CROPIX
SLOVENSKO ČUDO OD DJETETA

SVI GA VIDE KAO BUDUĆNOST SVJETSKE KOŠARKE, A ON HVALI HRVATE Jedni od najboljih ste, imate Šarića i Bogdanovića! Od Bojana bih volio naučiti šutirati

Ako Luka Dončić ne bude prvi pick NBA drafta, onda netko tko bira prvi, budite sigurni, nije normalan. Eto, toliko je taj mali dobar
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. kolovoz 2017. 13:17

Nije to išlo lako. Slovenci su stigli u Opatiju u petak, čekirali se oko ručka, a Luka Dončić, kojemu ćete već u pogledu otkriti da mu je tek 18, pristojno je kazao:

- Ne smijem razgovarati sa stranim novinarima.

Stigao je tip iz slovenske reprezentacije zadužen za medije pa uredno uzeo broj telefona, javit će se on, sredit će, ako bude išlo.

Nije sredio. Ali je Luka Dončić, na svu sreću, sredio sve na parketu na utakmici protiv Hrvatske, tako da je morao doći ispred novinara i odgovarati na pitanja. I nakon presice.

Bila je to noć u kojoj je magija zabljesnula Kvarner. OK, gledali smo svi Luku Dončića, bilo je ponekad nestvarno s kakvom rutiniranošću igra važne, velike minute u Real Madridu. Bilo je to jasno još prije, kad je dvije godine mlađi od konkurencije postao MVP juniorske Eurolige. Još su i danas u pamćenje urezani neki šutovi s osam-devet metara. Na koje se dizao kao od šale, a oni su ulazili. I razumijevanje igre, igra na lopti koja će vas, jednostavno, zabljesnuti. Pogotovo kada sve stavite u kontekst njegovih nježnih godina.

Ali to ne treba raditi. Bojan Bogdanović komentirao je to nakon utakmice ovako:

- Posve je svejedno ima li 18 ili 28, on je već sada jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač koji je još uvijek u Europi.

I time je sve rekao. Luka Dončić nešto je ranije završio ogled s Hrvatskom u kojemu je ubacio 27 poena, skupio osam skokova i podijelio pet asista. Čudo, baš čudo. Slovenski kolege pitali su prvo pogledom, a onda i izravno Dončića, je li mu to najbolja utakmica. Ne u slovenskoj reprezentaciji, nego u dosadašnjoj karijeri. A igrao je protiv Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, protiv hrvatske reprezentacije (koju, pročitat ćete kasnije, itekako cijeni). A vjerojatno ću se uvijek sjećati odgovora klinca od 18 godina koji je toliko briljirao u toj utakmici. Još mokrog od znoja...

- Nije to moja najbolja utakmica. Izgubili smo.

Impozantan klinac

Sva ta priča oko Dončića pomalo je nezasluženo u drugi plan te noći gurnula Darija Šarića, koji je briljirao s 25 poena, 13 skokova i osam asista. Ali to je Dario, navikli smo. (Usput, Dončić je pet godina mlađi od Darija Šarića, a godinu i pol od Dragana Bendera.) Osim toga, o Dončiću smo samo čitali, ponešto gledali, ali vidjeti Dončića uživo, e, to je budućnost košarke!

Ne slovenske košarke, ne košarke Real Madrida ili pak košarke u Europi. To je budućnost svjetske košarke.

Njegova fizička moć, sjajna kontrola lopte, visina, ali i staloženost - kako će to reći Kruno Simon, “mali cijelu utakmicu nije napravio krivi potez” - moraju vas natjerati na razmišljanje. I na neke usporedbe, premda ne bih o njima, jer je drukčije i vrijeme i ovaj sport nema smisla miješati epohe jedne s drugima.

Ali ajmo ovako. Ako niste gledali, a volite košarku, onda bi vas Dončić - koji bez problema puni sve tri vanjske pozicije, a moći će i poziciju krilnog centra - na prvu loptu mogao podsjetiti na Dejana Bodirogu. Ali modernu verziju. Dejan Bodiroga 2.0. Puno atletičniji, puno fizikalniji, s boljim šutom. I ništa lošijim pregledom igre. I nešto bržim.

Aco Petrović primijetio je ovo:

- Impozantno je vidjeti klinca tog godišta da radi ove stvari koje radi na terenu, u pravim trenucima i to na takav način. Dugo vremena nije bilo takvog, on je kompletan, i mentalno i atletski. Nije takvog bilo u Europi, klasa iznad svega što se pojavljivalo na tim pozicijama u Europi.

I kad to sve stavite sa strane, ostane onaj pogled. U kojemu otkrijete da ima samo 18.

- Izgubili smo, ali od Hrvatske, koja, po meni, ima jednu od najboljih reprezentacija u Europi. Hrvatska ima Šarića i Bogdanovića, njih je dvojica čine toliko moćnom, oni su odlični igrači. Dva supertalentirana igrača koja sve rade vrhunski.

Iako je Dončić te kvarnerske noći pokazao da se može nositi s njima.

- Ja igram svaki dan, treniram naporno, a hoću li biti na toj razini, to tek trebamo vidjeti.

Uostalom, s Bojanom Bogdanovićem “hrvao” se cijelu utakmicu. Bojan će kasnije reći, “mali je čvrst, pravi igrač”.

- Bojan je vrhunski igrač, ima, da tako kažem, zlatnu ruku. To je igrač najvećeg šuterskog ranga. To je nešto što bih volio naučiti od njega.

No nisu samo Šarić i Bogdanović zapeli za oku mladom Slovencu. On zna zašto je Hrvatsku označio kao jednu od najboljih reprezentacija u Europi.

- Nije samo do njih dvojice jer i Simon je izvrstan igrač, u stanju je razigrati cijelu momčad, tu su zatim i Žorić i Planinić, dva centra koja su u stanju puno toga napraviti. Hrvatska ima baš dobru reprezentaciju.

Čarolija je ostala

A Slovenija?

- Napredujemo iz dana u dan. Dobro se osjećamo zajedno, odlično treniramo, u slobodno se vrijeme družimo...

I bilo bi sve to idealno za mladog Dončića da s Tenerifea nije stigla vijest o teškoj ozljedi koljena Sergija Llulla, suigrača mu iz Reala, ozljedi koja će Španjolca ostaviti izvan terena sedam do devet mjeseci.

- Užasno mi je žao, posebno zbog našeg odnosa. On mi puno pomaže, on je, u neku ruku, moj mentor. Vidio sam snimku, strašno...

Već su ga odvukli na drugu stranu; slovenskih je televizija, barem je takav dojam, u Opatiji bilo više nego naših, morao je dati još poneku izjavu.

Ali čarolija je ostala. Sljedeće godine on može izaći na NBA draft. Sljedeće godine netko će u NBA ligi, ako Dončić doista izađe na draft, dobiti zlatnu koku.

S tim da nemojte uopće misliti da se netko nije zafrknuo ako ga ne izabere kao prvi pick, unatoč tome što je trenutačno po prognozama na drugom mjestu. Što dovoljno govori, ako želite, i onome tko te prognoze slaže.

Ako Luka Dončić ne bude prvi pick NBA drafta, onda netko tko bira prvi, budite sigurni, nije normalan.

​Eto, toliko je taj mali dobar.

Linker
25. travanj 2024 03:18