reuters / USA Today Sports
'ŠLAG' NA GODINU IZ SNOVA

FANTASTIČNI DARIO ŠARIĆ VEĆ JE ISPISAO POVIJEST, A ČEKA LI GA NAGRADA KOJU NITI JEDAN HRVAT NIJE UZEO? Ima priliku pridružiti se velikom Pauu Gasolu

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. lipanj 2017. 01:08

U noći kad ćemo (prekasno) saznati tko su najbolji pojedinci osnovnog dijela NBA sezone 2016/17, dva i pol mjeseca nakon što je isti taj osnovni dio završio, Dario Šarić ima priliku postati tek drugi europski rookie godine nakon što je to 2002. bio veliki Pau Gasol...

- Nikad u karijeri nisam igrao zbog nagrada, uvijek su me daleko više zanimale pobjede, ali to ne znači da me priznanja ne čine ponosnim kao što bi me učinilo i ovo.

Valja napomenuti kako je hrvatski reprezentativac jednoglasno je izabran u najbolju petorku novaka u NBA ligi u protekloj sezoni, objavila je liga u ponedjeljak nekoliko sati prije prve dodjele nagrada u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu koja će biti održana tijekom noći.

Šarić je svojim igrama u dresu Philadelphia 76-ersa za koje je u 81 odigranoj utakmici prosječno postizao 12.8 koševa, 6.3 skokova i 2.2 asistencije dobio povjerenje svih 100 osoba s pravom glasa u izboru najbolje petorke novaka u ligi.

Šarić je jedan od onih koji na parketu rade ono što govore izvan njega i zato ova izjava nije fraza, već samo konačna iskrenost momka iz Šibenika, iza kojeg je godina iz snova. Jedan od trojice (suigrač Joel Embiid i Malcolm Brogdon iz Milwaukeeja) finalista za rookieja godine će u noći s ponedjeljka na utorak u New Yorku samo čekati “šlag”. To bi mu bila ova nagrada jer je njemu puno važnije ono što je već napravio, a to je dokazati sebi i svima da može biti ozbiljan NBA igrač. Ako je bilo tko u to uopće sumnjao.

- Ne znam što očekivati, koliko će Embiida “kazniti” zato što je odigrao samo 31 utakmicu i je li Brogdon u nekakvoj prednosti jer je Milwaukee izborio doigravanje. Ono što mi nije jasno je lista na kojoj sam dva mjeseca bio prvi, a na kraju je jedinicu uzeo Brogdon.

‘Potjerao’ Ilyasovu

Riječ je o tzv. “power rankingu” najboljih rookieja, koji se vodi na službenoj stranici NBA lige, a na kojem je Šarić preuzeo kontrolu nakon što se u siječnju ozlijedio Embiid da bi Brogdon sa samo dvije dobre utakmice osvanuo na vrhu.

Doduše, ta lista ne znači ništa jer rookieja godine, kao i sve ostale nagrade, određuju novinari, njih više od 100 koji prate NBA ligu pa bi tu Šariću dobro mogla doći besplatna reklama Shaqa O’Neala.

- Za mene je Šarić rookie godine - izjavio je Shaq po objavi finalista, a isto na televiziji ponovio i prošli tjedan.

- Embiid je najbolji igrač ovogodišnje klase, to nije sporno, ali odigrao je premalo utakmica, 31 ne bi trebalo biti dovoljno. Da je odigrao više od pola, možda pedesetak, dvojbe ne bi bilo.


Dario Saric 20 Points Full Highlights (2-15-2017)

Treneru Sixersa Brettu Brownu je sve bilo jasno još tamo u ožujku...

- Nagrada za rookieja godine ide kroz Philadelphiju, to je valjda svima jasno. Joel i Dario su pokazali najviše!

Dok je fantastični kamerunski centar zabijao više od 20 poena po utakmici unatoč tome što je nakon propuštene dvije sezone igrao pod ograničenjem minuta, Dario Šarić “eksplodirao” je u drugom dijelu sezone nakon što su Sixersi poslali Ersana Ilyasovu u Atlantu i tako otvorili mjesto u petorci za hrvatskog reprezentativca.

- Zahvalan sam klubu na prilici, ali mi je isto tako žao što je Ilyasova otišao jer sam od njega jako puno naučio u tih nekoliko mjeseci koliko smo proveli zajedno.

Taj trade je zapravo pokazao koliko Sixersi cijene ono što vide u Šariću. Samo tri mjeseca nakon što su ga doveli u Philadelphiju kao “osigurač” u slučaju da se rookie ne snađe od početka, Ilyasova je postao bivši čim su trener Brown, ali i prvi operativac Jerry Colangelo, shvatili kako u rukama imaju igrača koji može biti važan kotačić za budućnost kluba.

