SPEKTAKL U POREČU

ZAVRŠILO SVJETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI ZA SREDNJE ŠKOLE Turska i Srbija na svjetskom tronu, hrvatske ekipe osme na svijetu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. svibanj 2017. 15:43

Posljednji dan Svjetskog prvenstva u košarci za srednje škole u Poreču donio je dvoboj košarkaša Hrvatske i Danske za sedmo mjesto te poraz košarkašica Hrvatske od Mađarske također za sedmo mjesto. Svjetske prvakinje postale su košarkašice Srbije, a svjetski prvaci košarkaši Turske.

Sedma utakmica u sedam dana je ritam koji bi bio iznimno težak i za seniorske ekipe, a kamoli za srednjoškolce. Zato je svaki koš i trud dodatno vrijedan. U takvom ritmu, hrvatski košarkaši Treće gimnazije iz Zagreba su i protiv Danske «kopali» iz minusa od 12 poena, došli do minus tri i tri napada u posljednjoj četvrtini, ali više nije išlo.

Konačnih 59:47 za Dansku nije realan prikaz događanja na terenu, ali je rezultat koji je Hrvatsku smjestio na osmo mjesto na svijetu, što je hvale vrijedan rezultat.

Košarkašice iste škole u borbi za sedmo mjesto su igrale protiv Mađarske. Krenule su jako dobro i nakon prve četvrtine vodile 11:10. Tada Mađarice prebacuju u brzinu više, na klupu je zbog lakšeg udarca u glavu morala najbolja hrvatska igračica Nika Muehl i Mađarska je otišla na osjetnih 28:14 na poluvremenu te do konačnih 48:22 i sedme pozicije.

Košarkaši dubrovačke gimnazije pobjedom protiv Irske (58:46) zauzeli su 29. poziciju na ovom Svjetskom prvenstvu. Košarkašice Ekonomske škole Šibenik završile su prvenstvo na 25. mjestu .

Kod djevojaka za zlato su se borile košarkašice Srbije protiv Grkinja. Srbija je od prve minute zagospodarila terenom, a Grčka, osim kratkoročnog povratka u drugoj četvrtini nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti te su se sa konačnih 52:71 morale zadovoljiti svjetskim srebrom.

U muškom finalu, Turska i Francuska su bile u egalu tijekom prve četvrtine (17:14), a nakon toga Turci pokazuju zašto su od početka prvenstva prvi favoriti za zlato. Duža klupa, prednost u visini i individualnoj kvaliteti bilo je dovoljno da početkom drugog poluvremena odu na +15 te iskontroliraju finale do kraja za konačnih 76:47 i zasluženo zlato.

Brončane medalje, u obje konkurencije, osvojila je Finska. Košarkašice su svladale Izrael sa 61:51, dok su košarkaši pobijedili Njemačku 46:43.

-------------------------------------------------------

Finale (Ž):

Srbija – Grčka 71:52

Finale (M):

Francuska – Turska 76:47

-------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 00:52