Screenshot: Youtube
NEIZBRISIVO NASLJEĐE

DRAŽENOV UTJECAJ NA NBA KONAČNI JE PEČAT VELIKE KARIJERE To što je pokazao u relativno kratkoj karijeri bilo je dovoljno da ga se svrsta među velikane

NEIZBRISIVO NASLJEĐE Podatak da je u velikoj anketi ESPN-a legendarni hrvatski košarkaš završio na 41. mjestu 100 najutjecajnijih NBA igrača, najbolje će pokazati kolika je doista bila njegova veličina
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 03. travanj 2018. 00:14

Svaka anketa koja se radi na velikom uzorku izaziva pažnju i veliku znatiželju, pa i ova, koju je proveo ESPN u traganju za najutjecajnijim košarkašima u NBA ligi, najutjecajnijih svih vremena. Njih stotinu.

Za očekivati je da su svi koje takvo nešto zanima, imali mišljenje, a mišljenja znaju biti obična i neobična, pogotovo različita. No, u jednome su se ispitanici, a glasovalo se više od 11 tisuća puta da bi se dobili konačni rezultati, složili - čovjek koji nosi zastavu, čovjek koji je predvodnik, jest nenadmašni i nedodirljivi Michael Jordan. Dobio je prednost u odnosu na LeBrona Jamesa, Magica Johnsona te legendarne veterane Billa Russella i Wilta Chamberlaina. Veliki Larry Bird na devetom je mjestu, a prvih deset zaokružio je momak koji je odredio NBA ligu danas Stephen Curry.

Zanimljivost je da među deset najutjecajnijih košarkaša NBA lige nije bilo mjesta za ne tako davno umirovljenog Kobea Bryanta. No, među vodeće se svrstao i veliki Oscar Robertson, a tu su i Jerry West, kao i Charles Barkley.

Tek je Nowitzki ispred

Posebno su zanimljive pozicije neamerikanaca i Europljana u najvećoj ligi svijeta. Tu smo došli do jednog podatka koji će puno reći o hrvatskoj košarci, koji će sve reći o veličini Dražena Petrovića, koji je upravo u ovoj anketi dobio možda i najveći kompliment u karijeri.

Dražen, koji je vodio Hrvatsku na Igrama u Barceloni, nakon toliko godina otkako nas je napustio, i u ovoj je anketi zadržao status legende, a to mogu samo najbolji. Velika je čast, pa i konačna nagrada, biti izabran u Kuću slavnih, no jednako je velika čast biti izabran na tako visoku poziciju među Europljanima u skupini stotinu najutjecajnijih svjetskih košarkaša.

Od igrača koji nisu Amerikanci prvi je na toj listi (16. mjesto) Hakeem Olajuwon, no on je igrao i za SAD 1996. Sasvim blizu njemu na 20. mjestu je Dirk Nowitzki, najviše pozicionirani Europljanin u tom uglednom društvu, a još uvijek aktivni Argentinac Manu Ginobili na 22. je mjestu.

SN ARHIVA

No, ono što s punim pravom treba zaokupiti našu pažnju je činjenica da je Dražen Petrović na toj uglednoj listi na 41. mjestu, ispred legendarnih Litavaca Arvidasa Sabonisa (52) i Šarunasa Marčiulionisa (67) i Španjolca Paua Gasola (96).

Ovako visoka pozicija neke promatrače je iznenadila, ali pečat koji je Dražen Petrović ostavio i na NBA košarci je neizbrisiv. A ima, naravno, i svoju povijest. Dražen je, naime, uspio najtežom stazom, uspio je tamo gdje su mnogi bili uvjereni da je jednostavno nemoguće proći, no za Dražena je upravo to bio najveći izazov.

Svojim putem

Uvijek se sjetim poznatog trenera Sveučilišta Notre Dame Diggera Phelpsa, koji je u vrijeme kada je vodio sveučilištarce, znao biti čest gost Hrvatske i veliki je prijatelj našeg trenera Faruka Kulenovića. I on je želio vidjeti Dražena u redovima svoje momčadi na Notre Dameu. Phelps je bio uvjeren da Mali iz Šibenika može potpisati milijunski ugovor, ali za takvo što imao je jedan uvjet:

- Da bi uspio, Dražen bi morao provesti četiri godine na sveučilišnoj košarci.

Phelps nije jedini koji je smatrao da će Draženov izravni odlazak iz Europe u NBA biti velika avantura i gotovo nemoguća misija, u to se vrijeme tako nešto smatralo baš nemogućom misijom. Europljani koji su igrali na vanjskim pozicijama, smatrali su tada mnogi, jednostavno nisu bili ni dovoljno brzi, ni dovoljno snažni, a za mnoge su i pretjerano mekani da bi uspjeli u toj košarci. Amerika ih još nije otkrila i zato su, kad su krenuli u potragu za igračima izvan SAD-a, kad su konačno otkrili da postoji Europa, uglavnom išli tragom visokih igrača, centara.

Dražen Petrović
Getty Images / Getty Images

Dražen je tu sliku promijenio do kraja jer je u tipičnoj maniri čovjeka koji nikada nije odustajao i uvijek se odbijao predati, jednostavno krenuo svojom stazom. Nije otišao u sveučilišnu košarku, već je iz svog Šibenika preko Europe i Real Madrida zagazio u avanturu za koju su mnogi vjerovali da neće dobro završiti.

U jednoj fazi njegove karijere to je tako i izgledalo, jer je u Portlandu igrao malo ili nikako, ali opet, kao i toliko puta u karijeri, nije odustao, već je tražio novi klub i nove izazove. A to je pronašao u New Jerseyu. I iz Netsa je otišao u legendu.

Kralj strijelaca

Imao je on još puno toga za dati i pokazati Amerikancima, ali sudbina je željela drukčije. No, i ono što je u relativno kratkoj karijeri NBA karijeri pokazao, bilo je dovoljno da ga se svrsta na tako visoko mjesto i da mu se svi naklone. Igrao je košarku kojoj su se svi divili, a ukazao se i kao jedan od najboljih strijelaca.

A Dražen je u NBA ligi samo pokazao ono što je Europa već vidjela - sliku kralja strijelaca. On je bio spreman mijenjati i sebe i svijet košarke oko sebe i zato je ostvario impozantnu karijeru, karijeru o kojoj se i danas puno piše, koja je jednostavno ostavila trag i nije se mogla prebrisati, ni zaboraviti.

Zbog svega toga ovo je priznanje stiglo u prave ruke, a možda je i najveće u njegovoj karijeri jer se njime potvrđuje da je upravo on napravio prvi veliki iskorak na poziciji na kojoj se smatralo da Europljani u NBA ligi neće moći ni rasti, ni lagodno živjeti, pa čak ni preživjeti. Međutim, njegova je volja bila nesalomljiva i on je imao svoj put i stazu na kojoj je želio dokazati i pokazati da je sve moguće ako si hrabar, ako si talentiran, ako voliš raditi i ako si dovoljno dobar.

I tako je jedan Mali iz Šibenika krenuo preko Europe u svijet velike košarke, stigao je u kratkom vremenu pokoriti i europsku i na određeni način NBA košarku i zato je ovo uvelike priča svih priča. Njegov je utjecaj konačni pečat na krunu legende koja traje.

Linker
02. svibanj 2024 12:12