Dragan Bender
 Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
EKSKLUZIVNI INTERVJU

BENDER OTVORIO DUŠU ZA SN 'Želim ostaviti trag kao jedan od najboljih Hrvata u NBA'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. lipanj 2016. 11:33

PIŠE: BERNARD JURIŠIĆ

Najbolje čuvana tajna svjetske košarke. Tako kažu Amerikanci. Makar je u današnje doba kad vam je gotovo svaka informacija udaljena tek klik ili dva, teško govoriti o bilo kakvim tajnama.

No, ime Dragana Bendera definitivno ima nešto tajnovito u sebi. Momak koji je tek prije pola godine postao punoljetan, ovog će mjeseca zacijelo postati najviši hrvatski izbor na NBA draftu. A svejedno se o njemu prilično malo zna.

23. lipnja u New Yorku će se među prvima popeti na pozornicu, stisnuti ruku NBA komesaru Adamu Silveru i saznati kojim će putem krenuti njegova NBA karijera. Svi relevantni svjetski skauti smatraju ga jednim od najtalentiranijih i najpotentnijih mladih igrača na svijetu. Usporedbe se kreću od Kukoča, preko Gasola do Porzingisa. Sa samo 18 i pol godina pred 215 centimetara visokim Čapljincem otvara se čitav novi, raskošni košarkaški svijet.

Šutio je godinu dana. U sebi je procesuirao razočaranje koje mu je prošlo ljeto priredila afera s tenisicama, koja mu je odnijela svjetsko prvenstvo, na kojem je trebao biti prva zvijezda. Vrijeme je učinilo svoje. Prošlost je ostavio iza sebe, a pogled uperio u horizonte i izazove koji stoje pred njim.Svoju dušu odlučio je otvoriti ekskluzivno za Sportske novosti.

S visokim izborom na draftu dolaze i visoka očekivanja, a Amerikanci su posebno strogi prema Europljanima. Shvaćate li taj visoki “pick” kao motivaciju ili kao opterećenje?

- Motiv, apsolutno. Sve te priče i projekcije, pohvale i očekivanja motivirale su me da radim i da se angažiram još više. Znam što me čeka, svjestan sam što sa sobom nosi visoki izbor na draftu, ali pokušat ću se što više izolirati od svega što nije košarka i samo o njoj razmišljati.

Volio bih otići odmah

Kako se psihički nosite sa svim tim očekivanjima?

- Mentalno sam stabilan i miran, nisam euforičan tip i vjerujem da ću se moći nositi sa svim što me čeka. Znam da je to potpuno novi svijet, ali veselim mu se. Mnogi kažu da pripadam u to društvo elitnih svjetskih talenata, na meni je da im dokažem da su u pravu.

Kakav je plan nakon drafta? Odmah otići u NBA ili, poput Darija Šarića, ostati još koju sezonu u Europi?

- Razgovarao sam dosta s roditeljima, bratom, Vujčićem i Šestanom, to je krug ljudi kojima vjerujem i s kojima ću zajedno donijeti odluku. Još nismo odlučili jer treba vidjeti u kojoj ću momčadi završiti, kakvi će biti njihovi planovi i što će nam oni savjetovati. U konačnici, moramo vidjeti i što će reći Maccabi.

S izraelskim velikanom ugovor ga veže još pet godina, ali postoji fiksna odšteta, koja mu otvara vrata NBA lige. Dio odštete morat će platiti iz svog džepa.

- Volio bih otići već ovo ljeto, ali ne ultimativno. Nemam ništa protiv ni da ostanem još jednu sezonu u Maccabiju. No, sebe u perspektivi definitivno vidim u NBA ligi.

Mislite li da bi vam kao mladom igraču možda više koristio ostanak u Europi još koju godinu, kao priprema za NBA?

- Posljednjih godina NBA momčadi dovode sve više mladih igrača i uklapaju ih što ranije u svoj sustav. Mnoštvo je mladih igrača i prilično mladih momčadi i mislim da se NBA po tom pitanju dosta promijenio jer dosta momčadi više razmišlja o budućnosti, nego o sadašnjosti. S druge strane, mislim da će ove promjene u Euroligi još više zatvoriti vrata mladim igračima, koji će praktički lakše biti dobiti šansu u NBA, nego u Euroligi.

Porzingis je pomogao

Kad bi mogao birati klub od prvih pet na draftu, koji bi izabrao?

