Darko Tomas / CROPIX
POTPUNA REKONSTRUKCIJA

TOTALNI RASPAD SISTEMA U REDOVIMA HRVATSKIH PRVAKA! Nakon više od deset godina klub napustio jedan od ključnih ljudi, ali to bi mogao biti tek početak

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. listopad 2018. 15:46

Večeras će na parket Dvojke zagrebačkog Doma sportova istrčati Lokomotiv Kuban, najbolja momčad koja je od početka košarkaške sezone gostovala u hrvatskoj metropoli. Cedevita pak velikog favorita dočekuje sa zadovoljavajućih 2-1 u skupini B Eurokupa, ali i u ozračju velikih promjena na Velesajmu uslijed očajnog starta u sezonu odnosno zbog već tri poraza kroz tek četiri odigrana kola u ABA ligi.

Naime, Matej Mamić nakon 10 godina više nije sportski direktor Cedevite, a njegova smjena bi trebala biti tek prva u nizu s obzirom na to da bi uskoro bivši morao postati i španjolski trener Sito Alonso, čija je legija stranaca u prvom mjesecu nove sezone bila - negledljiva.

Matej Mamić
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media

Lista za odstrel

Međutim, Alonso s fiksnim ugovorom za ovu i sljedeću sezonu (isti sadrži opciju i za treću godinu) proteklih dana mirno priprema momčad za novi europski okršaj...

- Dolazi nam jedna od najboljih momčadi Eurokupa. Lokomotiv ima sjajan roster, jako dobro su igrali prošle sezone te u istom ritmu nastavili i sada, a mi smo ljuti zbog poraza od Cibone.

Jasno je da Španjolac ne želi pričati o mogućim promjenama jer nakon Mamića je baš on sljedeći na listi za odstrel. I to se možda dogodi već nakon Lokomotiva odnosno prije vikenda u kojem Cedevitu očekuje regionalni derbi s Budućnosti.

Prilično je jasno da otkaz Mateju Mamiću nije stigao samo zbog rezultata koji je potpisao Alonso, već da se nezadovoljstvo akumuliralo godinama, makar sad već bivši sportski direktor ni u kojem slučaju nije jedini krivac za brojne krive procjene unazad gotovo desetljeća. Podsjetimo, Cedevita je i Acu Petrovića, i Dražena Anzulovića smijenila nakon što su spomenuti ostvarili do tog trenutka najveće klupske uspjehe - Final Four Eurokupa 2011, odnosno plasman u Euroligu godinu dana kasnije. Ništa logičniji potez nije bilo dovođenje legendarnog, ali i isluženog Bože Maljkovića, koji je poveo Cedevitu u euroligaški debi, ali se u Zagrebu zadržao tek dva mjeseca.

Nejasno je zapravo i zašto je ljetos smijenjen Jure Zdovc, koji je prošle sezone platio danak nenormalnim uvjetima rada, igranju u tri natjecanja.

Zagreb, 190618.
Press konferncija KK Cedevita na kojoj je predstavljen novi trener Sito Alonso.
Na fotografiji: Sito Alonso.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Zalutali Magette, Cook...

Ako govorimo o igračkim pojačanjima, na Velesajmu se tu iz godine u godinu rade još veće greške jer su se, recimo, prije dvije godine nakon samo mjesec dana mijenjala čak trojica. Ove sezone s očekivanim Alonsovim odlaskom slijedi još veća rekonstrukcija momčadi s obzirom da, uz već najavljeni dolazak Jacoba Pullena, još treba raščistiti svlačionicu u koju su definitivno zalutali Josh Magette, Pablo Aguilar i Elgin Cook pa bi s njima trebalo raskinuti ugovore.

Kako će za njih trebati pronaći zamjene, Cedeviti predstoji “lijepo” probijanje proračuna jer nitko ne sumnja da će i Alonso, i igrači dobro naplatiti odazak iz Zagreba.

Tko pak dolazi na Velesajam? Pullena smo već spomenuli, ali puno teže od igrača je u ovom trenutku pronaći adekvatna rješenja na pozicijama sportskog direktora i trenera. Kao najlogičnije rješenja za klupu nameće se Slaven Rimac, koji je prošle sezone bio pomoćnik Juri Zdovcu, a u ovoj radi sjajan posao s mladim igračima u HT Premijer ligi. S druge strane, Rimčeva promocija u trenera prve momčadi bi ugrozila jedini uspješan segment ovosezonskog “eksperimenta” u koji je ušao peterostruki uzastopni prvak Hrvatske.

Ono što je neupitno je da u Cedeviti ovu rekonstrukciju moraju čim prije završiti jer u ABA ligi - prioritetno natjecanje s obzirom da je plasman u Euroligu nemoguće ostvariti kroz Eurokup odnosno osvojiti ga - nakon Budućnosti dolazi gostovanje kod Crvene zvezde, a potencijalnih 1-5 ugrozio bi čak i plasman u doigravanje. U njemu o prednosti domaćeg terena (prvo ili drugo mjesto) već sada uopće ne treba ni razmišljati.

Sito Alonso i neki igrači Cedevite odbrojavaju posljednje dane u Hrvatskoj, a teško je uopće zamisliti što ih može spasiti. Osim možda neke čudesne pobjedničke serije, koja bi krenula večeras s Lokomotivom i nastavila se protiv Budućnosti pa kod Tofaša i Zvezde, što ne zvuči kao realna opcija...

Linker
26. travanj 2024 18:32