Christof Koepsel Bongarts/Getty Images
SENZACIJA U BEOGRADU

SRBI PRIZNAJU DA SU DOŽIVJELI JEDAN OD NAJŠOKANTNIJIH PORAZA U POVIJESTI, ALI TVRDE DA JE TO JAKO DOBRO!? Čuveni izbornik postao je žrtva svog rada...

ŽRTVA SVOG RADA Domaći debi Igora Kokoškova u rodnom mu Beogradu je pokvarila reprezentacija na čijoj je klupi srpski NBA stručnjak sjedio sedam godina
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 25. veljača 2020. 12:30

Suludi kalendar koji je FIBA usvojila prije dvije godine i prema kojem se kvalifikacije za velika natjecanja igraju usred sezone bez igrača iz NBA i Eurolige, uzeo je nove žrtve. U nedjelju su to bili svjetski prvaci Španjolci te olimpijski i europski viceprvaci Srbi, koji su upisali domaće poraze u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket 2021. Doduše, kako su ti porazi stigli od Poljske i Gruzije, odnosno reprezentacija od kojih ni u kojem slučaju nije sramota izgubiti, u Zaragozi i Beogradu to se nije shvatilo previše tragično.

Vidjeli mlade igrače

“S obzirom na to da je Gruzija kao domaćin sigurna za Eurobasket, ova utakmica više je bila revijalnog karaktera”, piše B92, uz konstataciju da se ipak radi o jednom od najšokantnijih poraza u povijesti.

- Vidjeli smo neke mlade igrače koje smo htjeli vidjeti - rekao je, pak, izbornik Igor Kokoškov.

- Zahvalio bih navijačima (šest tisuća ljudi u dvorani Aleksandar Nikolić) koji su došli podržati reprezentaciju Srbije. Dali smo sve od sebe da ih učinimo ponosnima, ali nekad stvari u košarci ne idu kako ste zamislili. Želim čestitati Gruziji u čijoj igri se osjeti kontinuitet, vidi se da imaju istog trenera već pet godina, sustav na koji su naviknuti.

Screenshot

Prvi kvalifikacijski ciklus u kojem je Srbija razbila Fince na strani i izgubila doma od Gruzije iznijeli su Aleksa Avramović (25) iz Estudiantesa (tamo ga je posudila Unicaja), Ognjen Jaramaz (25) iz Partizana i kapetan Miroslav Raduljica (32), centar Jingsau Dragonsa koji je uvijek na raspolaganju reprezentaciji.

- Nitko nije došao samo da bi se odazvao, svi su pokazali potrebnu koncentraciju i veliku želju da pomognu. S druge strane smo bili nervozni jer u momčadi imamo nekoliko “beba”, kojima je vjerojatno bilo lakše igrati u Finskoj.

Pomoćni trener Sacramenta dobio je dopuštenje kluba da usred NBA sezone vodi reprezentaciju, što ne treba čuditi ako znamo da je Vlade Divac prvi operativac Kingsa, dok je njegov pomoćnik Peđa Stojaković.

Najbolji igrači i trener

U tom “odnosu snaga” su s Kokoškovim u Europu mogli doći još i Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica. - Nema čarolije kojom se ostvaruju ovakve pobjede. Stvari su zapravo vrlo jednostavne, uvijek treba igrati svoju košarku - kaže Elias Zouros, grčki izbornik Gruzijaca: - Znamo jako dobro da je Srbija najbolja reprezentacija u našoj skupini, po mom mišljenju imaju i najboljeg trenera, ali nemoguće je stvoriti momčad za dva dana.

Srbi na određeni način i slave poraz od Gruzije jer ih je - tako tvrde kroničari reprezentacije - “spustio na zemlju”, pokazao da za odlazak na Eurobasket treba biti maksimalno ozbiljan. Sve ostalo će, uvjereni su Srbi, doći na svoje.

- Rad s reprezentacijom iziskuje puno posla, to je kao glina, treba se oblikovati. I ne želim braniti svoje momke, ali igrači dobivaju, dok treneri gube utakmice. Tako će uvijek biti - zaključio je Kokoškov.

Linker
20. travanj 2024 09:01