- Imam sreću što su ove godine u vrhu drafta klubovi zaista sjajne povijesti - Philadelphia, Lakersi, Boston, Phoenix, pa Minnesota koja ima zaista sjajnu mladu momčad. Nemam neke preferencije, volio bih samo doći u momčad koja će se u sljedećim godinama boriti za doigravanje i za naslov.

Koji vam je cilj i ambicija u budućoj karijeri?

- Ostaviti trag, biti jedan od najboljih Hrvata koji su igrali u NBA i u konačnici - osvojiti naslov prvaka. Mislim da u košarci nema većeg trofeja od NBA naslova.

Jeste li pratili konkurenciju, Ben Simmons i Brandon Ingram jedini su ispred po projekcijama draft pozicija?

- Obojicu sam upoznao prije nekoliko godina na kampovima, ali nisam ih baš gledao ove sezone. Gledao sam Maryland zbog brata, ostale baš i ne. Ali vjerujem da će biti zvijezde, projekcije prvih igrača rijetko pogriješe.

Uspoređuju vas s Latvijcem Porzingisom, koji je imao odličan NBA debi u dresu New York Knicksa. Mislite li da vas je njegov uspjeh pogurao?

- Njegov uspjeh sigurno mi je pomogao u smislu percepcije mladih europskih igrača. Obojica smo visoki Europljani, ali igrački i nismo previše slični. Ja pokušavam složiti neku svoju priču i svoj put.

Je li vam neki klub posebno drag?

- Oduvijek navijam za San Antonio, ali male su šanse da tamo završim, osim ako se ne dogodi neka razmjena. Uvijek mi se sviđao njihov sustav, gledao sam mnoštvo njihovih utakmica i mislim da bih se tamo brzo uklopio. Bio bi gušt igrati s Tonyjem Parkerom...

Samo me masa brine

Nekoliko GM-ova vam je već bilo u posjetu, imate li informaciju tko je najviše “zagrizao”?

- Upoznao sam se s predstavnicima Bostona i Minnesote, znam da su me gledali i neki drugi klubovi, ali nemam konkretnih informacija oko toga tko će me uzeti. Čim mi završe obveze u Maccabiju, letim u SAD na “workoutove”. Nemam još precizan raspored, ali svakako ću odraditi treninge kod nekoliko najviše rangiranih klubova na draftu.

Brine li vas tjelesni dio NBA lige, snaga i masa, bez kojih nema uspjeha u NBA ligi?

- To je jedina stvar koja me malo zabrinjava kad razmišljam kakav igrač želim biti. Koliko god sam svjestan da ću morati dignuti tjelesnu masu, istodobno bih želio zadržati brzinu i eksplozivnost i neke stvari koje sam naučio, a koje mi daju prednost nad drugim igračima. To će mi biti najveći izazov, tu moram biti jako oprezan i ne smijem pogriješiti.

Ante mi je najdraži

Ovaj draft mogao bi biti obilježen hrvatskim bojama, osim vas prijavu spremaju Žižić, Zubac, Arapović, Slavica?

- To je super, sljedećih sezona bi pola reprezentacije moglo igrati u NBA. Bit ćemo jedan drugome na oku, možemo i reprezentativne pripreme odraditi tamo, ha, ha.

Tko vam je najdraži suigrač u dosadašnjem dijelu karijere?

- Ante Žižić, bez ikakve dvojbe. S njim sam bio od 14. godine zajedno u Splitu, Kaštelima i reprezentacijama, odlični smo prijatelji i sjajno funkcioniramo zajedno. Žao mi je što smo se tako rano klupski razdvojili, ali veselim se našim reprezentativnim izazovima u budućnosti.

Tko zna, Boston Celticsi imaju puno pickova na ovogodišnjem draftu, možda opet završite zajedno?

- Daj Bože, bilo bi to sjajno.

S njim nikad nećete steći dojam da razgovarate s tinejdžerom. Iz svakog odgovora izviru za njegove godine prilično neuobičajena mirnoća i samopouzdanje. I apsolutna predanost uspjehu.

- Ako ti je Bog dao talent i ako imaš priliku napraviti nešto veliko, onda je grijeh ne napraviti sve što možeš da bi uspio. Potpuno sam posvećen košarci, vjerujem u rad i disciplinu, takav ću uvijek biti. Pa dokle stignem.

A stići će daleko. Budite uvjereni. Najbolje čuvana tajna svjetske košarke bit će vrlo brzo otkrivena. Cijelom svijetu.

Linker
26. travanj 2024 20:27