Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy
EKSKLUZIVNO ZA SN

DARIO ŠARIĆ O SVOJOJ KARIJERI, ALI I ŠANSAMA HRVATSKE U TEŠKOJ SKUPINI 'Pali me taj vatreni ugođaj koji se očekuje u Splitu! Mi to možemo proći!'

Krilni centar Phoenix Sunsa o svojoj NBA karijeri, aktualnoj sezoni, šansama Hrvatske na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. prosinac 2019. 14:30

Vjerojatno se sjećate kako je lani, negdje u ovo vrijeme, završio u tradeu u Minnesoti. Studeni je tamo doista studeni, a čovjek s mora, kakav je Dario Šarić, osim što se morao prilagoditi na šok kakav već jest trade sam po sebi, imao je ispred sebe zimu u kojoj se ne izlazi.

Godinu dana kasnije on više nije na hladnom sjeveru, sada je u vrućoj Arizoni, a dojam je, barem sa strane, da mu novo okruženje, pa i momčad odgovaraju više nego što je to bilo lani. Sunsi su nova prilika za Darija, ali i puno ugodnije okruženje.

- Evo, baš idem s treninga, Monty Williams želi da smo zajedno i na Thanksgiving, a prvi put ove godine sam obukao duge hlače. Do sada sam bio u bermudama. Svaki dan.

U srijedu je, čekajući ogled s Wizardsima, “visio” i uz mobitel, pratio je kako će proći izvlačenje skupina olimpijskih kvalifikacija. I zadovoljan je, kaže, što nam je podario ždrijeb u Švicarskoj.

Nov 10, 2019; Phoenix, AZ, USA; Phoenix Suns forward Dario Saric (20) handles the ball against Brooklyn Nets in the second half at Talking Stick Resort Arena. Mandatory Credit: Jennifer Stewart-USA TODAY Sports - 13652794
Jennifer Stewart-USA TODAY Sports / Reuters

Ako niste zaboravili, kad je Hrvatska posljednji put bila na Igrama, morali smo do Rija doći preko olimpijskih kvalifikacija u Torinu, a to je, za onoga tko voli košarku, nemoguće zaboraviti. Dario Šarić je na tom torinskom turniru, koji će, barem za ovog autora, ostati i najbolji turnir koji je Hrvatska ikada odigrala, briljirao. Izabran je za MVP-a tog turnira, a ono što je odigrao u Torinu može se usporediti, barem kad pričamo o seniorskim dometima ovog danas 25-godišnjaka, jedino s onim beogradskim danima kad je Ciboni posve neočekivano donio naslov prvaka ABA lige 2014. godine.

Dario Šarić, otkako je postao važan igrač hrvatske reprezentacije, zapravo je referentna točka naših ambicija. Bez njega ne ide, a Hrvatska može računati na velike stvari jer je Dario Šarić velik. Kombinacija Darija Šarića i Bojana Bogdanovića u velikim zajedničkim izdanjima, poput onoga u Torinu, praktički je neobranjiva.

I kad smo se prisjetili koliki značaj ima Šarić za Hrvatsku, red je da Šiši malo analizira i reprezentacije koje nam dolaze u Split.

- Pa ono što odmah bode u oči jest dolazak Brazila s Acom Petrovićem na klupi u Split i ne treba uopće dvojiti o tome da će taj naš ogled biti iznimno zanimljiv. Tu je i Rusija, tu su Nijemci, ali nekako mi se čini da imamo dobre šanse za proći tu skupinu. No, treba biti oprezan, znamo i da nam je u uvodnoj skupini Tunis, isto dobra reprezentacija s Mejrijem. Nekako nisam htio uoči ždrijeba Senegal iz one posljednje jakosne skupine, jer se sjećam naše međusobne utakmice na SP-u u Španjolskoj, znam koliko su te afričke reprezentacije zeznute. Ipak, kad se podvuče crta, mislim da će odluka biti ili mi ili Brazil. I mi to možemo proći. Jasno, ne zanemarujući snagu Rusa ili Nijemaca, uostalom, u svaku utakmicu treba ući sa sto posto.

No, odmah je dodao...

Opatija, 220618.
Dvorana Marino Cvetkovic.
Prijateljska utakmica uoci kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na fotografiji: Dario Saric.
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
Matija Djanesic / CROPIX

- Imamo prednost domaćeg terena i to jest prednost, ali opet ne treba pričati o velikim najavama, velikim mogućnostima, znate već kako je to s nama.

Sama činjenica da će se kvalifikacije za Igre igrati u Splitu je nešto o čemu će pozitivno razmišljati sljedećih pola godine.

- Kultura navijanja u Europi sasvim je različita od one kojoj svjedočim ovdje u NBA ligi. I jasno je da me pali taj ugođaj kojem se nadam u Splitu. Split je poznat kao srčan grad, kao sportski grad, kao grad koji će sigurno napuniti dvoranu, a kako su i ostali dalmatinski gradovi blizu, stići će sasvim sigurno ljudi i iz ostalih dijelova Hrvatske, ne sumnjam da će to biti sjajan ugođaj.

I evo nas, stigli smo do kvalifikacija za Igre, a da to nismo zaslužili na terenu, odnosno nismo se kvalificirali za SP.

- Tako je kako je, uspjeli smo na koncu dobiti šansu. Sad, jesmo li je zaslužili ili ne, više nije ni važno. Važno je da opravdamo na parketu da nam je tu mjesto, da pripadamo ovom krugu reprezentacija, da smo vrijedni Olimpijskih igara,

Iako nas nije bilo, Dario Šarić je gledao, pratio što se zbiva na SP-u u Kini. Kakve dojmove nosi, bilo je tu dosta iznenađenja?

