FIBA
POSVETA VELIKANU

ODLAZAK ČOVJEKA KOJI JE HRVATSKI 'DREAM TEAM' DOVEO U BARCELONU 'Zbog nas je trpio strašne napade, on je najveći u povijesti košarke bivše države!'

BORA STANKOVIĆ (1925.-2020.) Odlazak košarkaškog velikana. Stanković je tijekom života zaradio status legende, a koliko je bio cijenjen vani govori i činjenica da je još 1991. uvršten u košarkašku Kuću slavnih
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 20. ožujak 2020. 23:47

U moru loših vijesti, iz Beograda je stigla još jedna - dugogodišnji generalni tajnik Fibe Borislav Stanković preminuo je u 95. godini. Stanković je tijekom života zaradio status legende jugoslavenske košarke, a tijekom igračke karijere nastupao je za Crvenu zvezdu s kojom je osvojio dvije titule prvaka države, te za Željezničar i Partizan.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije igrao je na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu, a kasnije je osnovao OKK Beograd te potom radio kao trener i košarkaški dužnosnik. Generalni tajnik Fibe bio je od 1976. do 2002. godine, a ušao je i u Košarkašku kuću slavnih.

Prijatelji

Stanković je puno dobrog napravio i za hrvatsku košarku, a to nam je u razgovoru potvrdio i njegov prijatelj, proslavljeni hrvatski trener Mirko Novosel.

- Bili smo jako bliski, jako dobri prijatelji. Za mene je on najveći čovjek u povijesti jugoslavenske košarke. Kada je bio glavni tajnik Fibe napravljen je ogroman iskorak u svijetu europske košarke, on je u toj organizaciji radio takve poteze da ju je pretvorio svojevremeno u najbolju federaciju svih sportova uopće - istaknuo je Novosel, pa dodao kako Hrvatska ne bi bilo na Olimpijskim igrama u Barceloni da se Stanković nije zauzeo za to.

- U onim prijelomnim trenucima kada smo se odvojili od bivše države i kada se formirao naš košarkaški savez, bilo je ključno da čim prije postanemo dio Fibe, jer smo tada prestali biti članovi organizacije.

Napadi iz Beograda

On je tih godina došao u Zagreb, bio je moj gost pa smo napravili jednu večeru kod mene gdje je bilo još nekoliko ljudi - Vedriš, Lalić i Vrdoljak, a tema je bila kako da naši klubovi ostanu u Fibinim natjecanjima. I ubrzo smo se sve dogovorili i nastavili smo igrati u eurokupovima. Druga velika stvar je da kada smo krenuli u akciju za priznanje Hrvatske, glavni cilj je bio da košarkaška reprezentacija dođe na Igre 1992. u Barcelonu. S obzirom na to da je Fiba već imala određen ždrijeb za kvalifikacije koje su se igrale u Španjolskoj, u Murciji i Zaragozi, za 15. prosinca 1991., zamolili smo ih da se ždrijeb pomakne za tri mjeseca, jer smo očekivali priznanje i tada nismo imali toliko vremena. Španjolci nisu pristajali, bio im je predug rok, željeli su što prije znati sve sudionike, pa je pronađeno kompromisno rješenje da se kvalifikacije održe 19. siječnja u Münchenu, a tu je Bora odigrao ključnu ulogu.

Novosel je dodao i kako je Bora puno toga radio na svoju ruku, u korist hrvatske košarke.

- Kada je dolazio u Zagreb kako bismo se dogovorili oko formiranja našeg košarkaškog saveza i ostanka pod okriljem Fibe, molio je da to ne publiciramo, jer je trpio strašne napade iz Beograda, a isto je bilo i kada se donosila odluka za nastup Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barceloni. Bora je želio je da se košarci svi raduju i da se ona širi cijelim svijetom, a nas dvojica smo uvijek imali briljantnu suradnju i dijelili veliko prijateljstvo - podvukao je Novosel.

Linker
25. travanj 2024 14:21