Luka Gerlanc / CROPIX
PREOKRET U NASTAVKU

VIDEO: ZADRANIMA PRVI KUP NAKON 13 GODINA! Cibona pala u Krešinoj dvorani, pogledajte ludo slavlje u dvorani i gradu

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. veljača 2020. 20:28

Zadar - Cibona 89:76 (20:24, 19:19, 27:16, 23:17)

ZADAR Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 9.500. Suci: Radojković, Vovk i Kardum.

ZADAR: Allen 6p, 3s, 4a, 3ol, Ivanov 18p, 6s, 3a, Siriščević, Ahmed 7p, 8s, Palokaj, Vuković 7p, 4s, Junaković 9, Mavra 20p, 3s, 9a, Fundić 7p, 3s, Planinić, Gilbert 15p, 9s, Uljarević.

CIBONA: Bilinovac 15p, 3s, Rebec 14p, 5a, 6il, Katić, Bundović 11, Vucić 20p, 11s, 3bl, Novačić 12p, 4s, Prkačin, Badžim, Rozić, Ljubičić, Gibson, Ramljak 4.

---------------------------------------

Zadar je gorio otkako je u četvrtak pao Split u polufinalu. Svaka, baš svaka priča u gradu u kojemu je košarka nešto više nego u bilo kojem kutku Hrvatske vukla je na finale. Ta subota svanula je sunčana, a Zadar se zagrijavao od samog jutra. Kraj Višnjika Tornado je imao šator, unutra se pjevala, skakalo, palilo baklje dobrih dva do tri sata uoči utakmice. A Krešina dvorana, njezina unutrašnjost dočekala nas je u impresivnom dekoru.

Možete misliti štogod želite o hrvatskoj košarci, ali onaj osjećaj krcatih tribina Krešine dvorane mora vas natjerati da barem još jednom date šansu ovom sportu. I našoj poziciji u njemu. Zadar je blistao na tribinama, Zadar je blistao na parketu. Na kraju dana tu je bio trofej, prvi trofej otkako se klub iz legendarnih Jazina prebacio u Višnjik, prvi unazad 12 godina. I treći Kup za Danijela Jusupa kao trenera.

Naravno, u svakom finalu postoje heroji, ovoga puta na strani Zadra bio je to dečko koji je kao klinac otišao za Zagreb, u KK Zagreb, pa je pokušao nešto i u Ciboni, a nakon što je počela ova sezona priključio se Zadru. I odmah je rekao: - Ove sezone nama Cedevite, ove sezone imamo šansu nešto osvojiti.

Dominik Mavra je bio pokretač svega onoga dobroga u igri Zadra. Uostalom, da nije bilo Mavre, Cibonina prednost od 54:44 u 24. minuti bila bi od strane Vukove rutinski privedena kraju. Međutim, Mavra je u jednom trenutku zatražio novo buđenje Krešine dvorane. Naravno da ga je dobio, postizao je poene, dijelio je asiste, a pronašao je još neke frajere obučene u dres kao što je njegov. Prije svega je tu bio kapetan Ive Ivanov, on nikada neće razočarati, ali bio je tu ovoga puta posve u službi momčadi ćudljivi Amerikanac Bryon Allen, bio je tu i onaj koji je imao veliki motiv u skidanju Cibonine glave, čovjek koji je lani pogodio za naslov prvaka Vukova, Dominic Gilbert.

Cibona je, pak, kad je Zadar krenuo juriti prema trofeja ostala bez odgovora, bez rješenja. više nije curilo na picku Zadra, pa se nije mogao rugati u reketu domaćina Mate Vucić, kao što je to radio u prvom poluvremenu u kojemu je ubacio 14 poena. Više nije niti Matic Rebec jurio poput rakete terenom i ubacivao pri tome lude trice. Više nije šut služio niti Josipa Bilinovca, koji je stavio tri trice u prvom dijelu. Cibona je bila osuđena upisati poraz.

Iako, barem ako pogledamo kako su se stvari razvijale u prvih dvadeset minuta, sve je mirisalo da bi Cibona mogla pobjednički proći Zadar. Još jednom ih dobiti baš onda kad je to važno, a bila je to praksa posljednjih sezona.

Zadar je krenuo u utakmicu s Jurom Planinićem na petici, a to je iskoristio Mate Vucić. Marin Junaković je međutim donio energiju Zadru, ali i poene i da je netko drugi bio na petici na početku, možda je Zadar već u prvom poluvremenu mogao riješiti puno toga. Ovako je Matic Rebec, uz Matu Vucića, vratio Cibonu iz 4:11 do 17:12, a do konca poluvremena Zadar je uspio stići tek na minus četiri (39:43).

Zatim se ukazao Ivan Novačić, počeo stavljati trice i Cibona je u 24. minuti imala Zadar na konopcima, imala je 54:44. I prilično tihu, smirenu Krešinu dvoranu. No, ona je bila skriveno grotlo, koje je najprije potpirio Dominik Mavra, a do konca utakmice bila je to euforija. Svih 9.500 gledatelja na nogama je dočekalo kraj utakmice. Palile se u baklje u dvorani i za vrijeme utakmice, bila je to kompletna ludnica na onaj zadarski način. I skidanje prokletstva. Da, može se i u Krešinoj dvorani osvajati, nije to moguće samo u Jazinama. Zadar je imao noć kakvu je mogao sanjati.

I s njome je u neopisivom slavlju čekao pijano jutro. Bryon Allen je uzeo mobitel u ruku i snimao je po tribinama, ne postoji nitko, baš nitko tko na tribinama nije pjevao. Zadar je opet pobjednik. Nije to mala stvar.

Čak i ako se ispadne iz ABA lige. Uostalom, koga briga. Ovaj trofej puno je toga pokrio. Ali, i pokazao, posebno kad se vidi kolika euforija prati ovaj klub, ponekad potisnuta, ali uvijek prisutna, pokazao je da Zadar vrijedi puno više, uz neke pametnije klupske odluke, od životarenja po ligi u kojoj služi kao idealno mjesto za odmor na moru. Zadar je puno više od toga. Zadar i hrvatska košarka. Sa svih tih 9.500 navijača u Krešinoj dvorani. U boju za Krešin trofej.

Zadar, 150220.
Dvorana Kresimira Cosica. 
Utakmica finala Kupa Kresimira Cosica izmedju KK Zadar i KK Cibona.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Slavlje navijača Zadra

Linker
23. travanj 2024 08:28