Sebastian Telfair
 Scott Heavey / Action Images
PROBLEMI SA ZAKONOM

POSRNULI NBA KOŠARKAŠ SLOMIO SE NA SUDU Sudac mu izrekao zatvorsku kaznu, on ga preklinjao za milost: 'Pa mogu u Kini igrati još barem šest godina'

Piše: Damjan RaknićObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 17:00

Bivši američki košarkaš Sebastian Telfair (34), kojeg je momčad Portland Trail Blazers 2004. godine unovačila u NBA ligu u ponedjeljak je osuđen na zatvorsku kaznu od tri i pol godine jer je u svom kamionetu ranije ove godine nosio napunjeni pištolj, piše USA Today.

"U njegovom slučaju zakon propisuje obveznu zatvorsku kaznu, koju je na sudu i dobio, a kojom ga se drži odgovornim za njegovo nezakonito djelovanje", rekao je državni odvjetnik iz njujorškog okruga Brooklyn Eric Gonzalez.

Telfairov odvjetnik nije komentirao kaznu koju je njegov klijent dobio.

Policajci u neoznačenom policijskom automobilu 11. su lipnja 2017. godine uočili da je kamionet marke Ford F-150 u Brooklynu parkiran na prostoru koji dijeli dvije prometnice različitog smjera kretanja. Za volanom kamioneta bio je 34-godišnji Telfair. Kamionet je potom napravio polukružno skretanje bez upaljenih prednjih svjetala, na što su ga policajci zaustavili. Policajci su potom na kontrolnoj ploči uočili upaljenu cigaretu od marihuane. Vidjevši to, policajci su pretražili automobil u kojem se Telfair nalazio te pronašli napunjeni pištolj kalibra .45.

Nekoć hvaljeni mladi košarkaš koji je zbog odličnih igara na njujorškoj srednjoj školi "Abraham Lincoln" (pohađali su je i uspješni američki košarkaši Stephon Marbury, inače Telfairov nećak, te Lance Stephenson) u NBA ligu unovačen direktno iz srednje škole.

Prema internetskoj stranici posvećenoj evaluiranju košarkaša Rivals.com, koja od 1998. godine zvijezdicama ocjenjuje perspektivne srednjoškolske igrače, Telfairov potencijal 2004. je godine ocijenjene pet zvjezdica, najvišom mogućom ocjenom te ga se smatralo šestim najboljih srednjoškolskim igračem u Sjedinjenim Američkim Državama. Svojevremeno se pojavljivao na naslovnicama sportskih i košarkaških časopisa, a jednu je podijelio s LeBronom Jamesom.

Telfair je tijekom svoje dvanaestogodišnje NBA karijere nastupio za momčadi Portland Trail Blazers, Boston Celtics, Minnesota Timberwolves, Phoenix Suns, Los Angeles Clippers, Oklahoma City Thunder, Toronto Raptors i Cleveland Cavaliers. Telfair je tijekom tih 12 godina odigrao ukupno 564 utakmice na kojima je prosječno ubacivao 7,4 poena te dijelio 3,5 asistencija. Telfair je nakon NBA karijere odigrao tri sezone u kineskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi.

The Washington Post piše da je košarkaš tijekom saslušanja u ponedjeljak na kojem mu je bila izrečena kazna bio vidno uzrujan te je zapomagao da ga se "ne ukloni iz društva". "Imam 34 godine. Mogu u Kini igrati još barem šest godina i brinuti se za svoju obitelj", rekao je Telfair.

Telfair je i prije incidenta u incidenta iz 2017. godine upadao u probleme zbog posjedovanja i baratanja oružjem. Košarkaš je 2007. godine zaustavljen zbog prebrze vožnje te je tada otkriveno da je kod sebe imao pištolj, a godinu ranije je na zrakoplov momčadi Portland Trail Blazers unio pištolj koji je držao u svojoj jastučnici. Telfair je 2013. godine za Sports Illustrated rekao da je 2007. godine pištolj nosio bez nekog posebnog razloga.

"Jednostavno sam ga imao, bio sam glup... Da sam razmišljao o ugovoru i dobrim igrama, ne bi imao razloga nositi oružje. S time sam si uništio karijeru. Bio je to loš potez. Ali, ne prebacujem si previše zbog toga."

Linker
19. travanj 2024 21:50