Screenshot: Twitter
'SILNO JE TALENTIRAN'

ZA HRVATSKU ODAVNO NE IGRA, 'STRUČNJACI' SU GA GODINAMA SMATRALI 'RUPOM', ALI DILEME NEMA On je posljednjih deset godina jedan od najboljih u Europi!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 19. veljača 2019. 14:50

Do nedjelje nikad u povijesti košarkaške sekcije Barcelone jedan stranac kao kapetan nije podignuo trofej iz jednostavnog razloga što do ove sezone i Ante Tomića nikad jedan stranac nije bio kapetan kluba iz Blaugrane. Tomić (32) je, ako ste slučajno zaboravili, već cijelo jedno desetljeće najbolji hrvatski centar, koji je posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao sa 28 godina u osmini finala Eurobasketa 2015. (poraz od Češke), čiju smo jednu uvodnu skupinu ugostili u Zagrebu.

Nova satisfakcija

Uglavnom, taj Ante Tomić je u nedjelju usred Madrida srušio svoj bivši klub, kraljevski Real Madrid, fantomskim košem u posljednjim trenucima produžetka finala Kupa kralja. Iako lopta nije prošla kroz obruč, suci su nakon pregleda snimke priznali Tomićev pobjednički koš (Anthony Randolph skinuo loptu s table), da bi nakon utakmice jedan kut kamere otkrio da Barcelona po pravilima tu utakmicu ipak nije (lopta je nakon table dirala i obruč) trebala dobiti.

Međutim, to ne mijenja na stvari da je kapetan u nedjelju navečer bio i najveći junak Blaugrane. Peti kup u karijeri, ukupno peti trofej s Barcelonom i prvi koji je podignuo. Nova satisfakcija za jednog od najboljih hrvatskih košarkaša 21. stoljeća, a to Ante nesumnjivo jest unatoč svemu što (ni)je dao reprezentaciji. Nakon finala Kupa kralja je o svom centru pak puno i lijepo pričao trener Svetislav Pešić...

Lennart Preiss/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images
Svetislav Pešić

- Posljednjih deset godina je Tomić jedan od najboljih centara u Europi. Silno je talentiran, ne pretjerano atletičan, ali izuzetno inteligentan. S njim naša igra, kako u obrani, tako i u organizaciji napada, ima dodatnu dimenziju.

Poljubac tri puta

Fascinantno je zapravo koliko je proslavljeni srpski stručnjak govorio o tome što Tomić daje u obrani s obzirom na to da su mnogi drugi “stručnjaci” godinama Dubrovčanina smatrali “rupom”.

- Puno pomaže u obrani jer sjajno čita igru. Naši bekovi su u obrani sigurniji jer znaju da im je Tomić iza leđa. Jako je važan za našu momčad, zabijao ili ne.

Popularni Kari i naš Ante imali su zanimljiv susret na terenu nakon utakmice. Naime, trener je došao čestitati svom kapetanu i nakon što ga je poljubio dva puta, “prevario” ga je i za treći. Tomić se nasmijao, pitao “jesi li baš morao tri puta”, Pešić je odgovorio da je morao i sve je ispalo vrlo simpatično.

Screenshot: Twitter

- Podići pehar u Madridu nije isto kao podići ga negdje drugdje. I to ne zbog mene, već zbog ekipe, grada i svih ljudi - nije skrivao posebne emocije za ovu utakmicu.

- Uvijek je važno pobijediti Real Madrid. Ništa osobno, igrao sam za njih i otamo nosim lijepa sjećanja.

Jednog dana će još ljepša sjećanja odnijeti iz Blaugrane jer kad završi karijeru, košarkaška Europa će ga zauvijek pamtiti kao jednu od legendi Barcelone. Pogotovo jer se ni njegovoj u sedmoj sezoni s crveno-plavim dresom ne nazire kraj ove priče.

Ante Tomić daleko je od kraja, a Barcelona daleko od toga da se odrekne fantastičnog hrvatskog centra, koji je prije devet godina iz Trnskog na Pirineje došao kao “balkanski Pau Gasol” te se tamo zadržao sve do danas. I izgradio karijeru vrijednu dubokog poštovanja...

Ante za Barcelonu

7. sezona u Blaugrani

5 trofeja (1 ACB liga, 3 kupa, 1 superkup)

2 nastupa na Final Fouru Eurolige

489 UTAKMICA

5.310 POENA (prosjek 10,9)

195 utakmica u Euroligi

2.043 poena u Euroligi (10,5)

265 utakmica u ACB ligi

2.910 poena u ACB ligi (10,9)

11 utakmica u španjolskom Superkupu

121 poen u španjolskom Superkupu (11,0)

18 utakmica u Kupu kralja

236 poena u Kupu kralja (13,1)

Linker
17. travanj 2024 01:46