Getty Images
KONTROVERZNA ZAVRŠNICA

VIDEO:'OVO JE JE**NA SRAMOTA! PODMIĆENI STE!' Australski Hrvat podivljao na suce nakon 'krađe u polufinalu': Pogledajte što je napravio naše gore list

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. rujan 2019. 15:18

Španjolski košarkaši igrat će u finalu Svjetskog prvenstva nakon što su u polufinalu u Pekingu nakon dva produžetka svladali Australiju s 95:88 (22-21, 10-16, 19-18, 20-16; 9-9, 15-8). U drugom polufinalu u 14 sati igraju Francuska i Argentina.

Španjolci su prvi finalisti SP-a nakon što su u dramatičnoj utakmici nakon dva produžetka i 50 minuta velike borbe slavili protiv Australije. Australci su u svom prvom polufinalu "mundobasketa" u povijesti izgledali jako dobro, vodili su veliku većinu utakmice, ali u završnicama regularnog dijela i prvog produžetka nisu iskoristili napade za pobjedu. Španjolci su nakon prve četvrtine prvi puta poveli tek osam sekundi prije kraja, a ta je situacija izazvala kontroverzu i ogorčenje u redovima australske reprezentacije.

Australci su imali poen prednosti, Španjolci napad. Lull je u tim trenucima šutirao i promašio, a loptu je uhvatio Gasol. Uz njega je bio i naše gore list Andrew Bogut, a suci su označili prekršaj australskog Hrvata iako pravog faula zapravo nije bilo.

Gasol je stao na liniju slobodnih bacanja i pogodio za vodstvo. Bogut je odmah nakon prekršaja svima u dvorani pokazao što misli o dosuđenom prekršaju trljanjem prstiju, sugerirajući da su suci podmićeni.

Španjolci su nakon toga utakmici dobili na iskustvo i činjenicu da su promašili svega jedno slobodno bacanje.

Nije se Bogut smirio niti nakon susreta. U prolazu kroz mix-zonu zaurlao je pred kamerama 'Ovo je je**na sramota!' i samo projurio dalje, jasno pokazujući što misli o suđenju u polufinalu.

SNIMKU TE SITUACIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

I u dodatnom vremenu odigravala se drama - na 15 sekundi prije kraja Australci imaju napad, Gasol radi prekršaj na Millsu, a član Spursa pogađa oba bacanja za vodstvo Australaca 80-78. Pet sekundi do isteka vremena Gasol je na liniji slobodnih bacanja i opet je nepogrešiv za novo izjednačenje 80-80, a u zadnjem napadu Dellavedova promašuje za pobjedu.

U drugom produžetku s dvije trice Lulla Španjolci rade seriju 8-0, što umorni Australci više nisu mogli stići.

Španjolcima je ovo druga medalja na svjetskim prvenstvima, a 2014. godine su bili prvaci.

Kod Španjolaca je briljirao Marc Gasol s 33 ubačaja, tri trice i 6 skokova, Ricky Rubio je dodao 19 poena, 12 asista i 7 skokova, a Sergio Lull je postigao 17 koševa i 4 trice. Australce je predvodio Patty Mills s 34 ubačaja, 4 trice, ali i 7 izgubljenih lopti, utakmicu karijere je odigrao igrač Pertha Nick Kay 816, 11 skokova), dok je veteran Andrew Bogut zabio 12 koševa i imao 9 skokova.

Linker
20. travanj 2024 15:42