta za Kubu zadužen za sport od 25. do 28. lipnja", objavilo je u petak američko ministarstvo vanjskih poslova.

  - Tijekom svog boravka na Kubi, O'Neal će posjetiti poznate kulturne destinacije kako bi još više potaknuo pozitivne veze između američkog i kubanskog naroda - dodaje se u priopćenju u kojem se ddoaje da će sada 44-godišnji O'Neal također imati susrete s mladima kojima će govoriti o dobrobitima sporta.

  Na početku karijere u Orlando Magicu i kasnije u Miami Heatu košarkaš koji je sada u mirovini dugo je igrao na Floridi, američkoj saveznoj državi koja je smještena najbliže Kubi. Ali kao i ostali Amerikanci bio je odvojen od Kube zahvaljujući godinama hladnog rata i američkim embargom koji je nametnut kubanskoj ekonomiji od 1962. godine.

  Washington  i Havana su obnovili diplomatske odnose u srpnju 2015. prije povijesnog posjeta Baracka Obame glavnom gradu Kube koji se dogodio ove godine u ožujku.

  Iz drugih medija