Ronald Goršić/Cropix
NIŽE USPJEH ZA USPJEHOM

MLADI HRVATSKI TRENER PIŠE POVIJEST U SLOVENIJI 'Ne znam je li to ikome uspjelo! Luka Dončić? Taj dečko je nešto što se rađa jednom u 50, 100 godina'

JURICA GOLEMAC Hrvatski trener na klupi Primorske osvojio treći trofej u dvije sezone, drugi u ovoj, nakon Superkupa, obranio je i slovenski Kup
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. veljača 2019. 14:37

Jurica Golemac na klupi Primorske iz Kopra nastavlja zidati svoju trenersku karijeru. Iako je samostalni trener tek treću sezonu, Golemac je u nedjelju osvojio slovenski Kup, nakon što je njegova momčad sredila u finalu Hopsi Polzelu, i tako je obranio lanjski naslov u Kupu. Prije toga, na početku ove sezone, Primorska je osvojila slovenski Superkup pa je Golemac u sjajnom nizu.

Doduše, za razliku od prva dva trofeja, Primorska je ovaj Kup dočekala kao favorit. Ne samo zato što se završnica igrala u Kopru, nego i zbog sjajne sezone koju ima taj klub. Prvi su u ABA 2 ligi, vodeći u slovenskom prvenstvu.

- Da, to je možda točno - kaže Jurica Golemac, javljajući se iz Kranjske Gore kamo je s obitelji pobjegao na nekoliko dana odmora.

- Mislim da je posljednji slučaj da je netko u Sloveniji bio u statusu favorita, a da to nije bila Olimpija ili Krka, još iz vremena onog jakog Laškog.

U takvoj poziciji važna je psihologija. Svoje vrijednosti treba dokazati na parketu.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Cilj je ulazak u ABA ligu

- Mi smo u četvrtfinalu dobili u dvije utakmice Krku, usput smo imali teško razdoblje sezone, ali smo, bez obzira na zgusnut raspored, dominirali pa se na sve nalijepila loša sezona Olimpije i mi smo iskočili, prometnuli se u favorita. Po igrama i rezultatima to je sasvim sigurno tako, ali s obzirom na roster, ne može se reći da je tu Olimpija slaba. I u takvim situacijama jedan rezultat, osvajanje Kupa, moglo je okrenuti Olimpijinu sezonu.

U Ljubljani su baš na to računali.

- Iako od Ljubljane do Kopra ima sto kilometara, Olimpija je dan ranije stigla, dan ranije napravila trening, tražili su trofej...

Ali, u polufinalu ih je čekala - Primorska. Tu nije išlo. Kao što dan poslije Hopsi nisu mogli preko Golemčeve momčadi, koja je ove sezone igrala za dva trofeja i oba je osvojila. Napada još dva, ABA 2 ligu i slovensko prvenstvo. Za jednu savršenu sezonu.

- To neće biti lako jer se ne sjećam da je netko u istoj sezoni osvojio sva četiri trofeja u četiri natjecanja koja je igrao.

Primorska ima i, za ove prilike, bogatog sponzora, Sixt. Po slovenskim medijima spominje se 1,5 milijuna eura koji dolaze u klub od sponzora.

- Nije to toliki novac, proračun je nešto niži, tu je i dio za omladinski pogon, pa porezna opterećenja koja su u Sloveniji drugačija nego kod nas. Mislim da čak imamo manji proračun od nekih drugih u Sloveniji. A sve ovo je posljedica kontinuiteta rada koji smo uspostavili lani. Naš je cilj bio ulazak u ABA ligu, lani smo osvojili Kup, pojavili se na karti. Ove smo sezone taj rast nastavili i dopunili momčad pojačanjima. Da smo sami pisali scenarij ove sezone, teško bismo zamislili bolji.

Primorska je lani zapela na Final Fouru ABA 2 koji je iz Čačka plasirao Krku prema ABA ligi. Sada je promijenjen sustav natjecanja za pobjednika ABA 2 lige, igra se doigravanje. Iako je Primorska nedodirljiva u ABA 2 ligi, svaki je play off zahtjevan.

- Jest, igrat će se na dvije pobjede, a mi smo dosad u sezoni izgubili samo jednu utakmicu, i to na poen razlike. Pet je kola do kraja, mi smo sigurno prvi, ali svjesni smo da smo postali meta, da će se svi željeti dokazati na nama, ući napaljeni u te utakmice, bez pritiska. Na nama je da ne postanemo ona momčad, a takvih je bilo tijekom povijesti koliko želite, koja je u sezoni ostvarivala vrhunske rezultate, ali nije ugrabila završni cilj. Treba ići utakmicu po utakmicu, igrati s puno samopouzdanje te ključne oglede.

I plasirati se u ABA ligu. Kako to sada izgleda, iz ABA lige će ispasti jedan slovenski predstavnik, Krka zasad tu najslabije stoji, ući će novi. Kako izbjeći da Primorska bude kanta za napucavanje u ABA ligi sljedeće sezone, u ABA ligi gdje su neki odnosi postavljeni unaprijed...

- Samo sam trener, sportaš, nisam sportski dužnosnik. S ove točke mogu samo reći da Primorska, ako uđe u ABA ligu, tu neće biti prolaznik.

Dončićev čisti talent

Usput, protekli je vikend, ispalo je tako, do trofeja stigao i Slaven Rimac na klupi Cedevite.

- Cijelo smo vrijeme u kontaktu, gledamo jedan drugome utakmice, sugeriramo nešto. On je osvojio u subotu, čekali smo mene da osvojim u nedjelju. I ništa tu nije sporno, znam koje su kvalitete Rimca, znam i da ima dobru momčad koju je u tri mjeseca igrački podigao i tu nije kraj.

Jan 13, 2019; Dallas, TX, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) laughs with Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) after the game at American Airlines Center. Mandatory Credit: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports - 11991400
Kevin Jairaj-USA TODAY Sports / Reuters

Slovenska košarka danas živi između dvije krajnosti. Aktualni europski prvak neće igrati SP, klubovi se muče, a s druge strane cijeli svijet priča o Luki Dončiću...

- Mislim da je i kod nas slična priča, i mi imamo neke zvijezde, ali klubovi nemaju financijske snage za suprotstavljanje bogatim europskim momčadima. Bez te financijske moći, to je kapitalizam, ne možeš zadržati neke igrače u svojoj zemlji, iako bi svatko od njih to najviše volio jer nema ljepšeg nego igrati doma.

Jurica Golemac je igrao s tatom Dončićem, malog Luku zna oduvijek...

- Ma, isprva nitko od nas na njega nije obraćao pažnju, čuli smo da je talentiran, ali to je sve. Onda vidiš da je taj klinac nešto što se rađa jednom u 50, 100 godina. Da je to dečko koji dominira s osmijehom na licu, koji je rođen za košarku i taj svoj talent ponavlja iz dana u dan. O.K., za sve treba raditi, ali tu doista govorimo o nečemu što je u pravom smislu riječi - čisti talent.

Linker
18. travanj 2024 06:01