Očvrsnuo u Euroligi

U međuvremenu su se u Šibenčanina zaljubili i navijači, čiji je postao miljenik, kao i trenerov...

- Volim Darija - puno puta je tijekom sezone rekao Brett Brown.

- On je ratnik, bik, maksimalno posvećen onome što treba raditi, igra fizički. Dario se prilagodio na NBA košarku puno brže no što sam mislio. Njega ne možete zastrašiti, dosta momčadi ga je pokušavalo izbaciti iz ritma čvrstoćom, ali on nijednom nije napravio korak natrag.

Kao i na terenu, tako i u karijeri ide samo naprijed. Od Šibenika, preko Zagreba, Cibone i Efesa je stigao tamo gdje je uvijek htio biti. I odmah pokazao da tu pripada.

- Šarićev primjer pokazuje da se u Europi možeš bolje pripremiti za NBA nego u godinu dana na sveučilištu. Igranje protiv odraslih pomaže. Vidjeli ste to davno na primjeru Tonyja Parkera, vidite to i sada na Dariju - dodao je Brown.

- Dvije godine u Euroligi su mu definitivno pomogle da brže sazrije.

Te dvije godine nisu bile lagane za Sixerse...

- Dario je bio mit, nitko nije znao kad dolazi, tko je on. Mi smo uvijek ponavljali istu stvar, a to je da će ga ovaj grad vrlo brzo zavoljeti. Philadelphia voli beskompromisne ratnike. Tu se ne radi samo o talentu, o onome što daje na terenu, već i o karakteru jer je njemu istinski stalo do suigrača i navijača, silno želi zadovoljiti. Imali smo velika očekivanja, a on ih je apsolutno opravdao - reći će još Brown.

Zaslužan za ‘kemiju’

Karakter oslikava i činjenica da je Embiid kao glavni kandidat za rookieja godine nakon jedne utakmice u prijenosu rekao da tu nagradu mora dobiti Šarić, da je T.J. McConnell naučio psovati na hrvatskom jer ga je Šarić, također na televiziji, sočno opsovao nakon što ga je zalio čašom hladne vode. Uz sve ono što radi na parketu, u Philadelphiju je naš košarkaš donio i dobro raspoloženje, bio jedan od najzaslužnijih za “kemiju” među Sixersima, koji su u protekloj sezoni ostvarili jednak broj pobjeda (28) kao u prethodne dvije kombinirano. S tim da se Philadelphia u drugom dijelu mogla i “potući” za doigravanje na Istoku da se nije ozlijedio Embiid.

- Napravili smo nekakav iskorak, ali pred nama je još puno posla. I ne sumnjam da ćemo nastaviti rasti kao momčad, ali ponos i čvrstoća Darija Šarića je nešto što želiš u svom programu, svojoj kulturi - zaključio je Brett Brown.

Zbog svega ovoga zapravo i nije važno hoće li noćas doći taj “šlag”, nagrada za rookieja godine. Iako bi bilo lijepo...

Statistička usporedba kandidata za najboljeg rookieja

Minute Poeni Šut Trice Skokovi Asisti Blokade Ukr. lopte

BROGDON (75) 26,4 10,2 45,7% 40,4% 2,8 4,2 0,2 1,1

EMBIID (31) 25,4 20,2 46,6% 36,7% 7,8 2,1 2,5 0,9

ŠARIĆ (81) 26,3 12,8 41,1% 31,1% 6,3 2,2 0,4 0,7

U zagradi je broj odigranih utakmica

Svi finalisti

MVP

James Harden (Houston)

Kawhi Leonard (San Antonio)

Russell Westbrook (Ok. City)

OBRAMBENI IGRAČ GODINE

Rudy Gobert (Utah)

Draymond Green (Golden State)

Kawhi Leonard (San Antonio)

ROOKIE GODINE

Malcolm Brogdon (Milwaukee)

Joel Embiid (Philadelphia)

DARIO ŠARIĆ (Philadelphia)

NAJBOLJI ŠESTI IGRAČ

Eric Gordon (Houston)

Andre Iguodala (Golden State)

Lou Williams (Lakers/Houston)

NAJVIŠE NAPREDOVAO

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee)

Rudy Gobert (Utah)

Nikola Jokić (Denver)

TRENER GODINE

Mike D’Antoni (Houston)

Gregg Popovich (San Antonio)

Erik Spoelstra (Miami)

Još se dodjeljuju nagrade za dužnosnika godine, fair-play, doprinos u zajednici (LeBron James), suigrača godine te biraju najbolje obrambene petorke i rookie petorke.

Linker
16. travanj 2024 16:44