NA SVIM TELEVIZIJAMA

U HRVATSKOJ ZA NJEGA NITKO NIJE NI ČUO, ALI JE ZVIJEZDA U JEDNOJ OD NAJBOGATIJIH ZEMALJA EUROPE Hrvat utakmicom za pamćenje zapalio zemlju autsajdera

ROBERTO KOVAČ Švicarac hrvatskih korijena Islandu je u zadnjem kolu pretkvalifikacija stavio 29 i odveo svoju momčad u “prave” kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine. Posljednji put Švicarska je na Europskom prvenstvu igrala daleke 1955. godine.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 14:44

Pratili smo krajičkom oka i ovoljetna događanja na planu seniorskih reprezentacija u Europi. One koje to nisu ostvarile ranije, morale su u pretkvalifikacijski žrvanj za Eurobasket 2021. godine. Tek od veljače sljedeće godine kreću “prave” kvalifikacije kada će prvi službeni nastup nakon debakla u neuspjeloj operaciji “Kina 2019.” imati i Hrvatska.

U četiri skupine sačinjene od tri reprezentacije bila je sazdana zadnja, treća pretkvalifikacijska runda. Bilo je tu i pokoje poznato lice, novo pojačanje Partizana, Art Parakhouski igrao je za Bjeloruse, Mario Ihring iz VROS-a je igrao za Slovačku, ali, njih dvojica neće među 32 reprezentacije u kvalifikacijama. Za razliku od Švicarske...

Screenshot

Svi su bili fascinirani

Vratio se Clint Capela ovoga ljeta predstavljati svoju domovinu. Pokazalo se, bio je to ključan trenutak za prelomiti skupinu u kojoj su još bili Island i Portugal. Svi su na kraju imali isti omjer od po dvije pobjede i poraza, ključna je bila zadnja utakmica... Švicarcima je u Montreuxu, meki svjetskog jazza trebalo plus 20 protiv Islanda. Završilo je s 24 poena viška.

No, znate li da je za slavlje zaslužan i jedan Hrvat?

Ime je slično, a prezime potpuno identično negdašnjem stoperu Vatrenih. Roberto Kovač, 1990. godište, pozicija bek-šuter. Možemo li reći da je zapravo “odmijenio” Jamesa Hardena u Houstonu? Kovač je Islanđanima, zemlji u čijem klubu trenutno igra (IR Reykjavik) utrpao 29 poena uz pet asista.

Troy Taormina-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Nota bene, Capela je iskombinirao 18 ubačaja uz velikih 15 skokova.

- Ma on je životinja! Jedan takav igrač koji i na NBA-parketima radi razliku trebao nam je za jedan ovakav iskorak. Ta utakmica u srijedu s Islanđanima bila je na svim nacionalnim televizijama, za sva tri govorna područja. Puna dvorana, pričalo se o nama. Čak i moji prijatelji koji inače nikad ne gledaju košarku bili su fascinirani - priča Kovač u jednom dahu dok čeka razvoj događaja na klupskom planu.

Moglo bi se, naime, u sljedećim danima dogoditi nešto za ovog 29-godišnjaka koji s Hrvatskom ima jako velike, ali ne trajne veze. Majka mu je iz Dražica pored Rijeke, otac iz Crnog Luga, ali njegova je baka još 60-ih otišla u Švicarsku s kćeri, a od 80-ih je tamo i njegov otac. Roberto i njegovi svakog ljeta dolaze na našu obalu.

Ove godine su dugo trajale pripreme i sam nastup u pretkvalifikacijama za Eurobasket, ali svejedno je s prijelaza lipnja u srpanj bio “kod kuće”. Dogodio se i transfer iz ženevskih Lionsa na Island... Sad se slavi uspjeh s reprezentacijom.

- Ljudi iz našeg košarkaškog saveza su presretni. Dugo nas nije bilo na košarkaškoj mapi, a sad smo tu. Capela je zato i došao, da se probijemo do tih “pravih” kvalifikacija. Tamo je sve moguće! Istina, Clinta tamo neće biti, ali mi igramo s Finskom i Gruzijom koje će također biti vrlo oslabljene. Njima neće biti Markkanena, Koponena, Shengelije ili Shermadinija. Imat ćemo šanse s njima, dok je Srbija ipak nešto drugo. Ali, među tri koja odlaze na Eurobasket svakako možemo ući - podvlači Kovač.

Do ove godine bio je u dva švicarska kluba. Dugo se isticao u redovima Fribourg Olympica, a zadnje tri sezone i u Lions de Geneve. Ovog ljeta potpisao je na Islandu, tko zna gdje će se i kako nastaviti priča ovog vrlo potentnog beka. Znamo da prati i ovdašnja košarkaška zbivanja pa ga pitamo da nam usporedi švicarsku s našom regijom. Ne ekonomski, već košarkaški...

- U švicarskoj ligi klubovi smiju imati po četiri stranca. Svi su Amerikanci, svi su vrlo atletični, fizički je ovdje mnogo zahtjevnije. Ipak, košarka u primjerice ABA ligi je generalno jača, kada bi potpisao za neki hrvatski klub, to bi za mene bilo jedno sasvim drugo iskustvo - zaključuje simpatični “grobnički tić” sa švicarskim pedigreom.

Navodno se već nešto valja iza brda...

Linker
19. travanj 2024 15:53