- Vjerojatno ciljate na Amerikance koji su doveli na SP 12 NBA igrača, i znam da je to 12 dobrih NBA igrača, no FIBA-ina pravila su drugačija od NBA pravila. I nikako se ne slažem s nekim tezama da se u Europi igra kvalitetnija košarka, jer to naprosto nije tako, jednostavno se dogodila takva situacija. Sve je to sport. Francuska je izbacila u četvrtfinalu Amerikance jer je imala sjajnog Goberta, imala je sjajnog Fourniera, a Amerikanci nisu imali šuterski dan. Uži je teren u FIBA pravilima, trica je bliže.

Španjolska je dominirala i Šarić ni time nije iznenađen.

Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

- Opet su se dizali kroz turnir, bili najbolji kad je to bilo najpotrebnije. Australija je bila borbena, igrali su Patty Mills i Aron Baynes sjajno, a Srbija je nizala pobjede na početku, a onda im se dogodio kiks. No, ne bih, opet, uzimao taj njihov kiks kao nešto zdravo za gotovo, mislim da rezultat koji je postigla Srbija na SP-u nije ogledalo njihove stvarne kvalitete, njihova talenta. Osobno sam pak navijao za Argentinu, bio sam njihov veliki fan, kupili su me svojom srčanošću, disciplinom u igri, a predvodio ih je čovjek u 40. godini života, Luis Scola. Bili su prepuni samopouzdanja i vjere. I kod njih to nije samo na riječima, svi pričaju o tom samopouzdanju, a oni ga baš demonstriraju...

Kad smo već kod Scole, iako je Dario bliže početku nego kraju karijere, razmišlja li on o tome da bi košarku mogao igrati do 40. godine kao Luis Scola?

- Naravno, kad vidiš što čovjek radi u tim godinama, onda je prvo što pomisliš - pa mogao bi i ti nešto tako. Ja obožavam košarku, ali opet morate znati i da svako tijelo nije isto. Nije isto moje tijelo, kao što nije isto ono Luisa Scole ili, ne znam, Devina Bookera ili tijelo Marka Popovića ili Roka Ukića. Postoji kod mene želja da igram što je duže moguće, ali mislim da je to u konačnici vrlo jasno. Dok si u stanju davati sto posto na terenu, do tada igraš.

U Sunsima sada igra s MVP-jem SP-a Rickyjem Rubiom, pričali su i o tom putu Španjolaca, o njihovoj tajni.

- Je, kazao mi je ono što svi vidimo, da oni idu polako kroz turnir, da se dižu kroz utakmicu i da kod njih nije važna statistika jednog igrača, nego ono što je važno za momčad. Recimo, Marc Gasol odigrao je neke utakmice na SP-u u kojima nije bio na 25 poena, 10 skokova i 5-6 asista, ali je opet davao jako puno svojoj momčadi kroz obranu. Na koncu, treba i to dodati, do kraja, do posljednje četiri reprezentacije na SP-u stigli su oni koji su imali playa na vrhunskoj razini.

Rubio je taj play, Rubio je i play u Sunsima, u kojima je Dario Šarić trenutačno na 10,7 poena, 6,9 skokova, 2 asista i 1,1 ukradenih lopti za 28 minuta na terenu svake večeri. To su goli brojevi, opet, Dario Šarić, barem sa strane, izgleda bolje nego u Minnesoti. Čini se da se opet smije...

- Pa čak i ne bih rekao da je posve drugačije nego što je bilo u Minnesoti. Imam ovdje, doduše, veće povjerenje od trenera Montyja Williamsa, a drugačija je i situacija, drugačija momčad, pa se sve to skupa nekako odrazi i na tebe. Nekada nema pravila, nekada sve sjedne na svoje mjesto, nekada iz nekih poraza izvučeš pouke, nekada ne. A mi nismo roboti. No, zadovoljan sam gradom, toplo je. Kažem, obukao sam duge hlače prvi put, a sad nekako mislim da sam mogao i ostati u bermudama.

Nov 14, 2018; Minneapolis, MN, USA; Minnesota Timberwolves forward Dario Saric (36) dribbles past New Orleans Pelicans guard Jrue Holiday (11) during the third quarter at Target Center. Mandatory Credit: Brace Hemmelgarn-USA TODAY Sports - 11666136
Brace Hemmelgarn-USA TODAY Sports / Reuters

Pomaže mu u svemu tome i povjerenje koje dobiva od Montyja Williamsa, trenera kojega je upoznao u Sixersima.

- Bili smo zajedno tamo ona dva mjeseca na početku lanjske sezone, trudi se jako, brine se o nama.

Jedan drugi trener, onaj koji mu je sada izbornik, najavio je dolazak u SAD. Posjetit će i Darija.

- U kontaktu sam s Veljkom Mršićem, znam da namjerava doći u SAD. I s ostalima igračima sam u kontaktu, čujemo se, kad igramo jedni kod drugih odemo na večeru, ako je moguće zbog rasporeda. Bio je Bojan kod mene prije tri tjedna, bio sam sa Zupcem...

I polako će krenuti priče oko Splita i olimpijskih kvalifikacija. I u SAD-u će se stvarati ozračje, koje bi u Splitu, nadamo se, trebalo eksplodirati. Sve do Tokija.

Linker
20. travanj 2024 08:06