REUTERS/Aly Song
POTPUNI KAOS

DAN NEVJEROJATNIH REZULTATA NA SP-u Pritajeni favoriti odmah idu kući, Petrović kreirao iznenađenje dana, a Amerikanci slavili u drami produžetaka

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. rujan 2019. 18:13

Košarkaši Turske zamalo su napravili najveću senzaciju dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva u Kini. Oni su košem Ersana Ilyasove vodili protiv Amerikanaca 81:79 do zadnje sekunde, utakmica je otišla u produžetak (81:81), ali su u dodanom vremenu Amerikanci slavili sa 93:92.

Izuzetno dramatična bila je utakmica 2. kola skupine E. Turska je košem Ilyasove 12.3 sekundi prije kraja imala vodstvo 81:79, a onda je na kraju u zadnjoj sekundi dosuđen prekršaj Cedija Osmana na Jaysonu Tatumu kod šuta za tri poena. Tatum je imao tri slobodna bacanja, ali je pogodio dva i utakmica je otišla u produžetak.

Turci su u dodanom vremenu poveli sa +5, ali Amerikanci rade seriju 7:0. Turci vraćaju vodstvo, 14 sekundi prije kraja vode 92:91, Amerikanci imaju napad, ali dosuđena je tehnička pogreška (dva slobodna bacanja i napad). Turcima Dogus Balbay promašuje oba slobodna bacanja, a u sljedećem napadu oba slobodna bacanja promašuje i Cedi Osman.

Jayson Tatum 2.1 sekundu prije kraja pogađa oba slobodna bacanja za 93:92 vodstvo Amerikanaca i konačnu pobjedu.

Najefikasniji kod Amerikanaca bio je Khris Middleton s 15 poena, dok je Kemba Walker zabio 14. Najbolji kod Turske bio je Ersan Ilyasova s 23 poena i 14 skokova, dok je Melih Mahmutoglu ubacio 18 poena.

U četvrtak će Amerikanci igrati protiv Japana (14.30 sati) utakmicu za prenošenje maksimalnog broja bodova, a Turska i Češka (10.30 sati) će se boriti za plasman drugi krug.

------------------------------------------------

Nakon što je početak Svjetskog prvenstva donio uglavnom nezanimljive utakmice, u današnjem programu u Kini imali smo pregršt uzbudljivih utakmica. U jutarnjem programu Dominikanska Republika je pobijedila Njemačku i tako ih izbacila iz drugog kruga, Brazil je sa 79:78 pobijedilo Grčku.

Momčad Aleksandra Petrovića napravila je najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva jer je Grčka jedan od favorita za osvajanje medalju. To su na početku utakmice i pokazali jer su imali 17 poena razlike, ali se Brazil nije predavao. Vratili su se Acini igrači u utakmicu, a u posljednju četvrtinu ušli u egalu.

U samu završnicu, u posljednju minutu utakmice, Brazil je ušao sa 76:71 i imao napad, ali je Giannis Antetokounmpo ukrao loptu, a Rafa Luz je napravio nesportsku grešku. Grci su pogodili oba bacanja, a Georgios Printezis je postigao tricu za 76:76.

U sljedećem napadu Anderson Varejao postiže floater za 78:76, Grci loše izvode akciju, a kada je Leandrinho Barbosa stao na liniju slobodnih bacanja 4 sekunde prije kraja izgledalo je kao da je utakmica gotova. No, iskusni bek promašuje jedno bacanje, Didi Louzada pravi nepotreban prekršaj na Kostasu Sloukasu u oberambenoj strani grčkog terena. Kostas Sloukas ima tri bacanja za produžetak, ali promašuje jedno te je slavlje Brazila moglo početi.