Marko Todorov / CROPIX
RASADNIK IZ TRNSKOG

ČAK PET KLUBOVA PREMIJER LIGE VODE NEKADAŠNJI IGRAČI UGAŠENOG KK ZAGREB 'Uz Pepsijev dril nije ni čudo da nas danas ima toliko trenera'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 11:37

U novoj sezoni HT Premijer lige dogodit će se neobičan slučaj. Naime, nakon što je Gordan Zadravec preuzeo Hermes Analiticu, čak će pet bivših košarkaša KK Zagreba biti u novoj sezoni na klupama naših premijerligaša. Pet od 12. Ili 42 posto!

Lani su bila samo dvojica, jer je Josip Sesar vodio Goricu, a radit će to i u sljedećoj sezoni, dok je Ivan Tomas vodio Zabok, a nastavit će raditi u novoj sezoni. Od ovoga ljeta se na klupu Alkara vratio Damir Milačić, a Darko Krunić, trener Dubrave, odlaskom Cedevite u Ljubljanu dobio je šansu biti premijerligaški trener, jer će Dubrava igrati elitni rang. S Gordanom Zadravcem imamo punu petorku nekadašnjih Zagrebovih igrača na klupama naših najboljih klubova.

Romantičarski duh

Ostalih sedam klubova vode Ivan Velić (Cibona), Ante Nazor (Zadar), Ante Grgurević (Split), Miro Jurić (Šibenik), Damir Rajković (Škrljevo), Domagoj Kujundžić (Vrijednosnice Osijek) i Šime Kraljević (Sonik Puntamika).

Opet, Trnsko, taj Zagrebov rasadnik, koji je nekada punio i reprezentaciju (sjetite se da je 2015. godine, na Eurobasketu, čak šest od naših 12 reprezentativaca poniklo ili napravilo ime u Zagrebu - Ante Tomić, Dario Šarić, Mario Hezonja, Kruno Simon, Luka Žorić i Marko Tomas), sada je počeo izbacivati i trenere.

A klub ne postoji, proteklog se ljeta ugasio, što je još jedna od sramota naše košarke. Iste one godine kad nas je napustio i legendarni osnivač kluba i dugogodišnji trener Boško Božić Pepsi. Taj neki romantičarski duh, koji je Zagreb gajio kroz one Pepsijeve godine, pa i njegov osebujni trenerski šarm, očito je inficirao dobar dio njegovih tadašnjih igrača.

Igrači s kreacijom

Jer, podsjetimo, osim ovih imena koje ćemo gledati u ovoj sezoni na klupama HT Premijer lige, iz onog Pepsijeva trenerskog vremena u Trnskom, danas su treneri i Danijel Jusup, Dražen Anzulović, Đuro Simon, Željko Poljak, trener je bio i Boris Gnjidić, danas sportski direktor Dubrave, Jakša Vulić, čak je i Aco Petrović jedne sezone igrao za Pepsijev Zagreb, trener je bio i Maks Vučković, pa Antonio Ozmec, a u Trnskom je ponikao Jasmin Repeša, bivši hrvatski izbornik, pa i Dimitris Itoudis, aktualni prvak Europe na klupi CSKA.

Zagreb, 160311.
KC Drazen Petrovic.
Utakmica 26. kola NLB lige,
Zagreb - Crvena zvezda.
Na fotografiji: Damir Miljkovic i Bosko Pepsi Bozic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Damir Miljković, koji je također danas trener, u društvu Pepsija Božića

Iz kasnijih dana trenerskim poslom su se bavili ili se bave Damir Mulaomerović, Vlado Anzulović, Damir Miljković, Nikola i Joško Garma, Ivan Perinčić, Vlado Alanović, Marin Mindoljević, u Trnskom je kao trener ponikao Andrej Tesla, pa Dario Giergia, igrao je za Zagreb i Vladimir Krstić.

Vrijedi se ponekad sjetiti...

- Kad pogledaš način na koji svi mi radimo kao treneri, osjeti se da je tu bio veliki utjecaj Pepsija, on je i kad je radio selekciju tražio igrače koji odgovaraju načinu igre koji želi, igrače koji imaju kreaciju. Zašto se toliko nas odlučilo za trenerske poziv teško je objasniti. Puno nas nije igralo zajedno, neke postavke igre su zajedničke, hijerarhija u momčadi, sve su to utjecaji - kaže Josip Sesar, koji priprema Goricu za početak nove sezone.

Četiri iz Splita

U Sinj, na klupu Alkara, vratio se Damir Milačić, još jedan izdanak Zagrebove škole.

- Mi smo svi kod Pepsija bili u drilu u kojemu smo stalno na terenu morali razmišljati, čitati igru. S obzirom na taj dril, na to da si tako odgajan kao igrač, svakako se dogodi i neki utjecaj. Doduše, ja sam uvijek, još dok sam bio junior govorio kako ću nakon karijere biti trener. Ali, kažem, u Zagrebu smo bili prisiljeni ga čitamo igru, razmišljamo, napadamo slabije strane protivnika i sve nas je to nekako oblikovalo. Kad smo Josip i ja, recimo, ulazili kao bekovski par u seniorsku košarku, imali smo postavljene dvije, tri stvari, ali smo puno, puno toga morali čitati, bili smo u tom drilu. I mene zapravo ne čudi što je toliko igrača iz tih generacija danas na klupama naših prvoligaša.

​Eh, da. Pet od 12 ligaša vodit će nekadašnji igrači Zagreba, ali sljedeća četiri trenerska imena imala su svoje početke u omladinskoj školi KK Splita. To su Ante Nazor (Zadar), Ante Grgurević (Split), Domagoj Kujundžić (Vrijednosnice Osijek) i Šime Kraljević (Sonik Puntamika). Ostale su tri klupe. Ivan Velić (Cibona), je svoje ime radio u Hercegovini, Damir Rajković (Škrljevo) u riječkom bazenu, a Miro Jurić (Šibenik) je to činio u svom rodnom gradu. Iako je, poput Josipa Sesara (Gorica) i on svojedobno igrao za - Split.

Linker
18. travanj 2024 20:32